Tip na Vánoce: Chcete, aby děti četly? Z těchto knih budou nadšené

Co dát dětem pod stromeček?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Štve vás, že děti nečtou? Hledáte pro ně vhodný dárek pod stromeček? Inspirujte se u nás. Vybrali jsme tři dětské knihy, které potěší i zapřisáhlé nečtenáře. A pokud hledáte tipy pro dospělé čtenáře, můžete se podívat na článek, který u nás vyšel minulý týden.

Ivona Březinová: www.bez-bot.cz

Ivona Březinová je dobře známou autorkou knih, které jsou určeny především dospívajícím čtenářům. Za román Řvi potichu, brácho byla nominovaná na cenu Magnesia Litera a získala Zlatou stuhu. Její nová kniha, www.bez-bot.cz, možná připomene jednu z povídek Petry Soukupové. V románu totiž přijde patnáctiletý Benjamin o nohy. Jaká bude jeho cesta k přijetí obtížné životní situace? A vypořádá se s ní vůbec?

Autorka je výborná vypravěčka. Citově napnutý příběh dovedla vykreslit bez přílišného sentimentu. Své „cílové skupině“ se přiblížila i po jazykové stránce. A tak je kniha www.bez-bot.cz takřka zaručeným úspěchem u čtenářů ve věku od dvanácti let výše. Pražské nakladatelství Cattacan si velmi dobře poradilo s grafickou úpravou knihy. Je dostatečně „cool“ pro nedospělé čtenáře, ale oblíbí si ji i rodiče. Protože i oni se mohou u příběhu Benjamina bavit. Podobně jako dětské knihy Petry Soukupové mohou www.bez-bot.cz číst s potěšením i dospělí.

Marek Toman: Cukrárna U Šilhavého Jima

To samé platí i o Cukrárně U Šilhavého Jima od spisovatele Marka Tomana. (Toman se se svou knihou dostal i mezi naše tipy pro dospělé čtenáře, čtěte zde.) Příběh se odehrává na Divokém západě v městečku Sheydrem. V tomto městečku najdeme cukrárnu U Šilhavého Jima a v něm knihovnici Oprátkovou Boženku. Ta založí vězeňskou knihovnu a gangsterům servíruje klasiku světové literatury. Jak zločinci díla čtou a společně si o nich povídají, mění se jejich pohled na svět, na literaturu, na sebe samotné.

Takováto literární idyla trvá až do chvíle, než do města vtrhne nejodpornější zloduch ze všech, Dante Skunk Shakespeare, který se zmocňuje veškeré literatury, jež se mu dostane pod ruce. Jak dopadne souboj na život a na smrt mezi Dantem Skunkem Shakespearem a Boženkou? A co se stane s městečkem Sheydrem?

Marek Toman navazuje na slavné dílo Limonádový Joe. Jeho kniha je plná narážek, humorů, literárních parodií. Výborně se u ní pobaví jak čtenáři mladší, tak ti starší. Navíc se díky ní seznámíte s velkým množstvím klasických literárních děl.

Radim Kopáč (ed.): Nesmysl

V nakladatelství Meander, které nedávno otevřelo nové knihkupectví, vydali knihu Nesmysl. Tu edičně připravil Radim Kopáč a výtvarně ji připravil známý ilustrátor David Böhm. V knize jsou sdružena známá dílka takzvané nonsensové literatury. Mezi nejznámější autory nonsensové poezie jsou Emanuel Frynta, Ivan Martin Jirous, ze zahraničních autorů pak Christian Morgenstern. Ti všichni jsou se svými texty v knize Nesmysl zastoupeni. Od Frynty ze najdeme báseň Óda na lelky, která začíná takto: "Kromě paní učitelky / celá třída chytá lelky,  / tlustý, tenký, malý, velký, / sedí jako přišití, / hledí něco chytiti."

Mezi mnoha výbory z nonsensové poezie se Nesmysl vyjímá především grafickou úpravou. Texty všech básníků přepsal již zmíněný David Böhm tak, aby písmo a jeho rozložení na stránce souviselo se samotnou básní.

A pokud by vás nezaujal Nesmysl, vydejte se do  Meanderu třeba pro některý z příběhů Jezevce Chrujdy, které už nějakou dobu píše známý český spisovatel Petr Stančík.