Nové dálniční známky platí už od prosince. Ceny za všechny typy kuponů zůstaly stejné

Ministerstvo dopravy vyčlenilo další úseky dálnic, kde nemusíte platit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už máte nový dálniční kupon na rok 2018? Ne? Nevadí, ten s letopočtem 2017 platí ještě do konce ledna. Pokud ale potřebujete zrovna teď vyrazit na nějakou dálnici, kupte si už známku novou. Platí od začátku prosince. A jaké jsou ceny za roční, měsíční a desetidenní kupony? Jaká je pokuta, pokud zapomenete koupit známku?

Nový, roční dálniční kupon pro rok 2018 je proveden ve zlaté barvě. A jaké jsou ceny? Dálniční známka je ve stejné hodnotě a jsou tři typy - roční, měsíční a desetidenní. I ceny zůstávají stejné: 1 500 Kč roční, 440 měsíční a 310 desetidenní. Nové kupony platí od 1. prosince 2017 do konce ledna 2019.

Kam nalepit kupon?

Asi už každý ví, kam se umísťuje kupon na sklo a proč máme dvě části kuponu, přesto trocha opakování neuškodí. "Zaplacení dálničního poplatku se prokazuje dvoudílným kuponem, jehož první díl s vyplněným registračním číslem musí být vylepen celou svou plochou přímo na vnitřní straně skla předního okna a musí být umístěn na pravém dolním okraji. Druhý díl kuponu (rovněž vyplněný) si řidič ponechá u sebe pro případnou kontrolu policií, případně příslušníky Celní správy v uniformě, nebo poškození prvního dílu - například při poškození předního skla," připomněla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Jaké jsou sankce?

Použití zpoplatněné komunikace bez platného dálničního kuponu (ať už chybějícího nebo prošlého) může být pokutováno policií do výše 5 000 Kč, ve správním řízení se může pokuta vyšplhat až do výše 100 000 Kč. Pokud je dálniční známka nenalepená, bez označení doby platnosti nebo bez vyplněné registrační značky, je neplatná. Po skončení doby platnosti musí být známka odstraněna.

Z poplatku je nově vyjmuto pět úseků:

Od letošního 1. prosince je ze zpoplatněné sítě vyjmuto dalších pět úseků v celkové délce 19 kilometrů.
D3 Veselí nad Lužnicí, jih – Bošilec (107. - 109. km)

D6 Nové Sedlo – Březová (136. - 146. km)

D46 Hněvotín – Olomouc, Slavonín (37. - 39. km)

D52 Pohořelice (23. - 26. km)

D55 Otrokovice (30. - 32. km)
Celková délka dálnic, na které můžete vjet bez známky, se prodloužila na 164 kilometrů.

Kdo nemusí platit známku?

Existují výjimky, podle nichž jsou některé vozy osvobozené od dálničního poplatku.

"Vozidlo je od placení dálničních poplatků osvobozené, pokud je v něm přepravována osoba těžce zdravotně postižená, které byly přiznány výhody II. stupně (s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou) nebo III. stupně, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká. Výjimka podle sdělení Ministerstva dopravy neplatí pro zahraniční držitele průkazů zdravotně postiženého," upřesnila policistka Monika Schindlová.

Kde musíte mít zaplaceno?

Úseky, kde musí být dálniční kupon vylepen, jsou označeny dopravní značkou Dálnice. Zpoplatněné úseky jsou uvedeny na mapce ve fotogalerii. Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku, která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kuponu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice.