Wehrmacht, Sparťani, ninjové a další bojovníci, kteří děsili svět

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Základem úspěšného fungování většiny říší byla dobře vycvičená armáda. V mnoha státních útvarech byla armáda tím zcela nejdůležitějším segmentem, a tak podléhalo její (z)vůli vše kolem. Podívejte se s námi na ty nejděsivější a zároveň nejlepší armády, které v minulosti určovaly podobu světa.

Armáda krále Leonida

Ten příběh zná skoro každý.  Tři stovky spartských válečníků vzdorovaly téměř milionové armádě perského krále Xerxese. Leonidas a jeho muži se dočkali celosvětové slávy poté, co byl před několika lety uveden do kin velice úspěšný snímek 300: Bitva u Thermopyl. Byť v něm vypadali spartští válečníci jako téměř nezničitelné válečné automaty, mnohé ze scén neměly k pravdě daleko.

Dodnes je kupříkladu známo, jak náročný byl výcvik spartských válečníků. Rovněž jejich masivní štíty, které ve filmu drtily perské bojovníky, byly svého času jedním z nejničivějších bojových prostředků. Asi žádná armáda nebyla tak vzdálena svým dobovým rivalům. V soutěsce u Thermopyl zemřelo všech tři sta válečníků, nicméně masakry, které předtím způsobily, jsou dodnes připomínané.

Wehrmacht Adolfa Hitlera

Třetí říše a její vůdce Adolf Hitler tvoří jednu z nejděsivějších kapitol lidských dějin. Druhá světová válka je dodnes jedním z nejzkoumanějších období. Navštívíme-li jakékoliv knihkupectví, najdeme desítky, ba stovky titulů, které fenomén Hitler, případně Hitler a jeho armáda, ohledávají.

Zdá se, že nemůže být takřka už nic, co bychom o třetí říši nevěděli, a přece se čas od času objeví publikace, či dokonce jen článek, který náš pohled na věc převrátí či alespoň reviduje. V nedávné době kupříkladu vyšla kniha Totální rauš – Drogy ve třetí říši od Normana Ohlera, v níž autor přibližuje, díky čemu byla Hitlerova armáda a jeho plán bleskové války (blitzkriegu) úspěšný. Díky mnoha podpůrným prostředkům, které jsou dnes ilegální.

Wehmacht a jeho nebývalé úspěchy leží mnoha lidem v hlavě i proto, že jejich vůdce Adolf Hitler nebyl žádným vytříbeným stratégem. Ba naopak – díky jeho opakovaným přešlapům nakonec plán dobýt celý svět ztroskotal. Přesto vlivem mnoha okolností wehrmacht děsil a pořád ještě děsí celý svět.

Samurajové

Speciálně vycvičení japonští válečníci, jejichž cílem bylo chránit císaře. Samurajové byli vysoce privilegovanou skupinou. Proslýchá se, že své meče, katany, testovali dvojím způsobem. Jednak nechali na nabroušenou čepel padnout šátek a teprve ve chvíli, kdy se padající šátek rozpůlil, byla katana použitelná. V té chvíli ji dostal samuraj, pro nějž byla vyrobena, a ten ji použil na některého z poddaných. Samurajové byli jednou z nejelitnějších válečných skupin.

A jako takoví jsou často předmětem strhujících válečných snímků. Jedním z nejzdařilejších je například Poslední samuraj, v němž hlavní roli ztvárnil Tom Cruise. Poslední samuraj se zaměřuje na – z pohledu samurajů – chmurné období japonských dějin. Koncem devatenáctého století prošlo Japonsko reformou císaře Meidžiho, jejímž cílem bylo přiblížit Japonsko Západu. A samurajové bohužel k Západu nikdy blízko neměli.

Ninjové

I ninjové se často objevují v akčních filmech – a nejen ti želví. Ninjové byli v podstatě amatérští válečníci, kteří se vycvičili právě proti samurajům. Rolníci a zemědělci, na něž samurajové opakovaně útočili, si vyrobili zbraně svépomocí. Ninjové byli známi tím, že dokázali "zmizet ve tmě". Používali totiž rozdrcené sklo, které házeli těm, kteří na ně útočili, do očí. Když jejich protivník dočasně oslepl, ninja buď zaútočil, nebo utekl.