Jak ušetřit polovinu nákladů za teplo? Pomůže rekuperace

  |  Komerční sdělení

Nejen podnikatelé, ale i domácnosti snižují své náklady na teplo pomocí rekuperace. Pokud vás zajímá, o co se vlastně jedná, sestavili jsme pro vás seznam výhod, které rekuperace přináší.

Co je to rekuperace?
Rekuperace představuje proces opětovného využití odpadového tepla, ať již v podobě vzduchu či vody. Odpadové teplo je během odvádění vně použito k ohřevu výměníku, který následně slouží k ohřevu studeného vzduchu či vody na vstupu. Odpadový vzduch či voda nepřichází do fyzického kontaktu se vzduchem či vodou na vstupu. K rekuperaci může být použit vzduch či voda v rámci široké škály teplot, díky čemuž lze proces rekuperace úspěšně provozovat v zařízeních, jako jsou:
⦁    hotely
⦁    administrativní budovy
⦁    průmyslové objekty (dílny)
⦁    sportoviště (plavecké bazény)

Například hotely k rekuperaci používají odpadový vzduch z pokojů či kuchyně a odpadové teplo z koupelen pokojů a kuchyně.

 

Jaké jsou hlavní výhody rekuperace?
V první řadě, jak již napověděl výše uvedený text, je to úspora za teplo, která dosahuje vyšších desítek procent (v zařízeních s třísměnným provozem je doba návratnosti investic do rekuperačních jednotek počítána řádově na jednotky měsíců).

Pominout ale nelze výhodu v podobě zvýšeného komfortu pobytu uvnitř nemovitosti. Rekuperační jednotky standardně obsahují filtr, který teplo na vstupu zbaví nadměrné vlhkosti, prachu a alergenů, jež by dovnitř nemovitosti proudily během „běžného“ větrání.

Další výhodou je nižší zátěž pro životní prostředí, do kterého jsou vypouštěny ochlazený odpadový vzduch a voda.

Je rekuperace užívána v rezidenčních nemovitostech?

Ano, rekuperační jednotky můžeme v čím dál větší míře najít i v českých domácnostech. Samozřejmě, rozměr těchto jednotek je výrazně odlišný od těch používaných ve velkých nerezidenčních budovách a využíván je především odpadový vzduch.
I jednotky menšího rozsahu, se kterými jsou na druhou stranu spojeny výrazně nižší vstupní investice, dokáží snížit náklady na teplo až o 50 procent!

Klíčová slova: