Vybíráme zahradní gril. Je lepší elektrický, na plyn či dřevěné uhlí?

Grilování patří oblíbené letní aktivity
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je časem grilování, jehož kouzlu propadá stále více lidí. Stačí se někdy navečer v sobotu projít po ulici okolo zahrad rodinných domů a ucítíte tu nezaměnitelnou vůni masa a zeleniny, připravované na grilu. Jestliže jste ještě grilovat nezačali, máte nejvyšší čas, než s příchodem podzimu skončí příjemné letní teploty. Umíte si vybrat vhodný zahradní gril?

Dnes už je z čeho vybírat a záležet bude hlavně na tom, jaký zdroj tepla pro úpravu špekáčků, klobás, masa či zeleniny využijete, jestli pomocí plynu, elektřiny nebo dřevěného uhlí. Všechny mají své výhody i negativa, které se určitě promítnou do výběru, stejně jako další otázky, na něž je nutné si před nákupem grilu odpovědět.

Měli byste si uvědomit, jakou finanční částku byste rádi do grilu investovali. Budete chtít připravovat potraviny na grilu zdravě bez spalování kapajícího tuku, nebo vám na tom tak nezáleží? Nebude vám vadit, když se budete muset naučit regulovat teplo pomocí vzduchových otvorů, nebo raději jen otočíte knoflíkem? Jaký čas si vyhradíte na samotné grilování? 

Grily na dřevěné uhlí: Výborné i pro kempování

Mezi už tradiční zahradní grily patří ty na dřevěné uhlí. Jsou vhodné pro situaci, kdy si chvíle při grilování chcete více užít, třeba ve společnosti rodiny a pozvaných přátel. Vyžaduje to také, abyste si ten potřebný čas udělali, protože roztopit dřevěné uhlí na požadovanou teplotu nějakou dobu zabere.

Výhodou těchto grilů je hlavně jejich nízká pořizovací cena, která začíná už na 200 Kč za ty nejjednodušší varianty. Není problém si dokonce pořídit i přenosný gril na dřevěné uhlí, jež je vhodným doplňkem kempování nebo rybolovu. Užijí si ho turisté na svých výletech nebo zanícení milovníci ryb a vody.

Pro kvalitní grilování bez zbytečného kouře je zapotřebí si také vybrat dobré dřevěné uhlí. Mělo by být ve velikosti kousků asi 2 až 8 cm, aby se vám s nimi v ohništi dobře manipulovalo. S většími uhlíky by to už šlo hůře, pokud ovšem nevlastníte gril olbřímých rozměrů. Zapomeňte také na dřevěné uhlí v sáčku plném popela, to vám vytvoří spíše hustý kouř než krásný žár.

Výhody a nevýhody grilu na dřevěné uhlí

  • S grilem na dřevěné uhlí doma příliš velkou parádu neuděláte. Je totiž určený výhradně pro venkovní použití.
  • Je nutné ho před samotným grilováním chvíli roztápět, čímž se prodlouží doba přípravy pokrmu. A nejhorší jsou hladové děti a hosté.
  • Teplotu grilu není možné snadno regulovat.

Plynové grily: Vyšší pořizovací cena

Další variantou grilů jsou ty na plyn. Pro ně se obvykle rozhodne ten, komu se s grilováním nechce ztrácet spousta času, nebaví ho u grilu nesnadno udržovat konstantní teplotu, protože to jde většinou opravdu těžko. Zároveň si chce po příchodu z práce domů některé odpoledne udělat dobrou mňamku do žaludku. A vyšší pořizovací cena mu také nevadí. Plynové grily se snadno obsluhují. Jedním tlačítkem rozděláte oheň a zanedlouho už můžete pojídat voňavé maso nebo zeleninu. 

Výhody a nevýhody grilů na plyn

  • Vyšší pořizovací cena.
  • Lehce regulovatelná teplota pomocí ovládání hořáků.
  • Nejsou určené pro domácí použití, pouze pro venkovní.
  • Není nutné je roztápět a přitom rychle dosáhnou požadované teploty.
  • Snadno se udržují.
  • Je nutné kupovat plynové láhve.

Elektrické grily: Výhodné i do kuchyně

Když nevlastníte rodinný domek se zahradou, ale ve svém městském bytě máte balkon nebo terasu, jistě využijete ke grilování elektrický gril. Dokonce s ním lze grilovat i v kuchyni, protože jeho vedlejším produktem není kouř. Elektrický gril má grilovací plochu v přímém kontaktu s připravovanými pokrmy, tudíž je vhodné vybírat takový model grilu, který má tuto plochu vyrobenou z netoxického a nekorozního materiálu.

Nejčastěji se používají litinové povrchy, jež výborně urdržují teplo, nebo teflonové s nepřilnavým povrchem. S elektrickým grilem můžete v kuchyni dělat hotové divy. Připravíte na něm volská oka z vajíček nebo usmažíte palačinky.

Výhody a nevýhody elektrických grilů

  • Cenově se nacházejí mezi grily na dřevěné uhlí a plynovými.
  • Velice snadno se udržují a jsou připravené ihned k použití.
  • Je možné na nich grilovat v uzavřené místnosti - např. v kuchyni.
  • Horší je to však s jejich roztápěním, trvá to totiž trochu déle.