Máte rádi borůvky? Tak si je vypěstujte na zahradě nebo na terase, není to tak těžké

Milujete borůvky? Tak si je vypěstujte. Není to tak těžké.
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Také máte rádi tu úžasnou chuť borůvek? A co teprve děti. Jasně, na borůvky je už pozdě, dávno dozrály a lístky dokonce opadaly. Ale to nic nemění na tom, že právě nyní je správný čas se jim věnovat, pokud toužíte po jejich pěstování.

Můžete si založit třeba borůvkovou plantáž nebo jen tak vysadit pár keříků borůvek doma na zahradě, ale i do květináče na balkón.

Lesní borůvky vám na zahradě nevydrží

Zapomeňte rovnou na lesní borůvky, jejichž keříky si  jistě mnozí z nás někdy přinesli domů v domnění, že budeme sklízet chutné lesní plody. Jenže keříky po dozrání plodů první rok nebo později chřadnou.

Lesní borůvka je totiž náročnější než ty, které si pořídíme někde v obchodě nebo objednáme u zahradníka. Na mysli máme kanadské borůvky. Jejich pěstování není až tak náročné, pokud dodržíme několik zásad, a ony se vám odmění bohatou úrodou plodů, jejichž chuť je podobná, ne-li stejná jako u těch lesních.

Brusnice borůvka je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její souvislý porost také jako borůvčí. Její plod je zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině.

Při nákupu se nenechte napálit

Borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum) se někdy nazývá zahradní, hroznovitá či správněji chocholičnatá. Pořád je to stejná rostlina, plodící velkoplodé bobule, jejíž vlastí je Severní Amerika. Pokud se rozhodnete pro její pěstování, dejte si pozor při nákupu rostlin na jednu věc. Pod názvem borůvka se mnohdy prodávají keře, které nemají s borůvkami nic společného.

Například zimolez kamčatský či muchovník kanadský. První z jmenovaných se na trhu objevuje jako kamčatská borůvka, takže se raději pořádně poptejte, než začnete nakupovat. Podobné je to s brusinkami. Pod tímto názvem si lidé často přinesou domů klikvu. Je to příbuzná rostlina, ale brusinka to prostě není.

Pro pěstování kanadských borůvek musíte najít vhodné stanoviště. Pamatujte na to, že keř se rozroste do obrovské velikosti oproti lesním borůvkám. Keře jsou vcelku nenáročné, jsou odolné proti chladu i slunečnímu žáru a poměrně dobře se jim daří i v polostínu. Jen potřebují propustnou půdu, která drží ale vlhkost.

Základem je kyselá půda

Když nakoupíte keře, vykopejte jámu a do ní nasypte zeminu - ideální je kvalitní zahradní zemina a rašelina v poměru asi 1:1. Borůvky musí mít kyselou půdu, to je základ. Na zahradě i na balkónech či terasách doporučujeme pěstovat odrůdu kanadské borůvky Heidi.

Pokud potřebují rostliny přihnojit, použijte hnojivo pro rašeliništní rostliny. Borůvka Heidi je samosprašná rostlina, takže pokud neplánujete založit záhon s více rostlinami, stačí vám pouze jeden keřík.

Nejlepší je vybrat půdu a nasypat rašelinu

Znovu připomínáme, že borůvka potřebuje kyselou půdu, a proto je ideální si s tím dát práci a na ploše zhruba dvou čtverečních metrů, kam se vejdou maximálně tři rostliny, vybereme všechnu půdu do hloubky zhruba 30 centimetrů. Pak doplníme rašelinu a můžeme sázet. Dosypávat jen na povrch rašelinu nemá smysl. To se dříve či později vymstí a keře začnou chřadnout, protože kořeny dosáhnou na zásaditou půdu.

Keře rostou poměrně rychle, a tak od třetího roku můžeme některé staré výhony odřezávat těsně u země. Rostlina se omladí a bobulí bude sice méně, ale budou větší. Bez řezu prostě keře budou plodit malé bobule.

Skliďte dříve než ptáci

Z dorostlého keře sklidíme přibližně dva kilogramy borůvek. Plody dozrávají v hroznech a na rozdíl od lesních borůvek nedozrávají najednou. Období sklizně se tak protáhne zhruba na měsíc a nám nezbývá nic jiného než týden co týden plody sklidit. Zralost poznáme tak, že bobule jsou modré, ne načervenalé.

Až začnou borůvky zrát, pochopíme, že nejsme jediní, kdo se těší na úrodu. Borůvky jsou pochoutkou pro ptáky, a proto je nutné je schovat pod síť. Ideální je kolem keře vytvořit nějakou konstrukci, na níž síť uchytíme. Pozor, aby ptáci nedosáhli na bobule skrze oka nebo ji nepodlezli. Když tohle zanedbáme, máme sklizeno.

Nejjednodušší je úrodu zamrazit

A co s bohatou úrodou? To už záleží na našich chutích. Můžeme je zavařit nebo zmrazit. Zamražení je jednoduché. Použijte krabičku velikosti podle vašich chutí a potřeb pro kuchyň. Sklizené plody do ní nasypte a dejte zamrazit. Když potřebujete borůvky, vyndáte krabičku a mírně s ní ťuknete třeba o stůl a plody se od sebe odtrhnou a obsah krabičky je sypký.

Borůvka je zázrakem přírody

Brusnice borůvka je všeobecně známým ovocem, obsahujícím řadu význačných látek. Ale i listy jsou léčivé a nálev se používá při slabé cukrovce, při průjmech a žaludečních obtížích či zánětech střev nebo močového ústrojí.

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, vitamíny C, B, ovocné cukry a významné prvky jako hořčík a draslík. Jejich účinky na lidské zdraví jsou podobné jako u listů a mají antibakteriální účinky, příznivě působí na cévní systém, na náš zrak a při zánětech krku a ústní dutiny. Borůvka je prostě zázrak z přírodní lékárny.