Češi by vsadili i vlastní babičku, v Evropě patří mezi TOP sázkaře. Jaké největší trefy zaznamenali?

Ve střední Evropě jsou Češi "nejhravějším" národem. Vsadili by i vlastní babičku?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Každý třetí dospělý Čech má zkušenosti s kurzovým sázením na sportovní zápasy, každý čtvrtý hraje pravidelně nejrůznější číselné hry. Česko tak patří mezi sázkařské velmoci v celé Evropě. Rekordní byl i objem sázek na letošní prezidentskou volbu, ve které Češi prosázeli více než čtvrt miliardy korun! A jaké byly vůbec největší sázkařské triumfy u nás i ve světě?

"Alespoň jednou v životě si v Česku vsadilo třicet procent lidí," říká Jan Herzmann, ředitel Factum Invenio. "Patříme mezi sázkařskou elitu v Evropě, ale vůbec nejlepší jsme ve střední Evropě. Na Slovensku má zkušenosti s kurzovými sázkami čtyřiadvacet procent lidí a v Polsku je to jenom deset procent," dodává Herzmann.

Na Británii však Češi nemají

Suveréně nejvíc lidé však sází ve Velké Británii. "Je to dáno strašně dlouhou tradicí a tím, že po internetu se tam může sázet od poloviny devadesátých let. Pak v tom samozřejmě hraje roli i ekonomický potenciál lidí," poznamenal Vladan Crha ze společnosti Fortuna.

Zkušenosti s kurzovým sázením:
Británie: 60 % lidí starších 18 let
Česko 30 % lidí
Slovensko 24 % lidí
Polsko 10 % lidí

V roce 2016 Češi prosázeli skoro 200 miliard

Rok 2016 byl pro Čechy zvláště hravým rokem. Prosázeli totiž rekordních 196,4 miliardy korun, meziročně o 29 procent více. Objem vyplacených výher vzrostl rovněž o 29 procent na 157,1 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.

Nejvíce se v tomto roce v Česku sázelo - stejně jako v minulých letech - na takzvané technické hry, což jsou nejčastěji automaty. Jejich podíl přesáhl třetinu. Následovaly internetové kurzové sázky se čtvrtinovým podílem.

Inkaso odvodu státu z loterií a podobných her dosáhlo, dle posledních zveřejněných čísel, v roce 2016 10,5 miliardy korun. Ministerstvo financí v poslední době intenzivněji bojuje proti nelegálnímu hazardu na internetu, na něm totiž mohou nově provozovat hazardní hry jen ty společnosti, které získají v Česku povolení. To doposud neobdržel například jeden z lídrů trhu - společnost Bet365, s ústředím ve Spojeném království. Naopak české společnosti, jako jsou Tipsport nebo Fortuna, licenci získaly a bez problému na českém území fungují.

Sázkař u společnosti Fortuna "bral" po výhře Miloše Zemana dva miliony korun čistého.

U rekordu i Zeman s Drahošem

Hned šestinásobné navýšení sázek zaznamenal letošní prezidentský souboj oproti tomu před pěti lety. Na souboj o Hrad, ve kterém nakonec zvítězil Miloš Zeman, prosázeli lidé neuvěřitelných 285 milionů korun.

Nejvyšší výhru vyplatila společnost Fortuna klientovi, který vsadil na obhajobu Miloše Zemana 2,2 milionu korun v kurzu 1,91:1.

Za pár korun tři čtvrtě milionu

A jaké jsou ty největší trefy v kurzových sázkách v Čechách? Tiketem roku 2017 u sázkové kanceláře Tipsport byla vyhlášena sázenka za pouhých 25 Kč a následná výhra téměř tři čtvrtě milionu korun, v letošním roce je zatím TOP tiketem ten z 25.ledna, kdy sázkař za vsazené drobné - 2,54 Kč - vyhrál více než 34 tisíc korun.

Rekordman z Británie: Někdy je analýza zbytečná

Když Fred Craggs z Yorkshiru ve Velké Británii vsadil posledních 50 pencí, které měl na hráčském účtu, na koně se jmény Není tak šťastný, Závodník navždy a Sen se stává skutečností (Isn´t That Lucky, Race Forever a A Dream Come True), lidé si asi klepávali na čelo.

Tedy až do doby, kdy tyto koně v závodech v Dubaji, Shadownu a Wolverhamptonu svorně nevyhráli a nepřinesli mu výhru více jak 1 milion liber. Fred Craggs nakonec přiznal, že sázka nevzešla z pokročilé analýzy, ale že si koně opravdu vybral podle jmen. Kurz 2 000 000 ku 1 asi mluví ale za své…že?