Jarní úklid: opravdu nutnost, nebo jen zbytečný výmysl?

Podlahu vytíráte často, tak si z toho nedělejte hlavu ani při jarním úklidu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Není zrovna dvakrát oblíbený, většina žen si ale bez něj nedokáže představit začátek jara. Že je to přehnané tvrzení? Kdepak! Jarní úklid je u nás hluboce zakořeněnou tradicí, která hned tak nezmizí. Přesto není nutné, aby vám z něj vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Můžete si ho hodně zjednodušit!

Do velkého úklidu se hospodyňky v minulosti vrhaly před Velikonocemi. Modré nebo také Žluté pondělí bylo spojené s pohanskými zvyky a bylo zasvěceno uklízení světnic. Na Šedivé úterý pak ženy vymetaly pavučiny z koutů.

Dnes už obvykle pavučiny v bytech a domech nemáme, starostí s úklidem je ale přesto na jaře víc než dost. Dokonce i přesto, že nám s ním pomáhají technické vymoženosti, o kterých si lidé dříve mohli jen nechat zdát. Proč se tedy jarního úklidu tolik bojíme?

Vezměte do zkrátka

Moderní společnost nás tlačí k tomu, abychom byly dokonalé ženy, které mají doma za každých okolností perfektně uklizeno. Samozřejmě kromě toho, že skvěle zvládáme i všechny svoje ostatní povinnosti. Právě kvůli tomu pak ale žijeme v neustálém stresu a při úklidu hledáme každé smítko, které by nám manžel, tchyně nebo jakákoli návštěva mohli vyčíst. S tím je ale konec. Jarní úklid může být důkladný a dlouhodobý, a přesto z něj nemusíme šílet celé týdny dopředu. Poradíme vám několik jednoduchých rad, jak na to.

Pro začátek si sepište krátký seznam toho, co byste rádi do jarního úklidu zahrnuli. Buďte na sebe přísní, ale ne zase příliš. Když bude seznam hotový, promluvte si o něm s ostatními členy své domácnosti a domluvte se, kdo si co vezme na starost. Společně nejspíš několik nadbytečných položek vyškrtnete a to je jedině dobře.

Začněte oblečením

Letos připadají Velikonoce na konec dubna, kdy už snad bude teplejší počasí. Ještě před samotným úklidem se tedy vrhněte na výměnu zimního šatníku za letní, a to u všech členů domácnosti. Provětráte tím skříně, uvolníte v nich místo a budete se moct radovat z oblečení, které jste na sobě neměli celé měsíce.

Nebudeme vám nic nalhávat, po dlouhé zimě je opravdu žádoucí umýt doma všechna okna. Ideálně byste měli vyprat i záclony a setřít žaluzie, ale pokud se vám do toho nechce a nejsou vyloženě zanesené prachem, nedělejte si s tím hlavu. Nikdo si toho ani nevšimne!

Triky, které si zamilujete
Citron na pach v mikrovlnce

Abyste se zbavili zápachu v mikrovlnce, použijte citron. Nakrájejte ho na plátky, vložte do misky, kterou zalijete asi do poloviny vodou. Misku dejte do mikrovlnky a zapněte ji na nejvyšší výkon. Nechte běžet dvě, maximálně pět minut.

Ocet na dokonale čistá okna
Naše babičky nedaly při mytí oken dopustit na ocet, který je dokonale vyleští. Dávkujeme jeden hrnek octa na litr vody. Komu ocet nevoní, může zkusit ve vodě rozmíchat pudingový prášek nebo do vody kápnout trochu šamponu na vlasy. Zní to trochu bizarně, ale funguje to.

Koberec oživí trocha ledu
Pokud u vás dojde na jaře k přesouvání nábytku, zůstanou od něj na vašem krásném koberci otlačená místa. Jako první pomoc položte na promáčknutá místa ledové kostky a nechte je roztát. Až se rozpustí, jemně vysajte vodu.

V jarní očistě domova pokračujte úklidem postelí, konkrétně přikrývek a polštářů. Vyperte je a čistě povlečte a vyvětrejte i matrace. Nezabere vám to zase tolik času, jak si myslíte, slibujeme!

Zaměřte se na spotřebiče

Kuchyně je jedním z mála míst, kterému byste měli věnovat trochu víc péče. Kuchyňské spotřebiče, jako je sporák, lednice, trouba, myčka či mikrovlnka, se během roku zanesou spoustou nečistot, kterých je potřeba se zbavit. Přiberte k nim i pračku v koupelně a budete mít pocit z dokonale čisté domácnosti. Skvělé tipy, jak na čištění těchto spotřebičů, najdete na internetu.

A to je vlastně všechno! Zbylý úklid proveďte tak, jak jste běžně zvyklí. Utřete prach, vyluxujte a vytřete všechny koberce a podlahy. S větším zápalem se můžete pustit do vytření skříněk, které zanesl prach od doby, kdy jste dělali předvánoční úklid. Pokud máte děti, proberte hračky, které leží už dlouho nedotčené ve skříňkách a krabicích. Konečně to máte za sebou! V uklizeném domově se bude lépe dýchat nejen vám, ale i vašim dětem.

Klíčová slova: