Oslaďte si život stévií sladkou. Sladí 300krát více než cukr a je možné ji pěstovat i doma za oknem

Stévie sladká je stále oblíbenější alternativa řepného cukru
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jestliže vás neustále honí chuť na sladké a vaše osobní váha vám již pár týdnů napovídá, že je na čase brzdit s jídlem, vyzkoušejte třeba stévii sladkou. V současné době z ní vyrobené sladidlo běžně koupíte v obchodní síti, a to v prášku, tabletách nebo tekuté. Jeho cena je o něco vyšší než u ostatních druhů umělých sladidel, protože se jedná o přírodní produkt. Můžete se ovšem i pustit do pěstování vlastní rostliny a využívat pak její lístky ke slazení nápojů.

Stévii sladké se výborně daří ve skleníku, má totiž ráda teplo a vlhko. Pokud ji však doma umístíte na slunečné místo a věnujete jí dostatečnou péči, odvděčí se vám hezkou úrodou sladkých lístků, které budete moci zkonzumovat. Na jejich sladkost má velký vliv délka a intenzita slunečního svitu.

Jak na pěstování stévie sladké
Semena stévie sladké koupíte i na internetu, kde se jejich prodejem zabývají obchody zaměřené na pěstitelské potřeby, osiva a semena. Společně se semínky lze objednat i vhodný substrát, kterým může být rašelina.

Paní Lenka, která se pěstování stévie sladké věnuje, má odzkoušený substrát pro muškáty. "Určitě zapomeňte na bylinné a substráty pro klíčení. Ty moc vhodné nejsou," řekla nám paní Lenka. "Semena stévie sladké jsou poměrně hodně náchylná na kvalitu zeminy, nemají ráda ani příliš kyselou, ale ani moc zásaditou. Nejdříve je nutné nechat semena naklíčit a teprve potom přesazovat."

Pravidelná zálivka je nutností

Pro vzrostlou rostlinu je vhodný květináč minimálně o velikosti 16 až 18 cm. Stévie sladká dorůstá výšky mezi 60 až 100 cm. Dbát je třeba na pravidelnou zálivku, přičemž substrát by měl před další zálivkou mírně vyschnout. Přeschnutí, nebo naopak stálé přemokření rostlině škodí.

Řezat rostlinu se bát nemusíte

Jestliže vám stévie sladká přeroste, můžete ji řezem výhonů zmladit na výšku 10 až 15 cm. Rostlina začne automaticky znovu růst a rozvětvovat se. Pokud budete chtít rostlinku přihnojit, tak vzhledem k tomu, že lístky z ní budete konzumovat, používejte spíše organická hnojiva. Pozor je také nutné dávat na odkvetení rostliny, kdy stonek s listy uschne a z rostliny pak už nic nebude. Přitom v období kvetení obsahuje stévie největší množství stevisoidů a je také nejsladší.

Co dělat s napadenou rostlinou

Občas se stane, že stévii napadnou molice, které si pochutnávají na jejích sladkých listech. V takovém případě není vhodné použít toxické postřiky, ale raději celou napadenou rostlinu ihned izolovat od ostatních a následně zlikvidovat.

Sklízíme úrodu

Lístky stévie sladké by se měly sbírat každé tři týdny. Díky pravidelnému sběru rostlina mohutní a vytváří bujnou zelenou nať pro další sběr. Lístky pak sušíme, čímž jsou připravené k dalšímu použití. Nejčastěji z nich budete asi vyrábět výluh.

Výluh z lístků stévie

  • Vezmeme větší množství sušených lístků a opatrně je podrtíme.
  • Pak je dáme do nádoby a zalijeme vařící vodou.
  • Necháme několik hodin vyluhovat.
  • Čím více lístků použijeme, tím koncentrovanější bude výluh.
  • Koncentrát potom uchováváme v ledničce. Jeho chuť je hořkosladká, při správném naředění však chutná příjemně sladce.
  • Sladit s ní pak lze nápoje jako kávu, čaj nebo ovocné saláty, zmrzliny, pudingy a podobně.