Domácí výroba piva: Nový koníček, který Češi prostě musí milovat

Domácí vlastnoručně vyrobené pivo s bohatou pěnou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už Jára Cimrman tvrdil, že "je lepší pivo v žaludku nežli voda na plicích". To je pravda. O pivu se také říká, že je tekutým chlebem, což ale vychází z podstaty piva středověkého, které skutečně bývalo husté jako kaše. Pivo v současnosti má jinou konzistenci a možná i jinou chuť, ale oblíbené je stále stejně. Jestliže rádi doma často něco kutíte, pak se vám naskýtá příležitost si pivo vlastnoručně uvařit. Ostatně tomuto koníčku, kterému se hezky anglicky říká homebrewing, propadlo již hodně lidí nejen v České republice.

Než se do výroby piva v domácím prostředí pustíte, zvažte, jestli máte dostatek trpělivosti. Jedná se totiž o docela pracný proces, u něhož je nutné dodržet přesný postup, aby výsledek stál za to a chutnal vám. Jesliže jste odpověděli ano, pak máte ty největší předpoklady k tomu, aby se vám pivo uvařit podařilo.

Kvalitní domácí pivovary na profesionální úrovni

Jestliže to s domácí výrobou piva myslíte vážně, pak trh vám nabízí domácí pivovary různé kvality za různou cenu pro každého i s minimálními znalostmi, co se výroby piva týká. Že se nejedná o levnou záležitost, možná někoho z vás již napadlo. Za deset tisíc českých korun pořídíte domácí pivovar all-in-one pro domácí pivo řemeslné kvality, s nímž jste schopni se pustit do jednoduchého vaření až 30 litrů piva.

Nejste-li troškaři a rádi si připlatíte, pak za necelých sedmdesát tisíc korun pořídíte domácí pivovárek, s ním si budete připadat jako profesionální sládek, protože s takovým přístrojem připravíte už všechny druhy piva. Otázka ovšem zní, jestli se vám to finančně vyplatí. Vstupní náklady jsou poměrně vysoké - pokud však někdo najde ve vaření piva skutečnou zálibu, pak zcela určitě jsou to účelně vynaložené prostředky rodinného rozpočtu.

Sada pro začátečníky

Kupovat drahou techniku se vám zatím nechce, ale na domácí pivo máte chuť? Pak i pro vás se řešení najde, protože si můžete pořídit sadu domácí pivovárek za necelé dva tisíce korun, v níž najdete vše podstatné pro domácí vaření piva - ovšem bez surovin.

Ty si musíte zakoupit zvlášť. Pro případ, že byste si rádi výrobu piva u vás v bytě jen vyzkoušeli, to není špatná varianta. Zjistíte alespoň, jestli by vás tento koníček pro pravé muže bavil. A když mu přijdete na chuť, není problém pak nakoupit další nezbytnosti.

Domácí pivovar á la „co dům a hobby-market dal“
Chcete se pustit do výroby vlastního piva, které byste potom pomalu vychutnávali na terase u svého domu a sledovali život a cvrkot vůkol sebe? A neradi byste zatím investovali peníze do nákupu drahého speciálního přístroje? Pak i pro vás existuje možnost, jak pivo v domácích podmínkách vyrobit. Některé věci najdete možná přímo doma, jiné byste zakoupili v hobby-marketech nebo specializovaných prodejnách. Co tedy budete potřebovat:

  • velký hrnec - raději vyšší než široký z nerezu nebo smaltu; ideální je o objemu 30 litrů pro výrobu 20 litrů hotového piva
  • dlouhá vařečka, kterou je možné dezinfikovat
  • sporák pro ohřev
  • hadička z průhledného potravinářského plastu
  • scezovačka - tu je třeba vyrobit podle návodu na internetu; cedník se pro případ vaření piva jeví jako zcela nevhodný
  • chladič a přípojné hadice na vodovodní řad - chladit lze i ve vaně, ale je to pomalé
  • kvasná nádoba s víkem - lze nahradit nerezovým hrncem s poklicí nebo ještě lépe uzavíratelným plastovým kbelíkem z umělé hmoty pro potravinářské použití
  • kvasná zátka s těsněním - začátečníci by měli dát přednost kvašení v uzavřené nádobě
  • stáčecí a pomocná nádoba s dolní výpustí
  • stáčeč
  • teploměr
  • cukroměr a odměrný válec
  • Lugolův roztok k jódové zkoušce zcukření
  • váha
  • kádinka nebo sklenička
  • odměrka
  • skleněné pivní láhve
  • sanitační prostředky - například perkarbonát sodný

7 kroků k uvaření dobrého domácího piva
Jak sami vidíte, k výrobě piva vám nestačí pouhý jeden hrnec a plynový sporák, ale je zapotřebí dalších několik věcí, bez nichž se neobejdete. Proces vaření piva je totiž poměrně náročný a obsahuje celkem 7 kroků – rmutování, scezování s vyslazováním, chmelovar, chlazení, spílání, zakvašení a hlavní kvašení, lahvování a dokvašování.

Veškeré suroviny, jakými jsou mladinové koncentráty, slad, sladové výtažky, chmel, pivovarské kvasnice, kvasné cukry a maltózy, jsou k dostání v internetových obchodech. Stejně tak tam nakoupíte potřebné příslušenství pro domácí vaření piva.

Návody na výrobu piva v domácích podmínkách najdete většinou na internetu i s podrobnými videi a fotografiemi, jak na to. Na Facebooku dokonce existuje skupina "Domácí pivo - Homebrewing", k níž se můžete přidat a čerpat z nápadů a rad ostatních uživatelů. Skupina sdružuje již na čtyři a půl tisíce lidí, kterým učarovalo domácí vaření zlatavého pěnivého moku s výbornou chutí.