Blumy: Vitamínová bomba i parťák při hubnutí

Blumy jsou lahodné, navíc je právě teď jejich sezona. Nečekejte na švestky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Blumy jsou oproti milovaným švestkám dost opomíjené. Považují se, hodně nespravedlivě, za druhořadé ovoce. Ovšem to je velká škoda! Nenechte si ujít jejich skvělou chuť a spoustu vitamínů. Jaké druhy známe a na co je použít?

Sezona blum je tady. Stromy jsou jimi obsypány a sladké plody pomalu začínají padat. Nedopusťme plýtvání a užijme si tyto velmi zdravé peckoviny!

Jak se blumy liší od švestek?

Oboje patří k druhu ovoce, která je nejbohatší na odrůdy. Jde zkrátka o peckoviny, kterých je spousta. Jen u nás máme: meruňky, broskve, švestky, blumy, špendlíky a další. To vše patří do jedné rodiny. 

Přitom to rozhodně není tak, že by blumy byly druhem švestky. Je to obráceně. Liší se pochopitelně tvarem, barvou i chutí. Švestky jsou menší a pevnější, blumy zase vodnatější s měkčí kůží. První jmenované proto čatěji používáme do marmelád, respektive povidel. Kulaté bobule pak dáváme spíše do koláčů. 

Co ukrývají? 

Blumy mají všechno, co naše tělo nutně potřebuje. Najdeme v nich celou řadu vitamínů, od A až po D, a nejen to! Jsou zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforečnanů i fruktózy. Dužina je bohatá na vlákninu a spekuluje se i o protirakovinných látkách. Ty by se měly ukrývat právě v červeném zabarvení, pokud vám tedy jde o tento efekt, sahejte raději po těch temně červených a fialových.

Právě v barvivu jsou ukryty i látky, které pomáhají tělu bojovat s infekcemi, záněty nebo trombózou. Jejich vitamín C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám. V slupce najdeme i nenasycené mastné kyseliny, které našemu tělu prospívají. 

Parťák při hubnutí

Vzhledem k vysokému obsahu vody (jde až o 80 %!) jsou ideálním pomocníkem při shazování kil. Sto gramů peckovin obsahuje jenom  61 kalorií. A to dokonce i přesto, že často chutnají velmi sladce! S hubnutím pomáhá samozřejmě i již zmiňovaná vláknina. Ta pročistí střeva jako malý, ale účinný kartáček. Organismus se tak zbaví nežádoucích usazených zbytků. Dužina blum na sebe navíc váže tuky, což je pro ztrátu hmotnosti rozhodně žádoucí. 

Ty nejlepší druhy

  • Slívy jsou jak zelenožluté, tak i červenofialové či modročerné. Jejich tvar se liší a variace jsou od těch oválnějších po kulatější. Některé jdou velmi těžko od pecky a je vhodné je nejprve povařit. 
  • Špendlíky jsou takové žluté třešně. Nebo se jim alespoň dost podobají. Malá pecka jde naopak snadno oddělit a chuť je velmi sladká. Bohužel se rychle kazí.
  • Blumy mají žluté, zelené i fialovo-červené kulovité plody se žlutou dužinou. Variací je tedy opravdu hodně. Jen na trzích si často můžete vybrat hned z osmi druhů. 
  • Mirabelky jsou ze zmiňovaných peckovin nejaromatičtější. Je z nich výborná marmeláda, která má krásnou zlatožlutou barvu.

Ringle jsou kulovité plody s o něco tužší dužinou. Opět narazíme na zelené, žluté i červené. U ringlí je vhodné opravdu poctivě počkat, až budou zralé a trochu změknou. Výhoda je, že se nekazí tak rychle jako špendlíky a mirabelky. 

Nejlepší koláč z blum

INGREDIENCE:

Těsto: 1 vajíčko, 70 g/ 1/3 hrnku cukru, 100 g/ 1/2 hrnku másla,  200 g/ 2 hrnky mouky, 1 čajová lžička kypřicího prášku 

Drobenka: 1/4 hrnku cukru, 1 lžička oleje, 1,5 lžic mandlového pudinku v prášku, 1/2 hrnku hrubé mouky 

Blumy odpeckované

RECEPT

Vložte všechny suroviny na těsto do mísy a dobře je smíchejte. Těsto v plastovém sáčku vložte do chladničky na asi 1 hodinu. Pokryjte dno formy pečicím papírem a vyválené položte na papír a prsty jej vytlačte do stran. Pokryjte vrstvou blum a nahoru dejte drobenku. Pečte ve vyhřáté trobě asi dvacet minut na 250.