Jak se starat o cukety, abyste měli co nejlepší úrodu? Chce to teplo, živiny a zálivku

Cuketa je zeleninou, která se umí odvděčit dobrou úrodou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte na zahradě vysazenou cuketu a nekvete tak, jak byste si představovali? I když je sezona v plném proudu, z celé rostliny jste možná zatím sklidili jen jednu jedinou cuketu. Kde děláte chybu a jak ji napravit?

 

Cuketa vznikla šlechtěním v Itálii. Ve své podstatě je kultivarem tykve obecné, jejíž domovinou je Střední Amerika. Historie cukety není příliš dlouhá, třeba v na úzení České republiky se objevila poprvé až v 80. letech minulého století. Ale protože se snadno pěstuje a nabízí poměrně velkou a hlavně levnou úrodu, pěstitelé si ji velice rychle oblíbili.

Nízká energetická hodnota cukety z ní dělá výborný pokrm pro toho, kdo chce držet dietu a zhubnout. V takovém případě je však třeba se raději vyhnout cuketě připravené v klasickém trojobalu a smažené na tuku. V tom případě se z ní stane spíše tuková bomba. 

Cuketa má vysoký obsah karotenu a minerálních látek - především draslíku, který se podílí na vyplavování nadbytečné vody a soli z těla ven.

Když se nedaří, může cuketě něco chybět

Tolik o cuketě jako zdroji zdraví prospěšných látek. Abychom si její plody mohli dosytosti vychutnat, je třeba mít k dispozici jejich stálý přísun. Jak však docílit toho, aby byla naše úroda cuket opravdu bohatá?

Asi každého zahradníka zamrzí, když cuketa sice kvete, ale plody nenasazuje. Možná bude problém v tom, co je pro cuketu velice důležité - teplo, živiny a zálivka. S teplem v létě většinou problém nebývá. Maximálně tehdy, když rostlinu zasadíte do země příliš brzy, ještě před příchodem ledových mužů. Pokud ji mráz nespálí, tak růst ještě cuketa stihne během léta dohnat.

Horší to může být se živinami. Cuketa má ráda dobře vyhnojenou půdu. Na podzim je tedy vhodné do ní zapracovat hnůj. Nemáte-li ho, tak alespoň kvalitní kompost. V době růstu cukety byste jí měli každý týden dodávat v zálivce tekuté hnojivo. Kvete-li cuketa, tak dávejte hnojivo na podporu vytváření plodů.

Vydatná zálivka cukety napomůže tomu, že plody nebudou malé a zatvrdlé. Zalévat se proto musí cuketa pravidelně a opravdu dost - nejlépe přímo ke kořenům.

Dostatek prostoru pro každou rostlinu
Cuketa je vzrůstem poměrně velkou a rozložitou rostlinou, která potřebuje dostatek prostoru okolo sebe. Jednotlivé cukety by tedy od sebe měly být vzdáleny asi 1 metr. Aby plody neležely přímo na půdě, je možné je podložit netkanou látkou nebo slámou.

Čím častěji se budou plody cukety sklízet, tím více bude rostlina na květy nasazovat. Mladé cukety jsou navíc křehčí a chutnější a vy nebudete muset z nich odstraňovat jadérka a loupat je. Z takových cuket budete moci i zasyrova připravit salát. 

Když chybí opylovač
Cuketa nasazuje na rostlině samčí i samičí květy. Ale přesto je třeba součinnosti nějakého vhodného opylovače. Není-li, protože se včelám na květy cuket příliš nechce, zkuste to sami. Štětečkem opatrně přenesete pyl z jednoho květu na druhý.

Pokud se Italovi Giovanni Battista Scozzafava v Niagara Falls v Ontariu v Kanadě podařila v roce 2014 vypěstovat cuketa o délce 2,52 metru, tak by v tom musel být čert, aby se i vám při správné péči neurodilo dostatek cuket na vaší zahradě.

Klíčová slova: