Místopředseda Senátu: Pane prezidente, nechte odstranit zátarasy a vraťte Pražský hrad české veřejnosti

Podle Růžičky už jsme si užili kontrol dost
 

Místopředseda Senátu a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička dnes odeslal spolu s místostarostou Prahy 6 Janem Lacinou své novoroční přání prezidentovi České republiky. Žádají v něm Miloše Zemana, aby nechal odstranit nedůstojné kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu, připomínající to nejhorší z někdejšího Husákova režimu. Jejich dopis přinášíme v plném znění.

Pane prezidente,

léta svobody byli nejen obyvatelé Prahy 6 zvyklí využívat cestu přes Pražský hrad jako půvabnou trasu za prací, za bydlením i za přáteli.  Váš předchůdce, první český prezident Václav Havel, věren svým postojům, totiž otevřel Pražský hrad veřejnosti. Chodit přes hradní nádvoří, projít se jen tak Jelením příkopem či posedět pod Masarykovou lípou, byla opravdová radost.

Smutný byl naopak Pražský hrad za Havlova předchůdce - prezidenta Husáka. Tehdy nás odděloval od ostatní Evropy ostnatý drát a většina areálu Pražského hradu byla symbolicky rovněž nepřístupná. Jak skončil Husákův režim, který se tak bál pouštět naše občany nejen do hradních zahrad, ale i za hranice státu, víte sám nejlíp. Zhroutil se sám do sebe.

Máme dost kontrol

Stalo se tak jen pár dní po pádu Berlínské zdi. Nebylo tehdy většího symbolu „železné opony“ mezi ruským totalitním impériem, do kterého jsme bohužel patřili i my, a svobodným světem, než byla právě ona, nebylo příznačnějšího místa rozdělení, než slavný přechod „Checkpoint Charlie“, který jako výstraha a symbol té nepochopitelné doby zůstal zachován dodnes. 

Rádi bychom Vás, pane prezidente, ujistili, že jsme si během svého života užili hraničních přechodů a kontrol do sytosti.  Kontrolní stanoviště u vchodu do Pražského hradu, která nechala vaše kancelář zřídit, a která dnes brání přirozenému průchodu celým areálem, připomínají několika generacím to nejhorší z komunistických dekád -  nesvobodu, strach a zvůli vládnoucích…

Posíláme Vám proto, pane prezidente, veřejně toto naše novoroční přání: Nechte odstranit zátarasy a vraťte Pražský hrad české veřejnosti.

Jiří Růžička (1. místopředseda Senátu PČR)
Jan Lacina (místostarosta MČ
 Praha 6)

Klíčová slova: