Selské slavnosti v Kunclově mlýně - na Farmě roku 2015

Jih
Jih
Praha
Sever
Východ
Západ
18.06.2016 - 10:0018:00

V pořádání celodenních Selských slavností pro rodiny s dětmi a seminářů jak pro odbornou, tak širokou veřejnost, které se vždy konají na statcích členů Asociace soukromého zemědělství ČR v různých koutech republiky, pokračuje Asociace i v letošním roce, a to v rámci projektu Voda, půda a sedláci. Druhá letošní slavnost se uskuteční v sobotu 18. června na farmě Kunclův mlýn v Brzině na Sedlčansku, která se v roce 2015 stala držitelem prestižního titulu Farma roku.

Tato tři sta let stará usedlost rodiny Kunclových ve středním Povltaví je nejen kouzelným místem uprostřed lesů a luk, ale i centrem pestré škály aktivit provozovaných všemi jejími členy. Stovka hektarů trvalých travních porostů ve zdejší marginální oblasti slouží k chovu masného skotu v režimu ekologického zemědělství s koncovkou v podobě zpracování masa přímo na farmě a jeho prodeji ze dvora. Nechybí ani chov koní včetně provozu jízdárny, stříhání psů, pořádání letních dětských táborů či nabídka ubytování ve dvou stylových apartmánech. Díky ekumenické kapli, jíž nechala rodina vystavět na stráni za mlýnem, je farma i místem duchovního zastavení.

Červnové Selské slavnosti v Brzině nabídnou kromě možnosti prohlídky hospodářství s mnoha druhy zvířat, zemědělské techniky a nákupu nejrůznějších farmářských produktů také ukázku kovářské práce, křest rybníků, mši u kaple Nejsvětější Trojice a hudební vystoupení tří kapel. Velmi bohatý bude celodenní doprovodný program pro děti, připravený ve spolupráci s osvědčenou společností Park Tři Věže, a to naučná stezka národního bohatství, stezka povodí s laboratoří, řemeslná dílnička a herna pod širým nebem. Nebude chybět ani malování na obličej, balónkování, vodník či vystoupení skupiny Myš & Maš a další zajímavosti.

Součástí všech letošních slavností je i půldenní seminář, zaměřený vždy na jedno konkrétní a zásadní téma týkající se vody a půdy, který probíhá formou přednášek a diskusí s nejrůznějšími odborníky na danou problematiku, zástupci organizací, ale i samotnými sedláky. V Kunclově mlýně bude téma semináře „Voda spjatá se sedláky“.