Pečivo do mrazáku? Základní chyba, která může přivodit i nepříjemné zdravotní komplikace

„Hele, v našem obchodě mají v akci rohlíky. Tak jich třicet koupíme a dáme je do mrazáku.“ Základní chyba, kterou si můžeme zkomplikovat život a zhoršit zdraví. Víte proč? A jak se na jeho kvalitě a poživatelnosti projevuje samotný vzduch?

18.07.2018 - 10:00   |  
Dávat pečivo do mrazáku či nikoliv?
Zobrazit fotogalerii (5)

Pečivo je v domácnostech určitě jednou z nejvyužívanějších potravin. A má na to právo, je totiž také jednou z nejstarších potravin, které lidská mysl kdy vymyslela a které lidské oko kdy vidělo. Přes to všechno je ale jeho použitelnost stále počítána na hodiny nebo maximálně na pár dnů. A prodloužit tyto lhůty není zdaleka jednoduché. No, jen si to přiznejte… Kolikrát v životě vám doma zplesnivělo pečivo?

O tom, co se celkově nevyplatí uchovávat v lednici, jsme psali nedávno. Nahlédněte také do článku Potraviny a lednice: Které v ní skladovat a jaké rozhodně ne? S vejci děláme velkou chybu - ZDE.

Plíseň vzniká už po 48 hodinách, viditelná je až později

To základní, co pečivu škodí, je to samé, bez čeho by nebylo vlastně ani poživatelné. Totiž vzduch. Ve vzduchu se totiž přirozeně vyskytuje spousta plísní. Plíseň v přírodě funguje na principu kompostu. Jejím základním úkolem je totiž rozložit téměř jakoukoli potravinu.

Konkrétně u pečiva najdeme plíseň už 48 hodin po jeho vytažení z trouby, kdy je ale prozatím skryta. Pouhým okem lze plíseň spatřit 3. – 5. den po jeho dopečení, v závislosti na druhu a pečení pečiva. Co poté dokážou různé plísně po požití v našem těle způsobit, raději ani nedomýšlejme... 

Lednice pro uchování není dobrý nápad...

Mnoho lidí se snaží prodloužit trvanlivost veškerých potravin tím, že je uchovává v lednici. Ovšem zrovna u pečiva to opravdu není nejlepší nápad. V lednici se všeobecně nachází spousta druhů bakterií, plísňové částečky nevyjímaje. Jenže vlhkost, která v lednici vzniká jejím neustálým otevíráním a zavíráním, tvorbu plísně jenom podporuje.

A pokud si pečivo schováme do lednice ještě ke všemu v igelitovém sáčku, ve kterém se pečivo adekvátně zapaří, je vymalováno. Teoreticky lepší variantou by byl sáček papírový. Ten ovšem propouští více vzduchu, takže se možná vyhneme plísni, ale za dva dny bude pečivo tvrdostí asi na úrovni betonu. Dalo by se říci, že lepší bude tedy využít přístroj nebo místo, postavené od lednice nedaleko.

Mnoho lidí volí mylně mrazák už dlouhá léta

„Šoupneme to do mrazáku, tam to hned zmrzne, vzduch přestane působit; a až to vyndáme, bude to jako čerstvé.“ No, jak se to vezme. Ano, mrazák zamezí procesům plesnivění, jenže i tohle zamezení provede spousta lidí tím nejhorším možným způsobem. Rozhodnou se totiž dát pečivo do mrazáku co nejdříve potom, co ho ulovili ve slevě a přinesli domů. Problém nastane ve chvíli, kdy pečivo donesou domů ještě vlažné, ne-li teplé.

V tom případě totiž teplý vzduch vycházející z pečiva zareaguje s ledovým vzduchem v mrazáku a dochází opět k zapaření, které podpoří tvorbu plísně a konečným výsledkem bude zmražená plíseň, rozrostlá do větších rozměrů, ve zmraženém pečivu. Rozmražením pak plíseň propukne naplno a místo v podstatě čerstvého pečiva máme rázem pečivo zralé na vyhození.

Pokud přesto chcete volit zmrazení, nechte pečivo vychladnout

Základní radou je tedy jediné. Ano, zmrazování pečiva je možná jakousi cestou k prodloužení jeho trvanlivosti, ale rozhodně ne optimální. Zásadní podmínkou je navíc jeho důkladné vychladnutí před zmrazením.

Ostatně, porozhlédneme-li se od pečiva dál, mražení je celosvětově uznávaným způsobem konzervace. Je to jednoduchý a pohodlný způsob, jak dlouhodobě uchovat maso, sezonní zeleninu i ovoce, houby, bylinky, zbytky hotových jídel a spoustu dalších potravin a pochutin. Také proto se na světovém trhu neustále rozrůstá nabídka mražených polotovarů, sáčkových zelenin, zmražených mas a podobně.

