Babské rady, které skvěle fungují: Jak na spáleniny od slunce?

Pomůže vám i obklad z černého čaje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Příjemně se v létě slunit je báječné, jenže je to také velké riziko. Někdy zkrátka neodhadneme, po jaké době se kůže spálí. Jak si pomoci, když je spálení opravdu bolestivé? Nechte drogerii doma a inspirujte se osvědčenými radami. 

Účinná první pomoc při spálené kůži se neskrývá v zázračné lahvičce z obchodu, ale ve vaší ledničce! Ačkoliv se výrobci kosmetiky snaží nás přesvědčit o tom, že právě jejich výrobek je ten nejvhodnější, vězte, že nejšetrnější a nejúčinnější "krémy" jsou často ty, které speciálně kupovat nemusíte.

Jogurt, zakysaná smeta, tvaroh

Vaše lednice skrývá poklady, které vám doslova zachrání kůži. Pokud jste se už někdy spálili tak, že vás sebešetrnější krém z obchodu pálil na spálených zádech jako kyselina sírová, víte, že tudy cesta nevede. Pokud dojde k takto vážným spáleninám, aplikujte na záda bílý jogurt bez příchuti, zakysanou smetanu nebo lehce rozředěný tvaroh.

Postačí tenká vrstva a okamžitě ucítíte úlevu. Velmi příjemné je především, když je kysaný výrobek z mléka předem nějakou chvíli v ledničce. Po uschnutí jogurtu je vhodné vlažnou až studenou sprchou spláchnout pokožku a postup opakovat. Po dvou dnech bude pleť opět v pořádku. 

Výborné jsou i obklady z černého čaje, který se před nanášením nechá vychladit. Aplikuje se jednoduše tak, že do ledového čaje namočíte lehké plátno, pak jím přikryjete postiženou oblast. Jakmile přestane obklad přinášet úlevu, je na čase znova namočit.

Jestliže jste byli venku bez klobouku či šátku, dost možná trpěly i vaše vlasy. Abyste se vyhnuli jejich vysušení, třepení a ničení, je potřeba jim vrátit trochu živin. Na vaši vysušenou hřívu se hodí jednoduchá maska plná vitamínů. Postačí vám do jednoho vejce rozšlehat olivový olej a přidat tři lžíce piva. Tuto směs naneste na vlasy a nechte působit alespoň 10 minut. Poté smyjte vlažnou vodou a zakončete rychlým osprchováním ledovou vodou. Škody budou rázem zapomenuty!

Pozor si dejte na svůj běžný sprchový gel. Pokud nemáte speciální mýdlo s neutrálním pH 5,5, raději mýdlo na dva dny úplně vynechte. Jakékoliv jiné pH vám pokožku vysuší a to je to poslední, co při spáleninách chtít!

Hydratace zevnitř

Důkladná hydratace znamená vypít denně alespoň 2 litry vody. Jestliže vaše tělo bojuje s úpalem, úžehem nebo spáleninami, je nezbytné pít opravdu hodně. Dostatečné zavodnění vašeho těla prospěje celému organismu a povrch se uzdraví rychleji.

Ideální by bylo doplnit i vitamíny B, které mají vliv na kvalitu naší pleti. Pozor si však dejte na alkohol, který má celkově spíše vysoušecí účinek.

Kdy je to na návštěvu u lékaře?

"Pokud jde o vážnější kožní rakce, jako je intenzivní zrudnutí nebo puchýře, je už potřeba navštívit lékaře," vysvětluje lékařka Hana Janíčková. "Kožní doktor může zvolit intezivnější terapii, protože puchýře ze slunce mohou být vstupní branou pro bakteriální, virové nebo plísňové infekce. Ve vážnějších případech se volí kortikoidní přípravky," dodává Janíčková. 

Největší chybou je po spálení nevyčkat na jejich uklidnění a i nadále chodit ven bez krytí. "Pokud jste to přehnali, rozhodně chybu neopakujte a jestli musíte jít ven, určitě volte bílé tričko s rukávy," radí lékařka.