Vánoční hvězda: Každý rok kupujete novou? Nemusíte, když se vyvarujete několika chyb

Kupujete každý rok vánoční hvězdu? Nemusíte. Stačí jen vědět, jak ji pěstovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také patříte mezi ty, kteří si myslí, že ozdobná vánoční hvězda je sezonní záležitostí, a když krátce po svátcích uhyne, že to tak mělo být? To rozhodně ne. Tahle květina vám může přinášet radost dlouhou dobu, jen to chce dodržet několik pravidel. A řada z nich platí pro všechny pokojovky.

 

Že po svátcích řada vánočních hvězd skončí na kompostu nebo v koši, nemusí vždy být vaší vinou. A to i přesto, že jste květině věnovali vhodnou péči. Chyba se mohla stát už při nákupu. A není to jen případ této rostliny. Týká se to všech pokojovek, které si v zimě kupujete.   

Zkontrolujte si květinu v prodejně

Když si vybíráte nejen vánoční hvězdu, zkontrolujte ji, zda není napadená nějakou chorobou nebo škůdci. Zajímat by vás také mělo, zda rostlina není přelitá nebo nemá přesušený substrát. To vše má vliv na to, že vám může jakákoliv pokojovka po čase doma uhynout. To znamená jediné, že rostlině nebyla věnována správná péče a vy ji ve většině případů nemusíte zachránit.

Zimním nákupem riskujete prochladnutí

Všeobecně všechny rotliny nesnášejí průvan a pokojovky jsou povětšinou teplomilné druhy. Proto nekupujte ty, které jsou vystaveny někde u vchodu a na tržnici. Taková rostlina shodí listy ještě přes svátky a zůstane z ní holý stonek. S ní moc parády neuděláte. Když už si květinu nakoupíte, chtějte po obsluze, aby ji řádně zabalila do několika vrstev papíru; vložte ji ještě do tašky, nebo nastydne cestou domů nebo k autu.

Vánoční hvězda vyžaduje světlo

Každá rostlina má specifické nároky a pokud je nebudete respektovat, bude živořit nebo uhyne. Konkrétně vánoční hvězdu umístěte na světlé místo, kam nesvítí celý den slunce. Rostlina vyžaduje teplotu kolem 22 °C, ale pozor dejte na sálavé teplo třeba z radiátoru. Jak už jsme uvedli, vánoční hvězda nesnáší průvan, proto jí vyberte takové stanoviště, kde ji neohrozíte třeba při větrání. Při zálivce používejte odstátou vodu a substrát udržujte mírně vlhký a rozhodně nedopusťte, aby v misce zůstávala voda. Květina ocení, když ji občas zvlhčíte rosením.

Pryšec nádherný - vánoční hvězda je rostlina z čeledi pryšcovitých, která pochází z Mexika a dalších států střední Ameriky. Je známá pro své červené a zelené listy, díky kterým je spojována s vánoční výzdobou. Její druhé známé jméno, poinsettia, má původ v příjmení prvního velvyslance USA v Mexiku Joela Robertse Poinsetta, jenž rostlinu do USA přivezl roku 1825.

Pokud květina shodí listy a zůstane jen holý stonek, nevyhazujte ji. Seřízněte stonek na výšku asi 10 centimetrů. Pozor na mléko pryštící z řezné rány, je jedovaté. Ronění mléka zastavíte například ponořením konce stonku do teplé vody. Rostlinu pak dejte na chladnější místo a omezte zálivku. Časem rostlina obrazí listy a v létě ji můžete pěstovat i venku mimo přímé slunce. Pravidelně ji zalévejte a přihnojujte. Venku ji můžete nechat od konce května až do babího léta.  

Bez zatemnění nevykvete

Aby vám rostlina na Vánoce ozdobila byt krásnými barevnými listeny, musíte rostlinu od poloviny října zatemňovat nejméně 12 hodin denně. Rostlinu tedy od večera do rána zakryjte třeba tmavým kornoutem nebo papírovým pytlem, aby byla ve tmě nejlépe čtrnáct hodin. To musíte praktikovat dva měsíce, pokud ne, buď nevykvete, nebo květ bude opravdu malý a nevýrazný.