Desítky milionů mrtvých a zdevastované země: Kde se komunistické režimy projevily nejhůř?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Osmičkový rok je tu. Takže je jasné, že se na nás ze všech stran valí články, knihy a reportáže týkající se nedávné historie naší země. I my jsme již napsali o prvním výročí, jež si s sebou rok 2018 nese (čtěte zde). V navazujícím článku si připomeneme, že jsme nebyli jediní, kteří se museli potýkat s komunistickým režimem. Přinášíme seznam největších a zároveň nejděsivějších diktátorů, kteří jsou s komunismem spojováni.

Pol Pot a Rudí Khmérové

A začněme patrně tím úplně nejnelidštějším. Pol Pot, vlastním jménem Saloth Sar, se narodil v roce 1925. Mezi lety 1976 až 1979 byl premiérem Kambodži. Z jeho diktátorského režimu se malá země sousedící s Vietnamem dodnes nemůže vzpamatovat. Jak by taky mohla, během několika let zavinil Pol Pot smrt téměř poloviny kambodžských obyvatel.

Prakticky z hodiny na hodinu nastolil v Kambodži zrůdný režim založený na požadavcích komunistů. Kromě jiného nechal diktátor zrušit všechna města, jež považoval za semeniště kapitalismu. Obyvatelstvo žilo prakticky v džungli. Namísto já muselo být užíváno zájmeno my a kdokoliv si například sebral ze země spadlý banán, byl označen za kontrarevolucionáře a většinou zastřelen. Pol Pot rovněž zrušil peníze a veškerý obchod.

Nejstrašnějším místem spojovaným s nadvládou Rudých Khmérů je věznice a mučírna Tuol Seng, v níž je dnes muzeum komunismu. Pol Potovo devastující řádění zastavili až sousední Vietnamci, kteří vtrhli na pomezí let 1978 a 1979 do Kambodži a režim svrhli. Samotný Pol Pot žil ještě dalších dvacet let. Zemřel v domácím vězení roku 1998.

Mao Ce-tung v Číně

K nejstrašnějším činům spojeným s vládou Mao Ce-tunga v Číně patří například vyhlášení Velkého skoku vpřed, programu, v rámci něhož měla Čína v letech 1958 až 1960 ekonomicky dohnat prosperující Západ. V zemi, jež nebyla na takový rozmach zdaleka připravena, zemřelo na hladomor, jenž akci bezprostředně následoval, podle některých odhadů až 30 milionů lidí. Krom toho je Mao Ce-tung spojen s kampaní proti pravičákům.

Ta se odehrála roku 1957 a o život při ní přišly desetitisíce, ba statisíce čínských intelektuálů, kteří kritizovali režim. Kvůli hladomoru a popravám přišlo za krutovlády Mao Ce-tunga podle odhadů o život celkově až 70 milionů lidí. Předseda Komunistické strany Číny zemřel roku 1976. Dosud se mezi mnoha Číňany těší úctě, jeho podobizna dodnes doprovází některé čínské bankovky.

Mao Ce-tung se dosud mezi mnoha Číňany těší úctě, jeho podobizna dodnes doprovází některé čínské bankovky.

Fidel Castro na Kubě

Fidel Castro se narodil v roce 1926 a před dvěma lety zemřel ve věku 90 let. Během jeho vlády se Kuba těsně přimkla k Sovětskému svazu. Po jeho rozpadu se tak situace v zemi zákonitě zhoršila a Kuba balancovala na hranici ekonomického krachu.

Castro byl jednou z nejkontroverznějších politických postav dvacátého století. Při nástupu do vlády sliboval demokratizaci, aby namísto toho znárodnil veškeré pozemky a průmyslové podniky. Přece měl však řadu příznivců, mezi které se hrdě počítal například nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez.

 

Josif Vissarionovič Stalin a Vladimir Iljič Lenin

U koho jiného skončit než u těch, u nichž všechno začalo. Snad jen o Adolfu Hitlerovi toho bylo napsáno více než o této dvojici nejvlivnějších sovětských diktátorů. V žádném případě přitom nelze tvrdit, že by diskuze kolem těchto dvou postav, jež mají na svědomí desítky miliony lidských životů, probíhaly v souladu. Dodnes mají Stalin s Leninem po světě nespočet příznivců, kteří je považují za kladné reformátory. K nim za života patřil například Pablo Neruda, chilský básník, jenž prohlásil, že Lenin byl největším géniem dvacátého století.