Největší atentát 20. století, Nesbø a věčný outsider Michal Suchánek: Co vám nesmí ujít?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Duben je tu. Tak jako každý měsíc přinášíme seznam nejvýznamnějších událostí, které se během následujících třiceti dnů odehrají. Vedle filmových premiér jsme se k jedné premiéře odhodlali i my – poprvé jsme se totiž s kulturními tipy podívali za hranice Středočeského kraje.

Bob Dylan v Brně

Koncert Boba Dylana, jednoho z nejvýznamnějších hudebníků 20. století, je tou akcí, za kterou budou muset případní zájemci ze Středočeského kraje vyjet. 15. 4. bude totiž Dylan, vlastním jménem Robert Allen Zimmermann, o jehož příběhu jsme psali mimo jiné zde, vystupovat v Brně. A rozhodně to nebude koncert ledajaký. Počet vstupenek je omezený, v prodeji jich je pouze kolem tří tisícovek, bude se tedy jednat o intimnější atmosféru než tu, na jakou jsme u hudebníků Dylanova ražení zvyklí. S tím samozřejmě souvisí fakt, že vstupenky se rozprodaly jen pár hodin poté, co byl spuštěn předprodej. Není však třeba vzdávat se všech nadějí – již nějakou dobu jsme zvyklí na to, že vstupenky seženeme i pár desítek minut před koncertem. A pravda je taková, že podobná příležitost se patrně nebude opakovat. Bobu Dylanovi, autorovi takových hitů jako třeba Like a Rolling Stone, Knocking on Heavens Door, Mr. Tambourine Man či Desolation Row, je sedmdesát šest let.

Jo Nesbø: Macbeth

Už teď je jasné, že to bude velké. Jeden z nejznámějších autorů takzvané severské detektivky, sedmapadesátiletý norský spisovatel Jo Nesbø, změnil českého nakladatele. V nakladatelství Práh vychází Nesbøho nejnovější titul Macbeth a šušká se cosi o půlnočním prodeji – něco takového jsme tu měli naposledy v souvislosti s Harrym Potterem.

Jo Nesbø: Doktor Proktor a vana času

A u norského spisovatele zůstaneme i v dalším tipu. Tentokrát se však přesouváme na pole filmu. Do českých kin totiž míří snímek určený pro děti založený na Nesbøho námětu.

Pepa, Gavrilo Princip, Hastrman

A do kin míří zajímavých snímků více. Jedním z nich je Hastrman, film založený na námětu jednoho z nejčtenějších českých spisovatelů dneška Miloše Urbana. Za román Hastrman byl Miloš Urban vyznamenán cenou Magnesia Litera. Převedení tohoto sugestivního příběhu na filmové plátno se ujal Ondřej Havelka, jenž společně s Petrem Hrudským napsal rovněž scénář.

Dalším snímkem, na nějž se diváci těší, je Gavrilo Pricnip – proces. A jak název napovídá, jedná se o filmové zpracování příběhu Gavrilo Principa, bosenskosrbského politického aktivisty, s nímž je spojen počátek první světové války, s nímž je spojen kromě jiného i známý výrok "Tak nám zabili Ferdinanda!" Byl to právě Gavrilo Princip, který 28. června 1914 spáchal v Sarajevu atentát na Františka Ferdinanda d’Este. Jak se film podařil, se budete moci přesvědčit 20. dubna.

A poslední tip: snímek Pepa s Michalem Suchánkem v hlavní roli, životní outsider, který hledá životní štěstí, jde do kin 12. dubna.

Pavel Čech, Radek Malý: Poštou havraní

"Pavel Čech je malíř. A hasič. A Indián," stojí v anotaci ke knize. A kdo je Radek Malý? Básník. Překladatel. Autor skvělých knih pro děti a rovněž dvojnásobný držitel ceny Magnesia Litera. Co vznikne, když spojí tito dva své síly dohromady? Kniha Poštou havraní. Obrazy Pavla Čecha – jež jsou zajisté pozoruhodné samy o sobě – doprovodil Radek Malý básněmi. Někdy báseň obraz rozvíjí, někdy doplňuje, někdy se k němu pouze více či méně volně přimyká. Tak jako tak stojí výsledek za to. Radek Malý opět dokazuje, že básně pro děti mohou skýtat plnohodnotné potěšení i dospělým čtenářům. A snad i naopak. Kdo sleduje tvorbu tohoto básníka pozorněji, mohl si všimnout, že Malý je schopen jednu báseň použít jak v knize pro děti, tak v knize pro dospělé – kdo jeho tvorbu pozorněji nesleduje, něčeho takového by si patrně vůbec nevšiml. Tak citlivě dokáže Malý pracovat s celkem knihy. Stejně citlivý se ukázal, když dodal obrazům Pavla Čecha slova.