Chcete mít dlouho čerstvá vejce? Ponořte je do vápna nebo zahrabte do pšenice

Vajíčka potřebujete velmi často, jak tedy uchovat jejich čerstvost?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velikonoce nebo ne, každá hospodyňka přemýšlí, jak uchovat suroviny potřebné k vaření co nejdéle čerstvé. K těm nejdůležitějším patří bezesporu vajíčka. Potřebujeme je na pečení i do mnoha dalších pokrmů. Pokud jste někde sehnali více vajíček na trhu nebo jste si z venkova přivezli plato domácích, chcete je mít stále dokonalá. Poradíme vám, jak na to.

Samozřejmě, že není nad čerstvá domácí vajíčka. Jenže v tomhle období řeší podobnou situaci i ti, kteří chovají slepice. Touto dobou nebývá snůška zrovna zázračná, a tak se hodí několik tipů, jak vejce uchovat na delší dobu. Tyhle vychytávky se pak zase hodí třeba právě o Velikonocích.

Nakládání do vápna

Pokud tedy chcete mít vejce k dispozici kdykoli jako čerstvá, je třeba je nějakým způsobem naložit, uskladnit či prostě konzervovat. Asi nejpoužívanějším fíglem je naložení vajec do vápna. K tomu potřebujete hašené vápno, třeba to, co se používá a používalo k bílení. Vajíčka opatrně naskládáme do pětilitrových lahví, na jejichž dno jsme předem dali asi 300 gramů hašeného vápna. Vajíčka skládáme špičkou dolů a vrstvíme až do plné nádoby.

Zbytek vápna rozmícháme s vodou, necháme ustát a touto vodou sklenici dolijeme tak, aby vejce přesahovala asi o 5 cm. Hrdlo zakryjeme třeba celofánem a upevníme provázkem a sklenice uložíme ve sklepě nebo někde v místnosti, kde je chladno. Takto naložené vejce vydrží několik měsíců a bílek se krásně oddělí od žloutku. Pozor na to, aby vajíčka byla neporušená, než je uložíte do sklenic. A také je nesmíte omývat, abyste neporušili ochrannou vrstvu na skořápce. Po odebrání vajec můžeme další do sklenice doplnit.

Vejce jsou zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, jsou bohatým zdrojem riboflavínu, selenu, vitamínů a živiny. Žloutek je zvláště bohatý na vitamíny A, D, E, K, dále na karotenoidy, vápník či železo. Pokud tedy budete jíst jedno celé vejce denně a budete mít správný jídelníček, žádné nebezpečí nehrozí. Podle výzkumů jsou vejce velmi bohatým zdrojem leucinu, luteinu a zeaxantinu.

Do vodního skla

V obchodě se dá koupit takzvané vodní sklo. Jde o křemičitan sodný nebo draselný. Vodní sklo uzavře póry ve vaječných skořápkách a izoluje jedno vejce od druhého. Když se náhodou jedno kazí, nevyteče a nezpůsobí zkažení těch ostatních.

Vejce podobně jako v případě použití vápna nakládáme do pětilitrových nádob. Sklenice uzavřeme třeba mastným papírem nebo pergamenem, protože roztok vysychá a tuhne. Proto jej občas dolejeme vodou. Ředění roztoku do sklenice  je 1:9, tedy na jeden díl vodního skla použijeme devět dílů vody.

Vajíčka v pšenici

Naši předci používali na uskladnění vajíček na horší časy ještě rafinovanější a přitom nejjednodušší způsob. Ukládali je do pšenice a na venkově je tento způsob známý dodnes. Měli třeba ve sklepích nebo i na půdách sudy či bedny s pšenicí a ta posloužila jako ideální místo k ukládání vajíček. Mnoho lidí s tím má jen ty nejlepší zkušenosti.

Samozřejmě, že asi nebudete kvůli tomu pořizovat sud na pšenici, ale stačí nějaká bedýnka. Na dno bedničky nasypeme vrstvu pšenice z letošní sklizně, do obilí pak naskládáme vejce tak, aby se nedotýkala. Vajíčka zasepeme zcela zrním a můžeme případně přidat další vrstvu vajíček. Bedničku uložíme v chladné místnosti a vejce v pšenici vydrží minimálně několik měsíců a jsou jako čerstvá, bez nějaké nepříjemné pachuti.

Na trhu existují ještě jiné přípravky na konzervaci vajec. Některé jsou právě na bázi vodního skla, jiná vlastně nahrazují ukládání do vápna. Ale určitě stojí za to vyzkoušet relativně bezpečné, bez nějakých chemických přísad, nakládání do hašeného vápna a do pšenice.