Bojovnice pestrá potřebuje správné životní podmínky. Zapomeňte proto na miniaturní akvárium

Nádhera bojovnice pestré vynikne v hezky zarostlém akváriu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rozhodli jste se jako dárek věnovat oblíbenou akvarijní rybu bojovnici pestrou? Nebo jste podlehli jejímu kouzlu a chcete si ji domů pořídit jako zajímavou živou dekoraci do obývacího pokoje? Pak určitě zároveň popřemýšlejte, jestli pro ni budete mít dostatek místa. Bohužel současný trend chovat bojovnici v miniaturních akváriích svádí k tomu, že je tato rybka absolutně bez nároku na životní prostor.

Navštívíte-li některý ze zooshopů, možná se vám dostane doporučení, že bojovnici pestré (latinsky Betta splendens) bude vyhovovat maximálně dvoulitrové akvárium s kytkou z umělé hmoty a barevným štěrkem, nejlépe nějaké výrazné barvy. Ostatně bojovnice často bývají v obchodech přechovávány v kelímcích o objemu 1 decilitr.

Jestliže to však s jejím chovem myslíte vážně a chcete této sladkovodní rybce poskytnout vhodné životní podmínky, pak zapomeňte na často propagované malé betárium a kupte si akvárium o objemu minimálně 20 litrů. Přitom platí, čím více litrů, tím lépe. Ani vám by se nejspíš nelíbilo, kdyby vás někdo zavřel do místnosti o velikosti stěn 1,5 × 1,5 metru. Žít by se tam sice dalo, ale pohodlí byste stejně neměli.

Domovinou bojovnice pestré je Asie

Podobně je na tom i bojovnice pestrá, která se v přírodě vyskytuje v povodí řeky Mekong ve jihovýchodní Asii, v Thajsku, Kambodži, Laosu a Vietnamu v teplých, stojatých a špatně okysličených vodách. K tomu, aby přežila, je vybavena speciálním orgánem - tzv. labyrintem, který jí umožňuje dýchat vzdušný kyslík. Bojovnice se proto chodí pravidelně nadechnout k vodní hladině, což ostatně dělá i v akváriu.

Jak správně zařídit akvárium pro bojovnici pestrou

Řekli jsme si, že pro bettu splendens pořizujeme akvárium o velikosti aspoň 20 litrů. V takovém prostoru můžeme chovat jednoho samce, což je optimální varianta. Samci jsou dost agresivní a dva se v malém akváriu nesnesou. Neustále na sebe vzájemně útočí a poražený to může zaplatit i svým životem, protože nemá kam utéci.

Obvykle se špatně snáší i jeden samec a jedna samice. Chcete-li chovat více těchto atraktivních rybek (ideální je 1 samec a 2 samice), pořiďte si akvárium alespoň o velikosti 100 litrů dostatečně zarostlé. Ostatně rostliny budete potřebovat i do menšího akvária, jež zasadíte do vhodného substrátu nebo říčního písku, který by neměl obsahovat vápenec. Nemáte-li potřebné zkušenosti, vybírejte nenáročné rostliny pro začátečníky - například egeria densa, sagittaria subulata, cryptocoryne beckettii. Bojovnice pestrá má ráda i plovoucí rostliny (např. egeria densa), na nichž často odpočívá.

Topítko a molitanový filtr

K vytvoření optimálního životního prostředí bojovnice pestré budete potřebovat také topítko, protože rybka má ráda teplotu vody v rozmezí 24 až 30 °C. A jelikož určitě budete chtít vytvořit v akváriu biologickou rovnováhu, je dobré si pořídit i filtr - postačí i klasický molitanový bublifuk a vzduchovací motorek. V molitanu se usídlí nitrifikační bakterie, jež přeměňují odpadní látky od ryb na neškodné látky.

Zaběhnutí akvária

Zapomeňte na nějaké zázračné vodičky ze zooshopu na úpravu vody, abyste mohli do čerstvě zařízeného akvária ihned vypustit rybku. Správný postup je nechat akvárium zaběhnout bez ryb. První měsíc po založení akvária totiž užitečné bakterie osidlují filtr a substrát a rovnováha ještě není nastolena. Ve vodě se tvoří spousta jedovatých sloučenin. Těch se zbavíme tak, že

  • 1. týden měníme každý den 1/2 vody
  • 2. týden měníme 1/2 vody obden
  • 3. týden měníme 1/2 vody za 3 dny
  • od 4. týdne měníme 1/3 až 1/2 vody 1x za týden.

Teprve měsíc od založení akvária bychom měli do vody dát živé osazenstvo akvária. Jak sami vidíte, i chov bojovnice pestré se neobejde bez určitých pravidel, které by správný akvarista měl vždy dodržovat.