Jedlá soda: Skvělý pomocník v kuchyni, který umí zlikvidovat pesticidy

Jedlá soda má v domácnosti všestranné použití. Věděli jste, že umí zlikvidovat pesticidy z plodin?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Asi v každé kuchyni najdete docela obyčejnou jedlou sodu, neboli hydrogenuhličitan sodný. Je to prášek se zásaditou reakcí a chutí. Víte ale, že soda je vlastně takovým zázrakem a přitom velice levným v domácnosti?

Každý z nás nakupuje drahé přípravky na čištění nádobí, dřezu, sporáku a podobně, ale jeden z nejlepších přitom zahálí doma někde v kuchyňské lince a přijde na řadu jen ve zlomku případů, kdy by se hodil.

Levný čisticí prostředek

Řeč je o jedlé sodě. Je cenově dostupná a poslouží v mnoha případech. A použití je snadné. Můžete ji využít nejen v kuchyni při pečení, ale i jako velmi praktický a levný čisticí prostředek. Soda umí čistit, pohlcuje pachy a také zbaví ovoce a zeleninu jedovatých pesticidů. Z toho všeho vyplývá, že tak běžná věc má široké využití a záběr. V každém případě je bezpečnou látkou, kterou doporučujeme mít v každé domácnosti neustále po ruce.

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda (soda bicarbona) je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů, k neutralizaci poleptání kyselinou. Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Soda dokáže odstranit pesticidy

Podle výzkumů umí ze zeleniny a ovoce pěstovaných konvenční metodou odstranit přes devadesát procent pesticidů za patnáct minut. Stačí ovoce a zeleninu namočit na patnáct minut do vody, do níž jsme rozpustili menší množství sody. Protože jedlá soda je silně zásaditá, způsobuje rychlý rozklad pesticidů.

Soda je pomocník při úklidu

Jedlá soda je známým, i když málo používaným prostředkem na čištění. Zkuste nasypat sodu na houbičku a vydrhnout pak vanu, umyvadlo či dřez. Pak povrchy opláchněte a uvidíte ten rozdíl. Když budete potřebovat etrémně silný prostředek na vyčištění, smíchejte sodu se solí a nějakým čisticím prostředkem. Vadí vám zašlé nádobí včetně hrnců a pánví? Pak nasypte dvě vrchovaté lžíce sody do dřezu s vodou spolu s prostředkem na nádobí a nechte odmočit. Jestliže zapáchá houbička na nádobí, nechte ji nějaký čas v silném roztoku sody. Použijte asi 4 lžíce sody a čtvrt litru vody. S houbičkou, na niž nasypeme trochu sody, vydrhněte mikrovlnku a pak ji vytřete vodou.

Soda umí oživit hrnky i stříbro

Pokud máte doma například stříbrné příbory, smíchejte jeden díl vody a tři díly sody v pastu, která je zas rozzáří. Poté příbory či jiné věci, které chcete vyčistit, důkladně opláchněte. Podobně se zbavíte usazenin na hrncích od kávy a čaje. Na to vám postačí opět nasypat sodu na houbičku a vydrhnout. Když ani to nepomůže, smíchejte 1/4 litru vody a 1/4 hrnku sody. V roztoku pak nechte hrnky přes noc a vydrhněte houbičkou se sodou. S pomocí sody můžete vyčistit i troubu. Rozsypte sodu na dno trouby, s pomocí rozprašovače postříkejte vodou a nechte působit přes noc. Potom troubu setřete a vydrhněte. Soda vám ulehčí a zlepší i praní, když jí do pračky přihodíte půl hrnku. Nejenže bude prádlo jemnější, ale lépe se odstraní i nečistota.

Boty bez zápachu

Pokud se vám potí nadměrně nohy a zapáchá kvůli tomu obuv, nezoufejte. Vysypte obuv jedlou sodou, která pachy neutralizuje a pohltí.

Likvidace zápachu v chladničce

Vadí vám zápach nějakého jídla v chladničce? I to jedlá soda vyřeší. To už věděly naše babičky. Nasypte sodu do nějaké mističky a položte v chladničce. Soda pachy absorbuje a máte po problému.