Přehled: Letní kina ve Středočeském kraji

Letní kino Dobrovice
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Letní kina se těšila velké oblibě zejména za socialismu. Po revoluci jejich sláva pomalu zanikala a doba digitalizace kin jejich rozvoji také moc nepřispěla, nicméně několik jich stále funguje zejména ve větších městech Středočeského kraje.

 

Severně od Prahy, v těsné blízkosti města Neratovice, promítá letní kino Tišice. Nachází se na fotbalovém hřišti v obci Chrást, která pod obec Tišice spadá.

Na Mělníku bude fungovat Letní kino Aušperk, které se nachází v parku pod knihovnou, v rámci Mělnických kulturních slavností. Nabídne 6 filmů promítaných ve čtvrtek, vstupné je zdarma. Diváci, kteří se nebudou vejít na lavice (počet je omezen na cca 40 míst), se mohou usadit na deku. Na náměstí Míru bude promítat Kinematograf bratří Čadíků během třech srpnových večerů (17. - 19. srpna) filmy: Tři bratřiFotograf a Fair Play. Začínat se bude vždy po setmění. 

Na druhou stranu letos v létě poprvé na Mělnicku nebude promítat letní kino v Neratovicích. Stejně tak ani letní kino Veltrusy, které nefunguje již od roku 2013, protože došlo k neshodám mezi městem Veltrusy a Národním památkovým ústavem, který spravuje zámek a park Veltrusy. Budoucí využití areálu veltruského letního kina je zatím nejisté. Veltruský starosta Volák s NPÚ jedná o využití areálu kina pro happeningy a akce města. Nicméně není jisté, kdo by tuto rekonstrukci zaplatil.

Západně a severozápadně od české metropole se nacházejí dvě letní kina, a to v královském městě Slaný, které promítá již od roku 1959, má kapacitu 1700 míst pro sezení a můžete ho navštívit během všedních dnů i víkendů. Kapacitou 800 míst se pyšní letňák, který najdete v královském městě Rakovník.

Jižním směrem od Prahy provozuje městské kulturní centrum letní kino Beroun, jež promítá denně. Nedaleko města Dobříš se nachází letní kino Nový Knín promítající od pátku do neděle. Poblíž Jílového u Prahy najdete letní kino Kamenice, které během července a srpna promítá nepravidelně a nachází se na fotbalovém hřišti. Letní zámecké kino ve Vlašimi promítá celý týden. Na rozdíl od toho v letním kině Řevnice můžete zhlédnout film jen o víkendech.

Na východ od Prahy funguje letní kino Poděbrady pod záštitou Zámeckého biografu. Směrem na severovýchod od hlavního města najdeme rovnou tři letní kina. V Brandýse nad Labem funguje letní kino Houštka, které až na výjimky promítá snímky celý týden. Nedaleko od Mladé Boleslavi funguje letní kino Dobrovice, které promítá pouze v pátek od 21:30 hod. Letní kino Lysá, nacházející se v Lysé nad Labem, promítá od úterý do neděle.

Navštěvujete rádi letní kino?

Ano
67% (8 hlasů)
Ne
0% (0 hlasů)
Dřív jsem ho navštěvoval(a) rád(a)
33% (4 hlasy)
Celkem hlasů: 12

Klíčová slova: