Jak se zbavit slimáků? Když zanedbáte prevenci, musíte si pomoc radikálně. Solí, pivem, ale třeba i kachnou

Slimák, nepřítel zahrady
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zahrada je pod útokem slizkých nepřátel. Slimáci jsou noční můrou všech zahrádkářů a zbavit se jich je někdy nadlidský úkol. Někdy se povede jejich počet omezit, ale nikoli úplně. Jak si tedy můžeme poradit?

Podzim už je za dveřmi a s přibývajícím počtem dešťů se vyrojí celé armády slimáků. Ideální je bojovat od května do července, aby se omezil počet vajíček, které v srpnu nakladou. Když se v tomto období prevence podcení, musíte přitvrdit.

Všeho druhu

Člověk si pod jménem slimák představí jen jeden druh. Popravdě je jich však o mnoho víc. Jedná se o plzáka hnědého, zahradního, žíhaného nebo lesního. Nový nepopulární škůdce pochází ze Španělska a už svou aktivitou zaměstnává zahrádkáře doslova v celé Evropě.

Miláčci zahrad se cítí nejlépe, když je vlhko a prší. Všichni si moc dobře všímají, jak se na zahradě vyrojí jako houby po dešti. Ano a i houby mají rádi. Nejlepší jsou pro ně teploty pohybující se kolem 12 až 18 stupňů Celsia.

Nejlepší menu pro slimáka jsou semenáčky zeleniny, srdíčka zelí a salátů. Jejich apetit roste po ochutnání květáku, kapustě, rajčatech, kukuřice a ovoce, které jste nestihli sebrat ze země.

Přirozeným způsobem

Zní to jako poctivý nedělní oběd. Kachna a pivo. Lahůdka a zlatavý mok však může dobře pomoci i na zahradě. Ten nejpřirozenější způsob obrany je pěstovat kachny. Ty se o ně postarají, protože je s chutí pojídají. Vyřešíte tak dvě mouchy jednou ranou. Výkrm kachniček, které jsou následně vhodným výkrmem pro vás.

Když vám nevadí ježci a ropuchy, nebojte se je přilákat, protože jsou jejich přirozenými nepřáteli. Tento způsob likvidace je úplně přirozený a nemusíte se sami trápit jejich likvidací. Stojíte však proti silnému nepříteli, který se jen tak nedá. Ropucha, ježci, slepýši, rejsci a některé druhy ptáků sice pomůžou, ale v žádném případě ne definitivně. Na řadu musí přijít lidská ruka.

Osolit, posbírat nebo udělejte bariéry

Ten nejznámější způsob likvidace je solí. Na jednu stranu je sůl nad zlato, ale co je horší, je nehumánní způsob, jakým je vyprovodíte ze světa. Když vás bolí pohled na rozpouštějícího se slimáka, neváhejte a začněte s pravidelným sběrem. Nejlepší je se do práce pustit ráno a večer, kdy jde celá armáda útočit na vaši zahradu. Co s nimi, když je nasbíráte, je otázka.

Někdo je zalije horkou vodou a někdo je vypustí mimo pozemek. Důležité je umět ochránit zahrádku se zeleninou nějakou malou zábranou. Zkuste na zahradě vysadit i levanduli, kopr, česnek, šalvěj, pivoňku, pelyněk nebo tymián.

Zbytek vyvětralého piva můžete použít jako past, které žádný slimák neodolá. Stejně jako umí být lidé závislí na alkoholu, tak slimáci mají velké chutě.

Nejzoufalejším zahrádkářům může pomoci chemie, ale ta může negativně ohrozit růst vašich květin nebo zeleniny. Nejpopulárnější jsou granule, které rozsypete po slimáčí stezce. Tak hodně štěstí!

Pes, nebo kočka? Je důležité si uvědomit hned několik základních pravidel. Více čtěte zde.
Klíčová slova: