Připravujeme jahodník na zimu. Důležitá je pravidelná zálivka a živiny

Na podzim jahodníky vyžadují zvýšenou péči
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jednou z oblíbených užitkových porostů v zahradách jsou jahodníky. Na počátku léta dávají sladkou úrodu, z níž je možné připravovat marmelády a džemy nebo ji přímo zkonzumovat. Jakmile však jahodníky odplodí, měl by se každý zahrádkář zaměřit na jejich následnou péči, aby byly jahodníky v kondici připravené na další sezonu. Co je třeba udělat po sklizni?

Nejlépe plodí jahodníky mladé, tedy jednoleté až dvouleté rostliny. Jestliže máte na své zahradě starší jahodníky, jsou více náchylnější k nemocem a napadení škůdci. Vždy po sklizni je nutné jahodníky vyplít, okopat a odřezat přebytečné šlahouny, které by jinak oslabovaly rostliny.

Zároveň si můžete odebrat a zasadit ty mladé rostliny, které jsou nejblíže k mateřské rostlině. Tyto budou nejkvalitnější. Tímto způsobem lze jahodníkový záhon omladit, přičemž byste měli vyměnit asi jednu čtvrtinu plochy. Jahodníky vyžadují lehkou půdu s mírně kyselou reakcí, proto neváhejte do záhonu přidat také rašelinu.

Zkrácení porostu

Jahodník je také nutné po sklizni úrody zbavit starých a uschlých listů a všech rostlin, jež vykazují stopy nemocí nebo plísní. Pokud chcete jahodník sežnout, nemělo by to být na méně než 5 až 6 cm, abyste nepoškodili srdéčko rostliny.

Jen tak bude moci jahodník do zimy ještě obrůst novými listy. Vzhledem k tomu, že nové pupeny na další růstovou sezonu nasazují jahodníky od poloviny září do poloviny října, je třeba si pospíšit se sestříháním jahodníku. Sežnout byste neměli stáleplodící jahodníky a ty, které jste nasadili letošním rokem, protože by do nástupu zimního období nestihly nasadit listy a hrozilo by jim umrznutí.

Dostatečná zálivka

Jahodníky jsou poměrné citlivé na zálivku. Když na ni zapomeneme a podzim bývá v současné době suchý s minimem dešťových srážek, může se stát, že jahodníky v zimě vymrznou, protože jejich kořeny jsou poměrně mělké. Myslete tedy na časté zalévání a nenechte rostliny jahodníků strádat nedostatkem vody. Odměnou vám bude bohatá úroda příštím rokem. 

Jahodníkům prospívá na podzim hnojení

Během podzimu nezapomínejte jahodníkům dodat potřebné množství živin v podobě hnojiva. Zvlášť vhodné je použít to s draslíkem, vápníkem a fosforem, které obsahuje také zahrádkáři oblíbený Cererit. Ten patří mezi nejpoužívanější průmyslová hnojiva a svědčí také jahodníkům. Přihnojování v podzimní čas má pozitivní vliv na kořenový systém jahodníků, který posílí a lépe odolává zimě. 

Choroby a škůdci

Velmi často se na jahodnících objevuje bílá skvrnitost. Jedná se o drobné skvrny s fialovým okrajem a bílým středem. Často pomáhá sežnout po sklizni porosty a postříkat vhodným fungicidem - například Kuprikolem. 

Jak správně zazimovat jahodníky?

Pro zimní období si přichystejte patřičné množství chvojí, jímž přikryjete hlavně mladé jahodníky, a to i stáleplodících odrůd. Další možností, jak ochránit porost před zimním chladem, je navozit do řádků mezi jednotlivými rostlinami zahradní kompost. Máte-li na záhoně slabé nebo méně odolné odrůdy jahodníků, zkuste je na zimu přikrýt netkanou textilií.

Klíčová slova: