Zahrada v lednu: Proč dávat pozor na sníh, holomrazy, ale i teplé dny?

V lednu je ideální, když zahradu pokryje souvislá sněhová pokrývka.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V zimě vaše zahrada odpočívá. Zasloužený klid si možná vychutnáváte i vy. Anebo se už těšíte, až se s příchodem jara oteplí a vy se budete moci opět své zahradě věnovat? I v zimním čase je však třeba myslet na to, aby zahrada byla dobře připravená na nadcházející jaro. Co všechno můžete pro svoji zahradu udělat v lednu?

Meteorologické statistiky říkají, že nejchladnější bývá druhá, někdy i třetí lednová dekáda. Ostatně už naši předkové měli k tomu pranostiku: Na svatého Knuta (19. 1.), přichází zima krutá. Není se pak třeba divit tomu, když udeří velké mrazy.

Další pranostika nám sděluje, že "je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější". Pro zahradu v zimě je pochopitelně nejlepší, pokud ji kryje sněhová pokrývka. Ta totiž brání hlubšímu promrzání půdy a současně ochraňuje kořeny stromů a rostlin před poškozením. A mít svoji zahradu v kondici znamená se radovat z bohaté úrody.

I odhrabaný sníh vám ještě dobře poslouží
Pokud odstraňujete napadlý sníh z příjezdových cest k domu a z chodníků, zkuste ho přihrnout ke kmenům stromků a keřů. Když u nich totiž vytvoříte pyramidu sněhu, uděláte hned několik užitečných věcí naráz:

  • zpozdíte ohřívání půdy
  • zvýšíte odolnost vůči mrazům
  • zamezíte rychlejšímu nástupu rašení pupenů
  • zvýšíte závlahu odtávajícím sněhem.

Lednový průklest okrasných i ovocných dřevin
Těžký sníh příliš neprospívá tenkým větvím nebo přísně tvarovaným stromům. Je lepší ho tedy opatrně setřást tak, abyste nic nepoškodili. Máte-li na své zahradě ovocné stromy - jádroviny, jako jsou hrušně nebo jabloně či rybíze a angrešty - můžete se pustit do jejich průklestu.

Ovšem vymezte si na to čas, kdy venku budou teploty nad nulou. Průklest je vhodný nyní v lednu provádět také u pnoucích dřevin - rdesna, zimolezu, přísavníku a dalších. Lze se také pustit do sestříhání živých plotů z opadavých i neopadavých dřevin.

Jestliže jste na podzim uložili do sklepa balkonové květiny a hlízoviny - fuchsie či muškáty, mečíky, jiřiny apod. - nyní nadešel ten správný čas je zkontrolovat a případně i mírně je zalít tak, abychom je nepřemokřili.

Zahradě v lednu nesvědčí holomrazy ani teplé dny

Holomrazy - kdy mrzne, až praští, ale žádný sníh k tomu - nemá rád žádný zahrádkář. Může totiž dojít k poškození rostlin i dřevin, hlavně jejich kořenového systému, protože dochází k většímu promrzání půdy. Jak se bránit? Nejúčinnější jsou různé krycí materiály:

  • chvojí
  • rohože
  • porofólie.

Účinná ochrana proti holomrazům je zvýšený obsah humusu v půdě, protože ulehlá zemina rychleji promrzá než ta nakypřená a humózní. Proto je tak důležité na podzim hluboké rytí půdy.

Dobré však nejsou ani teplé dny uprostřed zimy. Pokud teplo totiž trvá déle než týden, rozproudí se v stromech míza. To potom vede k popraskání kůry i dřeva a do prasklin se mohou dostat dřevokazné houby, které v konečném důsledku vedou k trvalému poškození.

Klíčová slova: