XXVIII. Poberounský masopust

Západ
Beroun
25.02.2017 - 10:00

V roce 1990 se v Zadní Třebani u Berouna uskutečnila první novodobá oslava masopustu. Letošní zadnotřebaňský, nebo také Poberounský »fašaňk« tedy bude už osmadvacátý. Velkolepý rej maškar vypukne jako vždy poslední sobotu v masopustě - ta tentokrát připadá na 25. února.

Program Poberounského masopustu, který patří mezi největší akce svého druhu v celém Středočeském kraji, začne na návsi v Zadní Třebani stylovým staročeským jarmarkem, na kterém budou kromě výrobků řemeslníků k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso, medovina… Prodejců z celé republiky už se od začátku roku přihlásilo několik desítek. Své umění budou předvádět skláři z Jizerských hor, děti se budou moci svézt na koních, dospělé určitě potěší tradiční zabijačkové pochoutky, gruzínské speciality či alsaské víno.

Počínaje 10.00 se na improvizovaném jevišti v podobě valníku představí:

staropražská kapela Třehusk
dětská lidová muzika Notičky
kejklíř Petr THEIMER
pěvecký Třebasbor
dramatický obor ZUŠ Řevnice
řevničtí ochotníci s tradiční masopustní fraškou

Nakonec bude symbolicky pochován Masopust a oceněny nápadité maškary. K účasti v soutěži o nejoriginálnější převlek jsou zváni všichni – místní i přespolní. Poté se vydá na obchůzku obcí průvod v čele s kapelou, koňským spřežením a kvartetem »hlavních« postav: medvědem, medvědářem, policajtem i Masopustem-Bakchem. Všichni budou ochutnávat dobroty které pro ně připraví místní hospodyňky a hospodáři. Loni pohoštění průvodu nabídlo přesně 40 (!) domácností, doufáme, že stejně štědří budou Zadnotřebaňští i letos.

Bezprostředně po skončení průvodu, tedy přibližně od 18.00-18.30, se ještě bude konat sousedské posezení s kapelou Třehusk ve Společenském domě.

Masopustní oslavy uzavře v neděli 26. února 2017 od 14.00 ve Společenském domě v Zadní Třebani DĚTSKÝ KARNEVAL. Pro děti budou připraveny hry, soutěže, volba nejhezčí masky i kolo štěstí. Netradiční kreace předvede taneční skupina Tumbao Liteň, zahraje staropražská kapela Třehusk.

POINT (14.0862836 49.9672047)