Nejvoňavější je růže stolistá. Znáte všechny její klady?

Stolístka má nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stolístka je nejvoňavější odrůdou růží. Je velmi odolná a získala si historickou hodnotu. Dostává se zpět na naše zahrady, a to nejen díky vůni. Na svém kontě má řadu dalších výhod.

Stolístka, jak se stolisté růži ve zkratce říká, byla vyšlechtěná během šestnáctého století ve Francii.

Růže stolistá

Název dostala podle velkého počtu okvětních lístků. Nenajdete jinou odrůdu růže s výraznější a příjemnější vůní.

Dorůstá délky zpravidla jednoho metru, výjimkou nejsou ani dvoumetrové stolístky. Rozkvétá na začátku léta a květ vydrží přibližně čtyři týdny.

Pro zahrádkáře má historickou hodnotu. Její účinky objevili Peršané.

Retro styl je moderní, pozvěte ho i do své zahrady

Stolistou růži pěstovala na zahrádce babička snad každého z nás. Postupem času zahrádkáři od pěstování této odrůdy ustoupili, a to kvůli šlechtění nových a originálnější odrůd. Stolistá růže byla ze zahrad prakticky vytlačená, nyní se k ní začínají pomalu vracet nejen zahrádkáři, ale i architekti zahrad. Všechno má své klady i zápory, nové odrůdy se neliší pouze vzhledem, ale i vůní.

Stolístka provoní nejen zahradu, ale po nařezání do vázy i celou místnost. Tuto službu od jiných růží nečekejte.

Předchůdci používali růži jako lék

V starověku přikládali růži stolistou na rány od pokousání zvířetem. Již tenkrát znali její antivirové a antimikrobiální účinky.

V historii byla růže považována za nedocenitelný lék, její léčivé účinky označovali dávní lékaři za neomezené. Růžová voda ze stolístky byla součástí léků proti bakteriálním i virovým nemocem, na poranění, pro zklidnění mysli i v kosmetice. O účincích růže a dalších rostlin jsme již psali, přečtěte si více.

Otázkou, jak stolístka pomáhá našemu zdraví, se začali zabývat i vědci. Prokázali, že má protizánětlivý účinek a utišuje bolest. Pomáhá při problémech s klouby a artritidou, má antioxidační účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a čistí ledviny. Podle nejnovějších studií dokáže omezit množení viru HIV.

Růže stolistá

Stolístka patří mezi nejodolnější odrůdy

Čím méně šlechtění, tím více odolnosti. Toto všeobecné pravidlo si našlo řádný příklad na růžích. Stolistá růže pro svůj růst nepotřebuje speciální podmínky, roste všude, kde je světlo a závlaha. Proto se také těšila velké oblibě v minulosti, na venkovských zahrádkách měli obyvatelé jiné starosti než nekončící péči o květiny. Přesto jejich zahrádka každé léto vykvetla kouzelnou stolístkou.

Máte na zahrádce kouzelné místo? Chcete se pochlubit, jak vaše zahrádka kvete? Přihlaste se do naší soutěže a vyhrajte zajímavé ceny!

Stolistou růži nemusíte na zimu balit do mrazuvzdorných textilií jako jiné okrasné keře, mráz ji nespálí.

Sázejte ji nejlépe do řad podél plotů nebo pergol. O výběru správného zastřešení na zahradu jsme psali zde.