Chraňte byt před zloději: Pomůže digitální kukátko, motorizovaná vložka či čtečka otisků prstů

Chcete, aby vaše dítě vědělo, komu otvírá?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Metody zlodějů, kteří každoročně vyloupí tisíce bytů a domů a napáchají škody za více než miliardu korun, jdou rychle dopředu. Používají modernější vybavení, sociální sítě i nové triky. Je tedy vůbec možné se jim plnohodnotně bránit?

V první řadě je nutné, aby se novým trendům přizpůsobovali i výrobci nejrůznějších bezpečnostních zařízení. Musí jít prostě s dobou. Mezi moderní zabezpečovací systémy, kterými stojí za to doplnit certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve třetí bezpečnostní třídě, patří digitální kukátko, motorizovaná vložka či čtečka otisků prstů.

Právě zmíněnými dveřmi, které jsou jediným opravdu funkčním bezpečnostním prvkem, ideálně ještě ve spojení s kvalitním alarmem, je však dnes vybaveno pouze zhruba třicet procent domácností. Těch zbylých sedmdesát procent je tak vystaveno možností vloupání pouhou hrubou silou. Dveře prostě nemají šanci odolat a cesta je volná.

Co je SG metoda?
Zloděj využívá starších typů vložek. Stačí mu párkrát praštit do speciálního vyklepávacího klíče a zámek je otevřený. Navíc na vložce nezanechá žádné prokazatelné stopy, majitel bytu tak nepochodí ani u pojišťovny

Sílu lze nahradit

Ovšem dnešní lupiči jsou i mnohem sofistikovanější. Místo drsného postupu používají takzvanou SG metodu neboli bumping. K naprosto "bezbolestnému" vstupu do bytu nebo domu pak nepotřebují více než třicet vteřin a speciálně upravený klíč, který však dnes není nijak obtížné sehnat. Ti drzejší pak za sebou dokonce i zamknou.

Když tedy pořizujete vložku do dveří, dbejte na to, aby měla řádné označení jako "Anti Bumping". U serióznějších výrobců je to samozřejmost. Pokud tam tento nápis nenajdete, prodejce vám nejspíš nabízí starší systém s pružinovými stavítky. A to rovnou můžete nechat otevřeno.

Digitální kukátko

V momentě, kdy zazvoní návštěva, přenese kamera dveřního kukátka obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor, který máte připevněný na zdi. Výhodou kukátka je, že kamera pracuje s úhlem rybího oka 170°. Díky tomu monitoruje prostor v opravdu širokém záběru a zajišťuje zobrazení celého prostoru. Obraz z kukátka si můžete nechat přenášet také na vaši televizi nebo počítač, ať už se nacházíte kdekoli. 

Dveřní kukátko je praktické z hlediska ochrany zejména dětí a seniorů. "Potenciální zloděj může na dítě či seniora vyvíjet psychický nátlak. S informacemi typu "nesu mamince dárek" nebo "jsem opravář a potřebuji odjistit uzávěr vody ve vašem bytě", si nemusí dotyčný správně poradit. Obraz z dveřního kukátka může být přenesen na váš mobil a vy můžete osobě doma pomoci adekvátně reagovat,“ říká Ivan Pavlíček, ředitel společnosti Next zabývající se komplexním zabezpečením domů a bytů.

Profesionální sady na otevírání zámků si naprosto bez problémů a legálně může každý objednat na internetu. Tato sada naprosto stačí k tomu, aby se pak člověk dostal přes starší typy zámků.

Motorizovaná vložka

Speciální vložku lze ovládat klíčem i elektronicky. Skládá se z řídící jednotky a cylindrické vložky s vestavěným motorem. Motor zamyká nebo odemyká na základě elektronického impulsu, kterým může být čtečka magnetických karet, kódová klávesnice, tlačítkový spínač. Vložku lze namontovat do libovolných zámků či závor a umožňuje zamykat na libovolný počet západů. 

Stále častěji se také používají nejrůznější speciální vložky, které mají odlišné profily. Může jít o magnetické či elektronické vložky, což je už v zásadě jedno. Jde hlavně o tom, že vytváříte bariéru, kterou musí zloděj překonávat.

Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů umožňuje, ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem, odemknout dveře bez použití klíče, stačí pouze přiložit prst. Čtečka ve standardním zápustném provedení se instaluje přímo na křídle dveří. Lze však použít i verzi skrytou v madle dveří.

Systém má paměť až na 99 otisků prstů. Výhodou čtečky je, že již nikdy nebudete muset řešit problém se ztracenými klíči. Vyhnete se zároveň riziku, že vám někdo okopíruje klíče nepatentovaných profilů.