Strašák jménem jarní úklid: Jak se z toho nezbláznit?

Máte už hrůzu z velkého úklidu?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dobrá hospodyně (i hospodář!) ví, že základem pro pohodový úklid je mít pořádný systém. Začněte ložnicí a skončete koupelnou a záchodem. Přece nechcete do vyleštěné toalety následně vylévat špinavou vodu po vytírání podlahy. Podívejte se na 10 tipů, jak si ušetřit čas i nervy.

Jarní úklid se může zdát na první pohled děsivý, ale tak je to se vším, dokud si to nesepíšeme hezky v bodech a nezjistíme, že jde vlastně jen o pár položek. Prostě se s tužkou a papírem projděte po domě a zapište si vše, co podle vás potřebuje dát do pořádku.

Najděte místa, která většinou přehlížíte

Prach se může hromadit v podstatě kdekoliv – řešením je uklidit prostě všechno, nejen to, co uklízíme běžně při sobotních průběžných gruntovačkách. Nejčastěji opomíjíme větrací otvory klimatizace či topení, koupelnové větráky, knižní poličky (a knížky jakbysmet…), kliky, vypínače, elektroniku, odpadkové koše, prostor za troubou, lednicí a pod dřezem, ale také škvíry v čalouněném nábytku. Prostě posuňte z místa vše, co posunout jde, ukliďte a zase vraťte zpět.

Nezapomeňte na zárubně, prahy a podlahové lišty
Přiznejme si – zapomínáme na ně zcela běžně. Když se podíváme zblízka, uvidíme, že všechny skulinky jsou zaplněné nečistotami. Nejprve vše přejeďte prachovkou a zbavte se tak prachu, který ještě není ulpělý. Pak použijte hadřík navlhčený v mýdlové vodě, ale pozor: na dřevo se hodí jen přípravky pro něj určené.

Okna myjte, když je oblačno

Proč je takové počasí pro mytí oken nejlepší? Jednoduše proto, že je těžké rozpoznat na okenních sklech všechny nečistoty, když je slunečno. Navíc slunce způsobuje mnohem rychlejší vysychání čisticího prostředku z povrchu skla, než bychom potřebovali. Nejprve odstraňte hrubé nečistoty, potom vlhkou stěrkou vše stáhněte odshora dolů. Pak osušte parapety čistým hadříkem. Nezapomeňte však také na žaluzie.

"V případě horizontálních i vertikálních žaluzií je třeba provádět čištění oboustranně. Nepoužívejte vysokotlaké vodní čističe, mohou poškodit žaluzie a zejména elektrický pohon, pokud je jím žaluzie vybavena. Pokud si pořídíte rukavice či speciální kartáče, kterými umyjete několik lamel najednou, můžete obyčejný hadr zahodit. Práci značně zrychlíte, aniž by utrpěla kvalita práce. Cena těchto výrobků se pohybuje kolem padesátikoruny a používat se dají jak nasucho, tak namokro s využitím čisticích prostředků," radí Jan Žižlavský, specialista na stínicí techniku.

Oživte na jaře svá okna i interiér

Když už uděláte ve své domácnosti pořádek, udělejte si také radost a oživte ji. Právě na jaře začínáme mnohem více pozornosti věnovat svým oknům – vždyť ta nádhera venku stále láká k vykouknutí a do místnosti se oknem line mnohem více slunce. Dávno je pryč doba, kdy jsme volili mezi šedivými roletami a jedním typem žaluzií. Stínicí techniku dnes můžeme ladit do designu interiéru.

Očistěte stěny a skříňky

Může se to zdát neuvěřitelné, ale prach se kumuluje i na vertikálních plochách velmi úspěšně. Skříňky kuchyňské linky jsou na tom nejhůř, protože kromě cákanců od jídla jsou také pokryté tenkou vrstvou mastnoty a vlhkosti z kuchyňských výparů, které na prach působí jako mucholapka.

