Soud, kde se psaly dějiny. Hilsner i Havlíček v Kutné Hoře

Proces s Hilsnerem se odehrál v Kutné Hoře
 

Budova kutnohorského soudu pamatuje i obžalované, kteří se zapsali do českých dějin. Kromě literáta Karla Havlíčka Borovského souzeného v roce 1851 to byl zejména židovský mladík Leopold Hilsner, jenž stanul před soudem kvůli vraždě devatenáctileté Anežky Hrůzové. 

Případ s Hilsnerem se v Kutné Hoře konal před 120 lety za velkého zájmu publika přesvědčeného o vině obžalovaného. Ten úplně první proces s Hilsnerem začal v Kutné Hoře 12. září 1899. Přestože si město výročí nepřipomíná žádnou konkrétní akcí, s historií Kutné Hory je tato událost neodmyslitelně spojena a návštěvníci se o ní mohou dozvědět například od průvodců.

"Záleží na průvodci, co zmiňuje nebo nezmiňuje. Máme to pojaté spíš formou historek," sdělila ředitelka průvodcovské služby Andrea Kapounková.

Soudní případy

Dějinám kriminalistiky Kutné Hory byla před několika lety věnována dokonce jedna celá turistická sezona. Organizátoři chtěli návštěvníkům poodhalit temnou historii města a atraktivním způsobem připomenout nejznámější kriminálníky a soudní případy. Tématem scének byla například rekonstrukce osminásobné vraždy v sadech dr. Pacáka, ale i známé kauzy Havlíčka a Hilsnera.

Proces s Hilsnerem před 120 lety skončil podle řady historiků justičním omylem či justiční zvůlí a provázela ho štvavá mediální kampaň. Aféra známá jako takzvaná hilsneriáda se začala odvíjet od vraždy Anežky Hrůzové koncem března 1899 v Polné u Jihlavy, za níž byl bez přímých důkazů odsouzen k smrti židovský mladík. Proti vlně antisemitismu bojoval tehdy i Tomáš Garrigue Masaryk, který pomohl ke zmírnění Hilsnerova trestu. Po 19 letech ve vězení za vraždu dostal Hilsner císařskou milost, ale rehabilitován nikdy nebyl.