Stýská se vám po čerstvé nati bylinek a zeleniny? Tak si ji vypěstujte, je to snadné

Máte rádi bylinky a zeleninovou nať v pokrmech? Nyní vám nezbývá nic jiného než použít ty sušené. I když sušení zachová prakticky všechny podstatné látky, není chuťově nad ty čerstvé. Pak nezbývá nic jiného než si je vypěstovat. A jde to i doma za oknem na parapetu. Nechte se inspirovat.

14.11.2017 - 11:04   |  
Schází vám v zimě čerstvé bylinky a nať kořenové zeleniny? Není nic snadnějšího, než se pustit do pěstování
Zobrazit fotogalerii (4)

Jaké bylinky se hodí na pěstování v květináči či v truhlíku za oknem? Prakticky všechny, které normálně přežívají venku zimu a jsou trvalkami. Nepotřebujete k tomu žádných velkých znalostí. Stačí mít vhodné místo na parapetu uvnitř domu, zahradní zeminu – tu seženete případně v každém květinářství - a nějakou nádobu na pěstování.

Řeřicha vylepší namazaný krajíc chleba

Začněme řeřichou setou. I když si ji můžete koupit už jako naklíčenou nebo rovnou narostlou bylinku na stříhání do pokrmů, lze ji pěstovat doma. Řeřichu pak můžete sklízet průběžně a máte stálý přísun vitaminu C včetně dalších zdraví prospěšných látek. V zimě se obzvláště hodí takový zdroj vitamínů, ale i kyseliny listové a vlákniny. Jak na to?

Bylinky a zeleninové natě se různě míchají nebo se používají jednotlivě do všech možných pokrmů. Působí zde jako koření na dochucení jídel nebo na zdobení pokrmů.

Výsadbu opakujte každé dva týdny

Na větší plochou misku rozložte vrstvu vaty, kterou jste předem namočili do vody a pak lehce vyždímali. Na vatu dejte semínka řeřichy a misku vložte do sáčku, aby se udržela vlhkost. Uložte ji na teplé a tmavé místo. Když semínka vyklíčí, sundejte sáček a mistku dejte k oknu.

Zhruba za tři týdny můžete nůžkami sklízet první čerstvou úrodu. Pokud chcete mít řeřichu stále k dispozici, vysévejte semínka podle tohoto návodu asi každých čtrnáct dnů. Bylinka má lehce hořkou, až palčivou, ale pikantní příchuť a vynikající je jen tak na namazané pečivo nebo do pomazánek.

Z kořene petržele vyraší nať

Vypěstovat si můžete i petržel. Co si budeme povídat, není nad čerstvou nať do polévky. Když jste si udělali nákup na vývar a přinesli kromě jiné kořenové zeleniny i petržel, ponechte si vrcholek od kořenů. Do malé misky s vodou posaďte vrcholové odřezky, dejte na světlé teplé místo a počkejte, až vyrazí první výhonky. Nať potom můžete sklízet postupně, záleží na vás, kolik kořenových vrcholků jste si ponechali a kolik máte doma místa za okny. Na co použít nať, asi není třeba připomínat. Petržel vám obohatí jídelníček nejen o vitamín C, ale i o vitamín A a příznivě působí na trávení a odvádí vodu z těla.

Dopřejte si i čerstvou pažitku

Takové šťouchané brambory s čerstvou pažitkou. To je panečku pochoutka. Tak si je dopřejte i v zimě a i tu čerstvou nať můžete mít. Než začne mrznout, vyryjte kousek trsu sestřižené pažitky v záhonku tak, aby obsahoval zhruba dvacet cibulek. Připravte si květník, na dno vysypte písek nebo štěrk. To kvůli drenáž. Trs obsypte zeminou asi do takové výšky, jako tomu bylo v záhonku. Rostlinu zalijte a umístěte na světlé místo.

Když vám nať doroste, asi nejlepší a nejšetrnější sklizeň budete provádět nůžkami, abyste najednou nesklidili veškerou nať. Pokud máte velkou spotřebu, budete muset zasadit více trsů. Všechny tyto zeleninové natě můžeme pořídit v supermarketech v květináči. Ale pozor, rostliny jsou tak zakořeněné, že za chvíli nemají kde brát živiny a museli byste je přesadit. Ani to není záruka, že vám vydrží dlouho růst.

A na co se hodí pažitka kromě již zmíněných brambor? Pochopitelně do polévek, pomazánek, nebo jen tak na namazaný chléb. S konzumací pažitky dodáme tělu kromě vitamínů A a C také minerály. Nať je bohatým zdrojem vápnáku, železa a také draslíku.

Nezapomeňte na cibuli

Podobně jako jiné druhy lze si takto pěstovat i cibulovou nať. Zdravou cibuli vsaďte do skleničky s vodou. Za pár dní pustí kořínky a pak se začne objevovat nať. Vodu občas vyměňte. Stejně si vypěstujete jarní cibulku. Použijte cibulky s kořínky. Přes dva centimetry dlouhé spodní konce rostlin s cibulkou vložte do vody a dejte na světlo.

Podobně jako petržel můžete pěstovat celerovou nať. Odkrojte vršek bulvy a vložte do mělké misky s vodou. Na světlém místě brzy vyraší lístky a rostlinu pak můžete přesadit do hlíny.

Pozor na přelití

Aby bylinky, které jsou vsazené v květináčích, rostly, ráno je zalévejte odstátou vlažnou vodou. Dejte pozor, abyste rostliny nepřelili. Přebytečnou vodu z misky vylejte. Přihnojování není nutné, protože na jaře budete mít bylinky už ze zahrady a další rostliny do květináče pak zasadíte za rok na podzim.

Klíčová slova:

Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.