VAROVÁNÍ: Přehřátí organismu psa znamená smrtelné nebezpečí

Vedra jsou pro psa nebezpečná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tropické teploty jsou pro psí organismus nebezpečné. Přinášíme vám rady, jak předejít přehřátí psa i jak se s ním vypořádat. Kteří jedinci jsou nejohroženější?

V tropických dnech bychom měli dbát na správný pitný režim a rozpáleným místům se raději vyhnout - více jsme pro vás psali zde. Měli bychom se ale také zaměřit na naše psí miláčky, kterým hrozí riziko přehřátí daleko rychleji než lidem.

Nikdy nenechávejte psa zavřeného v autě. Teplota se během pár minut vyšplhá na více než 60 °C!

Psi mají nedostatek potních žláz

Na psím těle je minimální množství potních žláz, přehřátí tedy přichází několikanásobně rychleji. Teploty, které jsou pro nás ještě přijatelné, můžou být pro psa smrtelně nebezpečné.

Psi se ochlazují pomocí zrychlené dýchání. Malé potní žlázky mají pouze na tlapkách, pro ochlazení ale rozhodně nestačí.

Přehřátí psa se dá předejít

Během tropických dnů venčete psa v brzkých ranních hodinách a večer. V průběhu dne ho nechte maximálně dojít na záchod a vezměte ho domů. Nikdy nenechte psa v uzavřeném autě. Zvíře musí mít k dispozici dostatek čerstvé vody, tu měňte i několikrát denně.

Pokud máte psa na zahradě, ujistěte se, že má přístup na stinné místo. Pravidelně ho kontrolujte a dopřejte mu ochlazení.

Psy nevystavujte fyzickým aktivitám.

Pro domácí mazlíčky můžete koupit ochlazovací vesty, šátky nebo podložky.

Nezapomínejte, že bezsrstá plemena nebo plemena, která jsou ostříhaná na krátko, je potřeba namazat opalovacím krémem. Spálení pokožky hrozí i našim mazlíčkům.

Jak poznáte, že pes trpí přehřátím?

 - pes je apatický a nemá o nic zájem

 - nadměrně sliní

 - zadýchává se, začíná kašlat

 - na procházce si sedá nebo se panicky snaží vyhledat stinné místo

 - je nervózní

 - zvedá tlapky

 - u pokročilejšího přehřátí zvrací, má horečku, průjem, nedokáže se postavit na nohy, kolabuje

Co dělat v případě přehřátí psa?

Co nejdříve přeneste psa do stínu nebo ještě lépe do chladné místnosti. Okamžitě dejte psovi napít vody. U podávané vody si ale dejte pozor, aby nebyla ledová. Měla by mít pokojovou teplotu, v opačném případě může pes upadnout do šoku.

Připravte si studené obklady, které psovi pokládejte na hlavu (především na čenich) a na tlapky. S namáčením celého těla buďte velmi opatrní, rychlé ochlazení může opět přivodit organismu šok.

Co nejrychleji dopravte psa k veterináři.

Tropické teploty vystřídají silné bouřky. Přečtěte si předpověď.
Odborný název pro přehřátí psa je hypertemie.

Nejvíce jsou ohrožena štěňata, obézní a staří psi

Na pozoru by se měli mít především majitelé štěňat a psů s onemocněním srdce a dýchacích cest. Více jsou také ohroženi staří psi a psi s nadváhou. Na přehřátí jsou náchylní psi s krátkými čumáky, tzv. brachycefalická plemena (francouzský buldoček, anglický buldog, mops, pekinézové a boxeři).