Jen si to přiznejme. Kdo z nás nikdy neměl hranolky z mrazáku, pytlíček mražené zeleniny v polévce, rybí filé či rybí prsty…?

Nakupování bez obalu? Světový trend zamířil i do Česka, cílem je ochrana prostředí i úspora peněz. Více čtěte: ZDE.

Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.

František Mlejnek (neověřeno)

Na nákupy chodím jednou týdně, rohlíky jím první tři dny, zbytek chleba, tři týdny mám chlebník, jsem s ním zatím spokojen, chleba zůstává měkký a neplesniví. - Tvrzení, že pečivo vydrží pár hodin, nejvýš pár dnů, je v dnešní době možná pravdivé, ale pořád mi nedochází, proč dříve vydrželo mnohem déle - tedy za našeho režimu... I kvalita pečiva je odrazem dnešní pochmurné doby.

Anna J (neověřeno)

Tak dávat chleba do mrazáku ještě teplý by mě nenapadlo, asi si někdo myslí, že jsou všichni spotřebitelé úplně blbí, když je házejí do jednoho pytle, nebo už nevědí, co psát :-) Tento odstavec o mrazení teplého pečiva je vlastně stejný jako v posledním podobném článku. Do mrazáku ho ale část chleba dávám, protože chleba u nás jím převážně já a když koupím svůj oblíbený, který neprodávají na půlky nebo na čtvrtky, tak ho zkrátka část nechám zamrazit. Samozřejmě po úplném vychladnutí :-) Myslím, že pro eliminování plísně je dost důležitý taky způsob rozmrazení. Pokud se večer vyndá z mrazáku, aby byl ráno k jídlu a nechá se v mikrotenovém sáčku, tak samozřejmě zplesniví. Dávám tam na pár dnů i rohlíky a vyndavám na ráno třeba dva tři - co se sní. Nemám čas lítat do krámu každej den a kupovat čerstvý. A když se jich koupí víc s tím, že se do 3 dnů sní, tak už druhej den jsou naprosto gumový, nikdo je nejí a musim je pak nechávat ztvrdnout na strouhanku a pak nevim, co s tim, tak je rozdávám :-) A gumový, který se zapečou se šunkou a sýrem se taky nedají jíst pořád. Ale ještě k plísni, tuhle jsme přijeli po 14 dnech z dovolené a v chlebníku zůstal zapomenutý chleba, který už měl zdravou zelenou barvu a byl pěkně chlupatý :-) Takže něco na tom plesnivění asi bude :-D

HeffyCZ (neověřeno)

Drtivá většina pečiva na trhu je ze zmrazeného polotovaru, který už zárodky plísní obsahuje s podobě spór. Teplota v peci je spolehlivě zahubí, ale pečivo je opětovně kontaminováno od okamžiku vychladnutí pod cca 50°C. Čím dříve a rychleji je tedy zamrazíme, tím je menší šance rozvoje plísní. Po rozmrazení je vhodné jej zkonzumovat v běžných termínech. Tedy bílé pečivo do 24h, chléb do 48. Zmrazení horkého rohlíku z pece nezpůsobí zapaření (maximálně výparníku - fyzika!), pouze přebytek vlhkosti zmrazením naruší strukturu pečiva. Ale to se vám nepovede, pokud nebydlíte 50 kroků od pekárny.

karel kitzberger (neověřeno)

Nevím pro,bych si nedal do mražaku rohlíky ,chleba ,ale i bagety. Obchodní řetězce stejně ráno vytáhnou z mražaků zmrzlé pečivo a tak jak je ho šoupnou do rozpékací pece a za chvilku jsou rohličy, chleba a jiné jako z císařské pekárny TAK CO

ellen (neověřeno)

Jenom naprostý idiot by strkal do mrazáku teplé pečivo.

Petr Jordán (neověřeno)

Nějak naivně jsem očekával radu, jak to tedy správně skladovat. Přečetl jsem si jen seznam, jak se to dělat nemá.

Karl (neověřeno)

Tak houby do mražáku ? Skvělá "rada" ! Mám dřevěný chlebník a pečivo v papírovém sáčku + mikroténu. Když se tzv. daří, vydrží chleba max. 7 dní, většinou ale ne. Ono záleží, který chleba. Pozor na chléb krájený - často je už v obchodě "zapařený", protože jej balí ještě teplý, idioti ! Ten potom plesniví fofrem (v ČR ho proto raději nekupuji). Je nutné jej hned doma "přebalit" nebo do obalu napíchat dírky (vidličkou apod.). Zajímavé ale je, že když koupím krájený chléb v Polsku, tak NIKDY není zapařený ...