Vezměte dva kbelíky – jeden na roztok čisticího přípravku a jeden na čistou vodu - a pusťte se do drhnutí. Na obzvláště odolné nánosy zkuste použít roztok prostředku do myčky nádobí. Všechny stěny místností jemně očistěte čistým suchým hadříkem – budete překvapeni jejich skutečnou bělostí!

Vyčistěte koberce, předložky a čalounění

Obecně se doporučuje luxovat všechny frekventované části domácnosti jednou denně. To ale musí připadat každému aktivnímu člověku jako vtip – kdo má čas na každodenní vysávání? Kdo není nucený alergií nebo přítomností psa či kočky, najde si většinou čas jednou týdně. Proč ne, ale nutno přiznat, že prach má pak čas se pořádně usadit. Aspoň tedy teď na jaře své koberce vyčistěte suchou pěnou a pak se pusťte také do čalounění.

Předtím je ale dobré vše zbavit prachu dobrým vysavačem a právě jarní úklid může být impulsem k dlouho odkládané koupi nového stroje. Pokud vyberete dobře, může pro vás být i luxování zábavou. Například kvalitní aku vysavač má sací výkon o síle srovnatelné s vysavačem napájeným ze sítě, ale vydrží na jedno nabití až 60 minut provozu bez poklesu sání.

Je lehký a díky umístění těžiště v rukojeti se s ním skvěle vysávají i výše položená místa, k čemuž slouží i rozmanité nástavce – na škvíry mezi nábytkem, na čalounění nebo dokonce i na žaluzie. Velmi snadno jej přestavíte na krátký ruční vysavač, a tak můžete jarní ordnung dopřát také interiéru svého auta.

Přerovnejte vnitřek skříněk a špajzu

Je to skvělý a asi jediný způsob, jak se konečně zbavit všeho, co nepotřebujete. Vytřiďte oblečení, které můžete darovat charitě, vyhoďte prošlé potraviny a pak urovnejte vše, co zůstalo. Nejdřív ale všechny skříňky zcela vyprázdněte a vytřete je nejprve vlhkým a pak suchým hadříkem. Mezi oblečení můžete také vložit kostku svého oblíbeného mýdla, jak to dělaly naše babičky – nejen, že voní, ale také odhání moly.

Postupujte odshora dolů

Při běžné úklidu máme tendenci věnovat pozornost jen tomu, co je v úrovni našich očí a níž. Takže pak vynecháváme svítidla a žárovky, stropní větráky, vikýře a rohy u stropu. To jsou všechno místa perfektní pro ukládání pavučin, prachu a také mrtvého hmyzu.

Použijte tedy štafle nebo schůdky, nejprve se zbavte prachu luxem s vhodným nástavcem a pak vše očistěte houbičkou navlhčenou roztokem univerzálního mycího prostředku. Svítidla a vikýře si nakonec zaslouží hezky vyleštit – budete překvapeni, kolik světla navíc tím získáte.

Podlahy si nechte až nakonec

Když jste uklidili vše ostatní, jsou na řadě podlahy. Že až jako poslední, je zcela logické, protože při úklidu všeho nad nimi nutně padají nečistoty dolů. Jarní úklid je nejlepší příležitostí pro voskování a leštění dřevěných podlah. Budou nejen hezčí, ale také ochráněné před vylitým pitím apod., navíc se pak mnohem lépe uklízejí.

Koupelnové obklady vyčistíte nejlépe kartáčkem a vhodným přípravkem, prostě k tomu zaklekněte a věnujte čištění dost času, se zaměřením na spáry. Ověřeným domácím trikem je prášek do pečiva rozmíchaný ve vodě.

Nakonec otevřete okna

Nejen, že díky tomu lépe oschnou po mytí, ale také vyvětráte rozmanité pachy všech přípravků, které jste během úklidu použili. Nezapomeňte vyvětrat i sebe! Po úklidu vyrazte ven za tím, co vás baví – vrátíte se do čistého domova a pak teprve oceníte všechnu práci, kterou jste si s tím dali.

Chystáte se letos vymalovat byt? Nečekejte na léto, zima je ideální. Více čtěte zde.