Jsou zvrhlí, vraždí, ale lidé je milují. Toto jsou nejoblíbenější filmoví záporáci

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Jsou zlí. Jsou zvrhlí a agresivní. Na svědomí mají desítky lidských životů. Přesto je svět miluje. Poznejte ty nejhorší postavy z filmů, které si získaly srdce diváků po celém světě. 

Joker

Legendární výkon Heathe Ledgera. K tomu, aby se Joker v jeho podání stal skutečně kultovním, napomohlo i to, že krátce po svém životním výkonu Ledger zemřel. Navíc ve věku sedmadvacet let, takže se dostal do nechvalně proslulého Klubu 27, kam kromě něj patří třeba Jim Morrison, Kurt Cobain nebo Janis Joplin. Joker vystoupil ve snímku Christophera Nolana Temný rytíř z roku 2008, a přestože se mu nepodařilo zničit město Gotham bombovým útokem, lidé si jeho slova, gesta a scénky, v nichž se objevil, zapamatovali.

A dokonce se Heath Ledger dočkal svého nástupce. A nebyl jím nikdo jiný než nejlepší nejhorší herec, režisér, scenárista a producent v jedné osobě všech dob – Tommy Wiseau (více si přečtěte zde). Nelehkou úlohu měl Jared Leto, který Ledgera v roli Jokera následoval. Své role se zhostil na výbornou, a přece mnozí nemohli "novému Jokerovi" přijít na jméno.

Darth Vader
Osobní dějiny Dartha Vadera zná asi každý. Jeden z nejoblíbenějších záporáků vplul do série Star Wars ještě jako "dobrý Anakin Skywalker". Pak se však něco zhatilo. A kromě toho, že mladý Anakin přišel o většinu svých končetin, stal se ve svém fešném obleku a se svými typickými atributy oblíbenější než mnozí klaďasové z kultovní série George Lucase.

Hannibal
Životní role Sira Anthonyho Hopkinse? Těžko říct. Ale to jen proto, že herec, který již stihl překročit osmdesátku, má na svém kontě mnoho rolí, které by jiným stačily k doživotní slávě. Podle knihy Thomase Harrise natočený snímek uvedl do světa hororu jednu z nejpozoruhodnějších postav – kanibala Hannibala Lectera, jenž se objevil i ve snímcích Hannibal, Hannibal – zrození (zde bez Hopkinse) či Červený drak (zfilmováno hned dvakrát, poprvé ještě před Mlčením jehňátek). Hannibal Lecter je masový vrah, který se netají svou oblibou v kanibalismu.

To však nebrání tomu, aby se stal svůdným pomocníkem mladé agentky FBI Clarice Starlingové. Nejen jejich (značně bizarní, ale také zvrhle přitažlivý) flirt je důvodem, proč se stal Hopkins v roli Hannibala něčím jako Ledger v roli Jokera. Podobně jako se Joker mohl pyšnit rozříznutými rty, i Lecter je nejčastěji vzpomínán se zlepšovákem obličeje – s maskou, jež připomíná staré masky hokejových brankářů. To aby nekousal.

Frank W. Abagnale

To Leonardo Dicaprio je trochu jiná kapitola. Ve snímku Chyť mě, když to dokážeš sice zazářil, ale jeho nejlepší role přišly později (některé dokonce už dříve). Přesto se Frank W. Abagnale v jeho pojetí dočkal vřelého přijetí. A to i přesto, že po něm pátrala FBI.

A to bezmála ve třiceti státech. Podmanivý příběh o tom, jak se dá kličkovat mezi zákony, "když se to umí", natočil režisér Steven Spielberg a tehdy osmadvacetiletý DiCaprio se v roli geniálního, ačkoliv vlídného, zločince činil. A byť není tato role v žebříčku nejlepších DiCapriových výkonů na vrcholu, do našeho žebříčku patří Frank W. Abagnale dozajista.

Jen pro otrlé! Přečtěte si o filmech, na které jen tak nezapomenete.