Nejzdravější sport jde také dělat špatně. Královské plavání ale umí dostat do formy

Děti se naučí plavat až kolem 5-6 roku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Žádný jiný sport neprocvičí každý sval ve vašem těle tak jako plavání. Přitom však ušetří vaše klouby a záda! Skvěle se při něm hubne, ale je ideální pro rekreaci. Jak správně plavat a jaké chyby děláme?

Všechny ostatní sporty, kromě vyloženě rehabilitačních cvičení nebo jogy, mají oproti plavání jednu obrovskou nevýhodu. Nerovnoměrně zatěžují jednotlivé části těla, ale neposilují každičký sval stejně. Navíc často zatěžují klouby a nejsou vhodné pro ty, kteří už mají nějaké problémy. Plavání je naopak ideální i pro rehabilitaci, ale i pro ty, kteří trpí nadváhou. 

Jestli zvládnete jednotlivé plavecké způsoby bez hrubých chyb, neexistuje způsob, jak by se vám ve vodě mohlo něco stát. Pokud si nebudete chtít zaplavat se žraloky nebo se nevrhnete na hlubinné potápění. 

"Základem je zvládnout alespoň základní techniky a plavat pravidelně," vysvětluje trenér Michal Mauz s tím, že právě základ umí spousta lidí špatně. "Většina lidí plave špatně, protože mají tak trochu strach z vody a obavy ponořit si více hlavu. Úplně nejčastější chybou je, že se lidé moc zaklání, hlava se neponoří, ale krční páteř a šíje trpí. Nezdravé jsou i asymetrické pohyby, které zatěžují bederní páteř," myslí si trenér.

"Základem je zaměřit se na techniku, ne na výkon," podotýká Mauz. Dnes už není žádná ostuda zapsat se někam na plavání i v dospělosti.

"Pokud neuplavete pár bazénů bez použití rukou nebo pokud nejste schopní vydechovat do vody nosem i pusou, nemůžete o sobě tvrdit, že dobře plavete. Zatěžujete si nerovnoměrně záda," varuje Mauz. Jenže jak se to tedy naučit? 

Zdokonalte své základy

  • Natrénujte splývání na hladině - vyzkoušejte si polohu na zádech i na břiše, obličejem ve vodě. Dívejte se přitom na dno. 
  • Při tomto splývání se vyplatí trénovat plný výdech do vody - ve vodě máme totiž často pocit, že si vzduch musíme šetřit, a tak nikdy úplně nevydechujeme, změňte to.
  • Nacvičte si kraulové i znakové nohy, vezměte si k tomu klidně nějakou plaveckou destičku nebo kruh. 
  • Vyzkoušejte i plavání na boku, s oporou ve formě nafukovadla i bez ní. Plavte přitom opět jenom za pomoci nohou. 
Jaký styl volíte vy?  85 % volí prsa, 30 % lidí umí kraula, motýlkem plave jen 13 % plavců, znak zvládá 20 % lidí.

 

Co nám všechno pohyb ve vodě vyléčí?

Plavání je ideální na posílení středu těla, výhodou je i to, že jde o variabilní sport, který si užijí děti, těhotné ženy, ale také senioři, hendikepovaní nebo obézní lidé. Tento pohyb zvyšuje hybnost kloubů po úrazech a má blahodárný vliv na naše srdce, protože horizontální poloha usnadňuje rozhánění krve do těla. Do vody by měli hlavně astmatici, kteří mají sníženou kapacitu plic. Voda má konejšivý vliv i na naši psychiku a odbourává stres.

Miminka a maminky 

V rámci lásky k vodě je dnes velmi oblíbené i plavání s miminky. Pravdou však je, že jde o zábavu více pro maminky. Je to možnost, jak se dostat do společnosti dalších matek, socializovat se a nechat své potomky, aby si vyzkoušeli to samé se svými vrstevníky. Jenže takové plavání nese miminkům i nebezpečí. Hrozí jim exémy, ale i podchlazení, různé infekce zažívacího traktu nebo zevního zvukovodu, škodlivé účinky chlóru na oční spojivky.

Jistě je dobré podporovat dobrý pocit z vody a to, že se v ní v klidu a bez problému uvolní a budou schopni vydechovat do vody, potápět se a skákat do ní. Jenže plavat se kojenci doopravdy nenaučí, stejně jako většinou ani děti do čtyř let.