Andreji Babiši není líp, ale hůř. Důkazů je mnoho, ale nemusí to tak být navždy

Michael Pánek by se rád stal novým hejtmanem Středočeského kraje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opozici bývá vytýkáno, že útočí na hnutí ANO bezmyšlenkovitě ve stylu Antibabiš, já si to však nemyslím. Existuje spousta přesvědčivých věcných důkazů o tom, že anoisté lžou lidem v této zemi. Tak například slibovali, že zachovají domácnostem levnou elektřinu, skutečnost je však opačná, energetičtí distributoři zdražují, v průměru ceny vzrostly o deset procent. 

/KOMENTÁŘ/ Stavební řízení je u nás velmi komplikované, oproti jiným zemí u nás trvají nové stavby včetně vyřízení stavebního povolení dvojnásobnou délku. Babišovci přitom před volbami do Poslanecké sněmovny lidem slibovali jedna stavba, jeden úřad, jedno razítko.

Jaká však je skutečnost? K moha desítkám potřebných razítek jedno navíc přibylo a průměrná délka již tak komplikovaného procesu se posunula o půl roku. Snížit se měl rovněž počet státních zaměstnanců, který však za současné vládní koalice vedené hnutím ANO naopak vzrostl o 16 tisíc lidí.

Sliby, chyby

Hnutí ANO rovněž slibovalo, že nebude zvyšovat daně. To se koneckonců v době ekonomického růstu dá čekat, dokonce si myslím, že by se naopak měly snižovat. Tak, jak se to děje na Slovensku, kde vláda snížila daně pro drobné živnostníky a malé firmy. U nás však naopak daně rostou a lidé by měli platit více peněz i za nabytí nemovitosti a to znamená, že mladí lidé budou mít ztíženou cestu k vlastnímu bydlení. 

To všechno jsou konkrétní údaje o činech hnutí ANO, které jsou s jejich vzletnými slovy a sliby o tom, jak bude líp, ve velkém rozporu. Pravdou rovněž je, že ANO všude, kde vládne, dosazuje do podřízených společností své lidi bez ohledu na jejich schopnosti, rozhodující je loajalita k vůdci. 

Jak by mohlo být lépe?

ODS už jasně deklarovala, že v případě převzetí vlády bude jedním z jejich prvních kroků zrušení nesmyslné elektronické evidence tržeb. Dále hodlá výrazně ulevit živnostníkům, když plánuje zvýšení výdajových paušálů a také zvýšení hranice horní povinnosti odvádět DPH z jednoho na dva miliony korun. Dále také hodláme usnadnit lidem vlastní bydlení zrušením daně z nabytí nemovitostí.

Není toho málo. Ano, můžeme se obracet do minulosti a vzpomínat na hříchy ODS, které bezesporu byly. Vrtání se v minulosti ale často bere sílu tvořit budoucnost. Chci, aby bylo opravdu líp.

- Ing. Michael Pánek,
středočeský krajský zastupitel (ODS) -