Penízovka: Léčivá houba a nezmar, kterou neskolí ani mrazy

Houbařskou sezonu utnuly první mrazy a také nadílka sněhu. Nebo snad ne? Pokud chcete užívat darů přírody z říše hub i v zimě, naučte se sbírat vánoční houbu. Která to je?

19.11.2017 - 08:00   |  
Že se musíte vzdát v zimě čerstvých hub? To nehrozí, pokud se naučíte sbírat vánoční houbu
Zobrazit fotogalerii (7)

Kdo se pohybuje v lese dost často i touto dobou, určitě najde poslední hřibovité druhy - praváky i hřiby hnědé. Při jejich sběru a případné konzumaci je třeba se mít ale na pozoru. Houby mohou být přemrzlé, a tím pádem i toxické, což může způsobit nemalé probémy. Psali jsme o tom zde.

Houbařit se dá i v zimě

Pokud si však nechcete odepřít čerstvé houby v pokročilém podzimu a někdy i v zimě, nezoufejte. I nyní můžete sebrat čerstvé houby, které se dají konzumovat a připravit z nich chutný pokrm. Nebudeme se nyní věnovat hlívě ústřičné, kterou můžeme sbírat právě nyní. Psali jsme o ní už tady.

Penízovka sametonohá - klobouk má 2-10 cm v průměru, za vlhka slabě lepkavý až slizký, na okraji slabě rýhovaný u větších plodnic. Barvu má žlutou až oranžovou s červenohnědým středem. Dá se říct, že barva klobouku je medová. Třeň je válcovitý, dutý, tuhý, jemně sametový, bez prstenu. Nahoře je světlý až žlutý, dole červený až červenohnědý. Chuť je jemně oříšková, vůně příjemná ovocná, později kořeněná. Penízovku nemůžeme zaměnit za žádnou jedovatou houbu, snad jedině za třepenitku svazčitou. Ochutnáním se ale záměně vyhneme, protože třepenitka je nakyslá, až odporně hořká. Vzrůstem v trsech je podobná opeňka měnlivá, ale ta je také jedlá.

Naučte se sbírat penízovku

Opravdovým nezmarem z říše hub je penízovka sametonohá. Najdete ji nyní, a to ve zcela čerstvém stavu. Jen musíte pravděpodobně změnit místo hledání. Tam, kam běžně chodíte na hřiby či křemenáče, ji najdete jen stěží. Jejím biotopem je totiž jak zahrada či sad, tak i porosty kolem potoků a řek nebo starý les pralesovitého typu. Roste většinou v hustých trsech na odumírajících, ale často i živých listnatých stromech. Častými hostitelským stromy jsou vrby, topoly, ale také olše, jasany, jabloně a rovněž i buky. Vyskytuje se především od října do dubna a nezmarem je proto, že její růst zastaví jen velký mráz.

Můžete ji sebrat i pod sněhem

Penízovce sametonohé se říká také vánoční houba. Můžete ji mít totiž čerstvou i na vánočním stole. Klidně ji díky její odolnosti můžete sebrat i pod sněhem. Jen musíte vědět kde. Houbaři, kteří tuto houbu sbírají, mají svoje fleky podobně jako ti, co chodí na hřiby. Když ji na začátku zimy najdou ještě maličkou, počkají si a jdou ji sebrat později. A to už může být houba schovaná pod sněhem. Z penízovky se dá připravit mnoho pokrmů, ale mezi skalními houbaři je oblíbená štědrovečerní houbová polévka, která je pro ně oblíbeným menu.

Houba má léčivé účinky

U penízovky sametonohé jsou známé i léčivé účinky. V lidovém léčitelství se užívá jako přírodní antibiotikum na likvidaci zánětů, její konzumace pomáhá proti civilizačním chorobám – stresu, nespavosti, posiluje imunitní systém. Z penízovky bylo izolováno také cytostatické antibiotikum Flammulin, které je účinné proti sarkomu S180. Je součástí mnoha léčebných přípravků.

Využití v kuchyni

Pro kulinářské účely se používají mladé plodnice s tenkým třeněm a malým kloboukem. Chlazená bývá v nabídkách obchodů s asijskými potravinami, zpravidla pod japonským názvem enoki nebo enokitake. Chutná v asijských nudlových a zeleninových pokrmech nebo v kombinaci s kuřecím masem. Nejlepší úpravou je smažení nebo restování a není třeba ji upravovat déle než 5 minut.

Vánoční penízovková polévka

Tato polévka může být alternativou k tradiční rybí polévce na štědrovečerním stole. Receptů na tuto polévku jsou spousty, ale asi nejčastější variantou je ten, který už před mnoha lety publikoval nestor české mykologie František Smotlacha.

Připravte si asi 300 g penízovky a silný hovězí vývar. Do vařícího vývaru přidejte na plátky uvařené a nakrájené kloboučky penízovky. Zvlášť uvařte 100 g kořenové zeleniny, jednu cibuli a dvě brambory. Vývar z hub a zeleniny slijte do masového vývaru, který můžete podle chuti zvýraznit polévkovým kořením, přidejte rozmělněné uvařené brambory a zeleninu. Zahustěte světlou máslovou jíškou. Ochuťte zázvorem, kmínem a můžete přidat špetku prášku ze sušené houbové směsi. Polévku jemně osolte a vše krátce povařte a zjemněte trochou mléka. Nakonec přidejte stroužek česneku utřeného se solí a sušenou pažitkou či petrželkou podle chuti. Podávejte s krajícem čerstvého chleba.

Vaječná omeleta s penízovkou

Budete potřebovat 8 vajec, sůl, máslo, 250 g penízovek, 1 malou cibuli a petržel. Nejdříve si nakrájejte nahrubo kloboučky hub. Na másle zpěníte spolu s nadrobno nakrájenou cibulí jemně nasekanou petrželku. K tomu přidáte houby a dusíte doměkka. Udušené zchladlé houby zamícháte do rozkvedlaných vajec a směs osolíte. Na pánvi rozehřejete část másla, nalijete na ně čtvrtinu vaječné směsi a mícháte vidličkou do ztuhnutí. Pak omeletu obrátíte, dopečete a vyklopíte na talíř. Pokračujete, až spotřebujete všechny houby s cibulkou a petrželí. Recept předpokládá, že uděláte čtyři omelety.

 


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.