Jak na provzdušnění půdy. NÁVOD A FOTOGALERIE

Základem celého procesu je půdu důkladně zrýt
Zobrazit fotogalerii (8)
 

V těžkých půdách se většině rostlin nedaří, proto je potřeba je správně provzdušnit. Při dodržování správného a osvědčeného postupu můžete hlinité půdy docílit. Přečtěte si, jak na to, a prohlédněte si fotogalerii.

Každá rostlina má pro svůj dobrý růst jiné požadavky. Většina zahradních rostlin ale vyžaduje dobře propustnou a provzdušněnou půdu s co nejmenším obsahem jílu, který kořínky rostlin dusí. Se zdravým růstem kořenů nedílně souvisí zdraví celé rostliny.

Jílovitá půda má nejen negativní účinky na vaše rostlinstvo, ale přidělá vám i více práce. Při namočení nepropustí živiny a z půdy se stane vysoce mazlavá hmota, na jejíž zpracování se obrňte silnými nervy a ze svého kalendáře si vyčleňte delší čas. Co s tím? Nabízí se provzdušnění půdy.

Těžká jílovitá půda

 

Máte těžkou půdu?

Abyste zjistili, jestli na vaší zahrádce máte těžkou půdu, nemusíte si nutně nechat udělat laboratorní rozbor, i když testy jsou samozřejmě nejpřesnější. Pomůžete si ale jednoduchým trikem. Jílovitá půda je mazlavá a nenajdete v ní žádné kamínky. Jak říká zahrádkář Josef: „Na zjištění typu půdy vám stačí malá hrst hlíny z vašeho záhonku. Lehce ji namočte a snažte se z ní udělat váleček. Když bude váleček držet tvar, máte s jílovitou půdou problém a měli byste jí dopřát trochu kyslíku.“

Pěstujete bylinky? Vyrobte si z nich přírodní kosmetiku, připravili jsme pro vás návod.
Provzdušňování není snadné, ale přinese slíbené ovoce

Půda se dá provzdušnit, není to ale otázka jednoho dne

Provzdušnění jílovité půdy je možné, vyžaduje však trpělivost i váš fyzický výkon. V prvním kroku je důležité zahradu pečlivě zrýt a připravit si větší množství písku, kterým hlínu posypte, a obě části důkladně promíchejte.

Protože jsou těžké půdy chudé na živiny, je dobré je při provzdušňování obohatit o co největší množství přírodního humusu a navrch posypat ještě ornou půdou. Čím více úsilí a přírodního materiálu do akce vložíte, tím více se vám potom vaše květiny odmění.

Pokud si nechcete hned na začátku rozrýt celou zahrádku, začněte třeba s jedním záhonkem.

Takhle to má vypadat

Budete-li provzdušňovat menší část, můžete místo písku použít malé polystyrenové kuličky. Do půdy se tak dostane více kyslíku, a pokud použijete i tekuté hnojivo, kuličky ho budou pozvolně dodávat. Můžete také zkusit použít malé kousky molitanu nebo kokosové vlákno. Některým zahrádkářům se osvědčilo i zamíchání mulčovací kůry.

Nechte půdu nadechnout se díky speciálním rostlinám

Dalším pomocníkem při vylepšování kvality půdy je zelené hnojivo. Jednoduše si na zahradu vysaďte vikvovité rostliny, pro náš více známé jako luštěniny. Mají schopnost fixovat dusík, a tím snížit nároky hlíny na hnojivo.

Luštěniny jsou výborní pomocníci při střídání plodin na záhonku, půda se po nich vzpruží. Zasaďte si tedy vojtěšku, jetel, hrášek, fazole nebo třeba vikev. Až vyrostou do délky přibližně třiceti centimetrů, posekejte je a nechte je v půdě rozložit. Je dobré jednotlivé typy luštěnin i zeleniny každoročně na záhoncích střídat, nikdy je nesázejte na stejné místo jako minulý rok.