Michael Pánek: Zeman často lže a chová se jako čínský vazal. Podlézat totalitním režimům není moudré

Ani ta slíbená panda nedorazila, o většině investic ani nemluvě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S pirátským pražským primátorem Zdeňkem Hřibem si často nerozumím. Jeho výrok, kdy připodobnil Mariánský sloup k Stalinovu sousoší na Letné, byl hodně hloupý. Ovšem v případě vypovězení smlouvy o přátelství s čínským hlavním městem stojím za ním. 

/KOMENTÁŘ/ Partnerství předpokládá vzájemnou úctu a rovnoprávné vztahy. Výhrůžky, které na adresu české metropole pronesl čínský velvyslanec, že pocítí újmu svých zájmů, nepatří do slušné společnosti ani do diplomacie.

Rozumím tomu, že pražská radnice chtěla ze smlouvy odstranit větu o uznávání jednotné Číny, protože to do vztahů mezi městy nepatří. Ty mají být o kulturní spolupráci, výměnách studentů, předávání si zkušeností například z dopravy apod. Koneckonců, i jiná hlavní města evropských států nemají ve smlouvě s Pekingem zmíněnou formulaci.

Nenechat se vydírat

Vydírání nesmíme ustupovat. V českém národním zájmu není poklonkování diktaturám. Čína totiž uplatňuje svoji pomstychtivost vůči všem, kteří si s ní dovolí nesouhlasit. Na to rovněž doplatila nejlepší basketbalová liga na světě americká NBA, jejíž někteří trenéři a manažéři si dovolili podpořit demonstranty v Hongkongu.

Proto bychom k ní měli být ostražití. Ony zmíněné čínské investice u nás jsou minimální, daleko významnější jsou třeba tchajwanské. Také na českém exportu se Čína podílí necelými dvěma procenty.

Netuším, zda jsou to pravdivé informace

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Čína odvetou odkloní některé letecké linky ze svých měst mimo Letiště Václava Havla do jiných zemí a zastaví financování pražské Slávie. Nevím, jestli jsou jeho informace pravdivé, on totiž často lže. A také se chová spíše než hlava suverénního státu jako čínský vazal. I kdyby to však byla pravda, tak věřím, že si náš fotbalový klub poradí i bez čínských peněz a úbytek turistů z Číny nahradí jiní. Ostatně to se stalo i v roce 2014, kdy rovněž Prahu nepoškodil úbytek ruských návštěvníků, protože přijelo více lidí z jiných zemí.

V každém případě je to důkaz toho, že není moudré podlézat totalitním režimům, které směšují politiku s ekonomikou a obchodem.    

- Michael Pánek (ODS), středočeský krajský zastupitel -