Kouzelná místa: Princezna ze Mlýna českokrumlovského

Výhled z apartmánového města
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Do Českého Krumlova jsem jela letos v červnu s mírnou notalgií, jelikož jsem tam poprvé byla v třeťáku na střední. Jak jinak než na vodáku. Pamatuju si matně, že mě město nadchlo svojí klidnou a barevnou atmosférou i všudepřítomnými mlýny.

I dnes mi město svojí architekturou připomíná turisty přeplněnou Prahu. Na rozdíl od hlavního města se tu během dne dá kulturně vyžít a večer odpočívat. Kouzlo Českého Krumlova spočívá v tom, že je ideální na podvečerní procházky a noční toulky městem. Kde nic tu nic, žádný turista, jen ti, co zůstávají přes noc.

Ptáte se, jestli má cenu strávit v Krumlově víc jak jeden den? Tak si přečtěte můj seznam míst a věcí, co byste v Krumlově rozhodně neměli minout.

Pokud máte rádi rušný život historických center, mrkněte na originální ubytování v Českokrumlovském mlýně. Apartmány byly postavené ve starém mlýně, jehož turbíny jsou stále slyšet. Majitel stavby se rozhodl prostor zachovat, ničím ho nezničit, a přitom umožnit turistům bydlet v krásných bytech s designovým nábytkem, převážně ze dřeva.

Když jsem vstoupila do místnosti, napadly mě filmy jako 50 odstínů šedi, Bathory a podobně. Postel byla totiž zavěšená na tlustých řetězech, na zemi kožešiny a všechno vonělo dřevem. Pak jsme si rozvítili a to už jsem si připadala jako Princezna ze mlýna. Nadchla mě i obrovská knihovna za postelí a proskleněná koupelna s vířivkou.

Přístup personálu byl též ojedinělý, totiž příjemně osobní a srdečný. Po příjezdu nás samotný majitel vyzvedl svým autem, odvezl a ubytoval. Taky nám poradil spoustu tipů, jako třeba kdy je nejlepší jít na zámek, kde vaří nejlepší ryby a kam zajít na pivo.

Když přespíte v srdci města, nebudete mít problém s chozením po památkách. Samozřejmě nemůžete začít ničím jiným než Krumlovským zámkem, který nabízí nádherné výhledy do přírody a celého kraje. Po prohlídce si udělejte pauzu v zámeckém parku, ve kterém se schovává otáčivé hlediště. Když budete mít štěstí, vraťte se sem na večerní koncert. Nebudete litovat. Zážitek je to opravdu nezapomenutelný.

Český Krumlov patří mezi skvosty

Všude, kam přijdu, snažím se vše objevovat chozením pěšky. A v Krumlově se mi chodilo fakt pěkně. Turistů tu bylo tak akorát. Většinou to byli Asiaté nebo Němci a Rakušané, kteří sem přijeli na středověký oběd, na zámek a pak rychle autobusem pryč. Tudíž jsem si mohla užívat procházky v úzkých uličkách. V těch jsem narazila na spoustu roztomilých obchůdků se suvenýry, historických tavern a stylových restaurací.

Amazing Places
Chcete víc tipů na stylové ubytování v tuzemsku? Tak mrkněte na stránky www.amazingplaces.cz, případně na jejich Facebook

Jelikož se v Krumlově líbilo i horkému slunci, potřebovala jsem si dát siestu v některých z místních kaváren. Dala jsem na doporučení známého a zamířila do Štrúdl Krumlov. Patří ke komplexům hotelů Latrán a Krčínův dům. Slečny za půltem tu připravují denně čerstvé štrúdly přímo před zákazníky. I s plným břichem od oběda jsem neodolala a musela si dát slané i sladké. Lahůdka.

Pokud si ještě chcete pochutnat na dalších sladkostech, které nabízí Krumlov, zajděte do Café Cukrárny, která stojí pod hlavním mostem kousek za historickým centrem. Nejen, že tu mají božské lívance s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou, mají tu i venkovní terasu přímo nad řekou. Můžete tu odpočívat, klábosit, mávat vodákům nebo si třeba jen číst nad šálkem kávy.

Tak si užijte Krumlov a dejte nám vědět, co dalšího jste tam objevili!

Klíčová slova: