Sauna v domě nemusí být nedosažitelným snem. Odpočinek pod vlastní střechou se vyplatí

Bazén nemusíte jenom nafukovat...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud vás popadne touha využívat vyšších standardů domácnosti, musíte počítat s investicí navíc. Zařídit místo pro kvalitní odpočinek něco stojí, ale provoz zas tak náročný být nemusí. Víte, jak byste si chtěli zlepšit domácnost?

Pořídit si do domácnosti saunu nebo masážní vanu, není dnes takový problém Mezi ty nákladnější investice pak patří vybudování vířivky či bazénu, a to nejen při jejich realizaci, ale i při běžném provozu. Třebaže je nutné počítat s prodražením, je možné nalézt způsoby, jak vysoké náklady upravit.

Kam s tím?

Při úvaze, kam vybrané vybavení nainstalujete, počítejte s většími nároky na prostor. Pokud se pouštíte do stavby domu a zvažujete varianty, jak si domácnost rozšířit o odpočinkové zóny, zahrňte je do celkového projektu.

V případě, že proměňujete nevyužívaný prostor k novému účelu, zvažte všechny možnosti. Co třeba taková sauna?

Sauna či bazén?

Saunu lze umístit buď uvnitř domu, bytu či ve venkovních prostorech. Ideání jsou předně sklepní prostory domu, minisauna v bytě, saunovací domek na zahradě. To bazén vyžaduje zcela jiné požadavky.

Umístění bazénu je omezeno požadavky na prostor, a proto je vhodný především pro majitele rodinných domů, kteří mají místo na svém pozemku. Náročnější variantou je bazén v interiéru.

Důležité je vybrat erudovaného a zkušeného dodavatele. Zásadní je zajistit, aby dodavatel a stavaři (ideálně oba v jednom) splnili podmínky ekonomického ohřevu vody a komfortní mikroklima. Z toho důvodu se nejčastěji volí místo ve sklepních, suterénních prostorech. Dobrá tepelná izolace eliminuje tepelné ztráty a ušetříte místo v přízemí.  

Vířivka: Užívejte si bublinky, kdykoliv se vám zamane

Vířivku vždy vybírejte s ohledem na to, kolik osob ji bude využívat. V případě, že pořizujete vířivku pro celou rodinu, mohou vzniknout komplikace například ve chvíli, kdy ji chcete dát na terasu.

Je to především kvůli špatnému přístupu a nosnosti terasy. Dnes se již vyrábějí i vířivé vany, které jsou určeny přímo do interiéru. Zde však většinou nastává problém s prostorem uvnitř bytu či domu. Obecně je vhodnější instalovat vířivku do exteriéru pod přístřešek v blízkosti domu.

Při koupi se vždy dopředu ujistěte, o jaký typ se jedná. Některé modely jsou určené jak pro interiér, tak exteriér, některé ale naopak striktně do bytu nebo ven. Špatnou koupí vznikají problémy s izolací, podlahou a zbytečně se zvyšují náklady na její provoz až dvojnásobně.

Energeticky je vířivá vana velmi náročná, a proto ji používejte s rozumem, hlavně nad frekvencí jejího využívání.  

Domácí posilovna: Vyplatí se víc než návštěva fitness centra

První krok, jak nejlépe ušetřit za provoz v domácí posilovně, je volba přístrojů, které primárně nevyužívají elektrickou energii. Ideální jsou stroje, které poháníte vlastní silou, a tím sportujete v rámci úspor na elektrické energii.

Druhá možnost je spíše pohledem do budoucnosti. Rotoped, který akumuluje elektřinu, je teprve v plánu výroby, ale první vlaštovky ekologické posilovny se objevují v Americe.

„Jane Fonda Kit House“ slouží jako posilovna a generátor elekrtické energie. Provoz elektrických spotřebičů si nejdříve musíte odpracovat.

Pro mnohé jsou myšlenky na podobné výdobytky pouhým snem, ale když se jednoho dne začne plnit, je dobré vědět, jak nejlépe postupovat. Nákladné investie je nutné umět realizovat.