Rekonstrukce a oprava střechy prodloužily dětem prázdniny. Teď už musí do lavic

Škola ve Zlatníkách teď pojme 98 dětí.
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Teprve v pondělí zamíří do školních lavic děti ze Základní školy ve Zlatníkách, v Ondřejově a v Poříčí nad Sázavou. Většinou se mohou těšit do novotou zářících tříd.

 

V pondělí ráno slavnostně otevřou brány a přestřihnou symbolickou pásku ve Zlaté škole ve Zlatníkách na Praze-západ. Žáci tu zasednou do lavic v kompletně zrekonstruované budově.

Celková přestavba stála 31 milionů korun, z čehož Ministerstvo školství a tělovýchovy poskytlo obci jako zřizovateli školy 7 a půl milionu korun. Díky této dotaci se již před dvěma roky podařilo Zlatnickým zvýšit kapacitu o jednu celou třídu. V první fázi se ke starší budově stavěla nová přístavba, v té druhé byla zrekonstruovaná celá budova.

Rekonstrukcí prošla i školní jídelna ve Velkých Popovicích. Ta odteď nakrmí 600 dětí. Rekonstrukce vyšla na 36 milionů

"Nyní budeme vyučovat celkem 98 dětí, což plně pokrývá potřeby obce," potvrzuje ředitelka Základní školy Zlatníky Ivana Jelinková. "Navíc nám přibylo zázemí pro učitele, které jsme velmi postrádali. Vznikla Mediatéka, tak jsme nazvali učebnu s počítači a školskou knihovnou," doplňuje.

Školáci ze Zlatníků se mohou těšit i na nové a moderně vybavené školní hřiště.

Do školy už nebude zatékat
Čerstvě uklizeno mají a na žáky v pondělí čekají i v Ondřejově na Základní škole bratří Fričů, kde před pár dny dokončili opravu střešní krytiny, odvlhčili stěny ve třídách a vyměnili staré podlahy. Také zde se podařilo navýšit kapacitu o jednu třídu již v minulém roce, a to díky přestavbě nevyužitého podkroví na učebnu. Stávající budova však byla právě díky staré střeše nevyhovující.

"Vlhkost je pryč a díky nové střeše se ani nevrátí," sděluje radostně zástupkyně ředitele Hana Chaloupková. Na 240 školáků z Ondřejova zavítá tedy v pondělí do čistě vymalovaných a suchých tříd.

Půdní vestavba rozšíří počet tříd
Teprve v pondělí půjdou do školy i žáci v Poříčí nad Sázavou, kde probíhá druhá část stavebních prací financovaná také z ministerské dotace.

"Stavební firma zde dokončuje půdní vestavbu, kde budou dvě učebny navíc. Nové prostory budou zpřístupněny na konci října, ale na své žáky jsme plně připraveni i ve stávajících prostorách," sděluje za celý pedagogický sbor ředitel školy Radim Navrátil.

Jediné omezení pro žáky a jejich rodiče, na které ještě pan ředitel upozorňuje, je uzavření jednoho ze tří vstupů do školního areálu. Konkrétně se jedná o vchod z ulice Potoční.

Tři třídy prvňáčků se budou v Říčanech učit mimo svou domovskou školu  

Navýšit kapacity potřebují i další základní školy z okolí Prahy a ve Středočeském kraji. Novou školu plánují v Říčanech na Praze–východ. Ministerstvo školství radnici přislíbilo finanční pomoc na realizaci stavby v letech 2017 až 2018.

Vedení města letos vyřešilo nárůst říčanských prvňáčků na Základní škole Bezručova tak, že jim zrekonstruovalo budovu bývalé jídelny na Sokolské ulici. Kapacita bude navýšena o dvě klasické a jednu bilingvní první třídu. Kromě učeben v prvním patře je v suterénu zřízena spisovna městského úřadu a ve druhém podlaží školní jídelna včetně zázemí. Budova je díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí zateplena, má vyměněná okna i střechu.

 

Ministerstva o nutnosti zvyšování kapacit na středočeských školách vědí

Do roku 2021 bude obcím k dispozici dotace ministerstva školství z programu, který je přednostně zacílen na krizové oblasti kolem Prahy. Ministerstvo financí hodlá prodloužit čerpání dotací na zřizování devítiletých základních škol do roku 2020. Ministerstvo pro místní rozvoj začne přijímat žádosti na dotace určené k výstavbě, modernizaci a vybavení odborných učeben na konci záři.