Trápit se v posilovně nemá smysl, lepší je práce na zahradě. Kutilové se dožívají vyššího věku

U podobné práce si skvěle odpočine i hlava
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Muži, kteří mají nějaké koníčky a neustále pracují kolem domu, na zahradě, umí si spousty věcí sami opravit nebo zvládnou i drobné práce na domě, se dožívají vyššího věku. Alespoň se to píše v odborném lékařském magazínu Epidemiology. Takže zapomeňte na fitko a činky, lepší je lopata a rýč.

Doba je bohužel taková, že dnešní mladí muži sotva zvládnou nejobyčenější opravu nebo práci doma. Na to si dnes pozveme odborníka. Vědci ale na základě výzkumu přišli k jednoduchému závěru - kutilové se dožívají vyššího věku než jejich vrstevníci, kteří sice pečují o svůj vzhled, ale neumí vyměnit ani žárovku. K těmto závěrům ani nepotřebujeme nějaké vědce, však si vzpomeňte na své předky, kteří se až do svého vysokého věku museli starat o dům, o zahradu a často ještě o drobné zvířectvo.

Pohyb je zkrátka všelék

Nemusí to být zrovna trápení těla ve fitku či při běhu na dlouhé trati, abychom dělali něco prospěšného pro svoje zdraví. Však každý lékař vám doporučuje pohyb, a to nejčastěji formou procházky.

Dánští vědci jen potvrdili dlouho známý fakt, že nejen pánové věnující se domácnosti a zahradě a neustále něco kutící, se dožívají vyššího věku. A když se člověk při takové práci občas zapotí, prospěje to jeho zdraví a snižuje riziko předčasného úmrtí.

Pro zachování nejen duševního zdraví není nutné absolvovat dlouhé hodiny speciálních sportovních programů. Už existuje řada studií potvrzujících, že jen obyčejné procházky v přírodě podporují duševní pohodu. Chůze je málo rizikovou a dostupnou formou pohybu a podobně pozitivně působí třeba zahradničení. Všechny tyto aktivity vedou ke zlepšení psychiky, a tudíž i k lepší náladě. Náš sedavý způsob života v uzavřených prostorách prostě může mít negativní dopad na duševní i fyzické zdraví.

Lepší štípat dříví

Dánští odborníci dokonce ve studii tvrdí, že kutilství pomáhá v každém věku a především u mužů po padesátce a i ve vyšším věku snižuje riziko předčasného úmrtí až o jednu třetinu. A co víc, řada výzkumů potvrdila známý fakt, že obyčejný pohyb, který mívali naši předkové přeci jen častěji, je lepší pro naše zdraví než sportovní aktivita. Při přirozeném pohybu, který vykonáme, nebo vykonávali naši předkové třeba při štípání dřeva nebo kosení trávy kosou, zapojujeme v podstatě celý náš pohybový aparát. Kdežto při konkrétním sportu zatěžujeme až přetěžujeme jen určité partie.

Zkrátka pohyb na zahradě a aktivity kolem domácnosti jsou zdraví prospěšnější než hodiny strávené ve fitku či posilovnách. Moderní je nastrkat hromady peněz za čas strávený někde na kurtech nebo v posilovnách, ale lepší práci pro naše zdraví udělá například to, když naštípeme hromadu dříví. Takže vcelku moderní takzvané zážitkové dovolené, kdy strávíte nějaký den či týden na farmě při práci, je ideální pro ty, kteří bydlí v městském bytě a asi těžko seženou něco na práci.

Kutilství má pozitivní vliv na psychiku

Svůj pozitivní význam mají ale i drobné práce, které nejsou vůbec fyzicky náročné. Je jedno, zda jste vášnivým pěstitelem květin, zahrádkářem nebo leteckým modelářem, protože všechny tyto aktivity jsou pravým požehnáním pro psychiku a to je zásadní.

Prostě jakákoliv aktivita ve vyšším věku, třeba i ta, kde se prakticky vůbec fyzicky nezatěžuje, je lepší než jen nečinně sedět. Jen tím, že v kůlně vyrobíme pár budek pro ptáky nebo třeba s vnukem postavíme model lodi, nám pomáhá zvyšovat sebevědomí a zlepšuje motoriku.