Tip na výlet: Raději černá křídla než růžová pouta

Sochy, chrám a galerie v Kutné Hoře
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Monumentální gotické tělo chrámu svaté Barbory, strnulé procesí barokních soch a strohá budova jezuitské koleje ukrývající solidní porci českého moderního umění. Jedno z nejpřitažlivějších míst v Kutné Hoře, které láká zahraniční turisty i místní návštěvníky. 

Ti, kdo se rozhodnou vstoupit do budovy bývalé jezuitské koleje a prohlédnout si expozice galerie moderního umění GASK, opravdu neprohloupí. Galerijní výstavy a sbírky obstojí i ve srovnání s evropskými galeriemi. Kutnohorští kurátoři se mají čím pochlubit.  

Stavy mysli - za obrazem

Již od května roku 2014 je ve středočeské galerii GASK k vidění stálá expozice výtvarného umění nazvaná Stavy mysli - za obrazem. Vystavené obrazy a sochy, převážně z galerijních sbírek, zaujmou neobvyklou kompozicí. Díla jsou seskupena podle různých emocí - stavů mysli - a to ve vzájemných protikladech. A tak vedle sebe najdeme obrazy a skulptury, které zpodobňují naději a její protiklad skepsi, něhu ruku v ruce s krutostí, radost doprovázející žal, harmonii, zuřivost, sevření, volnost. Jednotlivá zastavení doplňují citáty, které stavy mysli dokreslují slovně a prožitek vypodobněných emocí umocňují. ("Mají-li se volnost a láska vylučovat, volím volnost. Raději černá křídla než růžová pouta." Karel Čapek)

Výstava měnící se v čase

Sochy, obrazy a věty vyložené v rozlehlých, vzdušných a zároveň minimalistických prostorách bývalé jezuitské koleje jsou působivé. Vyzývají k zamyšlení, vyvolávají otázky, podněcují fantazii. Autory děl jsou významní čeští modernisté: Josef Čapek, Emil Filla, Toyen, Antonín Procházka, z děl žijících umělců se setkáme se skulpturami Karla Malicha nebo obrazy Petry Orieškové, Michala Rittsteina a mnoha dalších. Kurátor výstavy Richard Drury odvedl solidní kus práce. V brožurce vydané k expozici návštěvníkům slibuje, že výstava bude proměnlivá a do budoucna se budeme moci těšit i na intervenci děl mladých autorů, kteří v současnosti nejsou zastoupeni žádným dílem. Absence mladých autorů je snad jediným, ale nezanedbatelným nedostatkem zdařilé a moderně pojaté expozice.

Kytky, města, motýli

Aktuálně vystavujících autorů je v galerii zastoupeno několik. Za zmínku určitě stojí reprezentativní výstava děl současných slovenských umělců, viděných očima jejich kurátorů, nazvaná "XXL pohledů na současné slovenské výtvarné umění". Chybou by bylo minout výstavu Jakuba Špaňhela "Kytky, města, motýli". Rozměrná plátna a grafiky se vyznačují úspornou barevností. Díla místy snad až na pomezí abstrakce, obrysy skutečnosti rozostřené, potemnělé. Špaňhel maluje vnitřky chrámů, hřbitovy, městské motivy, je fascinován objekty (Lustr). Část obrazů tvoří velkoformátové grafiky s opakovanými motivy, připomínající potisk (Piccasovy kozy).

Jakub Špaňhel (1976) pochází z Karviné, žije a pracuje v Praze. Vystudoval střední uměleckoprůmyslovou školu v Ostravě a Akademii výtvarných umění v Praze (u Jiřího Davida a Milana Knížáka). Byl členem skupiny Luxsus (1995–1998) a za sebou má již celou řadu skupinových i samostatných výstav.

 

A až budete zahlceni přehlídkou obrazů a utečete ven, postůjte ještě u monumentálního objektu významného českého sochaře Aleše Veselého "Vstup do zákona", který zdobí prostranství před galerií. A zkuste zatočit koulí.

Aleš Veselý (1935 - 2015) patří k nejvýznamnějším osobnostem českého umění druhé poloviny dvacátého století. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Na konci padesátých let patřil k nejvýznamnějším protagonistům „českého informelu“. Charakteristickými rysy tohoto proudu, které se objevují i v díle Aleše Veselého, byly spirituální a existenciální obsahy. V druhé polovině šedesátých let se v díle Aleše Veselého posiluje imaginativní a existenciální složka. Na začátku sedmdesátých letech se na dlouhou dobu uchýlil do soukromí: Od roku 1990 do roku 2006 vedl na AVU ateliér monumentálního sochařství. Během své umělecké činnosti se zúčastnil téměř pěti desítek samostatných a více než stovky skupinových výstav v Čechách i zahraničí. Za svou tvorbu získal řadu ocenění. Jeho sochy jsou umístěny na veřejných prostranstvích po celém světě.