Další StarDance za námi. Byla letošní řada nejlepší, nebo show vykrádá sama sebe?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V sobotu skončila devátá řada úspěšně televizní show StarDance …když hvězdy tančí. Vítězem se stal taneční pár ve složení Jiří Dvořák a Lenka Nora Návorková. Jaký byl letošní ročník v porovnání s těmi minulými? A jak dlouho se ještě StarDance bude vysílat?

Do finále úspěšné a sledované show StarDance…když hvězdy tančí se protančily páry ve složení Pavla Tomicová a Marek Dědík, Jiří Dvořák a Lenka Nora Návorková a David Svoboda a Veronika Lálová. Poměrně překvapivě se cesta do finále uzavřela před herečkou Veronikou Arichtevou a jejím tanečním partnerem Michalem Necpálem.

Show Stardance se těší nebývalé pozornosti. Každý vysílací večer sleduje soutěž více než jeden milion diváků. A zdá se, že s přibývajícími řadami StarDance na popularitě neztrácí. Ba možná naopak. Letošní řada byla jednou z nejzdařilejších. A to z toho důvodu, že byla mimořádně vyrovnaná. Například Richard Genzer, který byl jedním z nejobratnějších tanečníků, vypadl spolu s partnerkou Janou Zelenkovou již v pátém kole.

To možná leckterého fanouška překvapilo. Na rozdíl od prvních čtyř kol, v nichž vypadly páry, které přece jen trochu zaostávaly. Byť byl před finále asi největším favoritem pár, který později skutečně zvítězil, také dvojice Pavla Tomicová, Marek Dědík si získávala sympatie po celou dobu vysílání. Nejinak tomu bylo s pětibojařem Davidem Svobodou, který se s partnerkou Veronikou Lálovou umístil na třetím místě. A přestože nyní je už o vítězi jasno, kdyby vyhrál kterýkoliv z těchto tří párů, rozhodně by to bylo vítězství zasloužené.

StarDance, nebo Tvář?

Pokud se show StarDance…když hvězdy tančí dělí o pozornost diváků s nějakou jinou televizní show, je to patrně Tvoje tvář má známý hlas. I v tomto pořadu televize Nova mezi sebou soutěží celebrity. Díky tomu se nese soutěž v přátelském duchu. Jinak tomu bylo s mnohými reality show typu Vyvolení, Big Brother a jim podobnými. Nicméně je zřejmé, že mezi StarDance a Tvoje tvář má známý hlas je patrný rozdíl. StarDance nabízí konzervativnější zábavu. A to nejen proto, že se jedná o show taneční.

Odpovídá tomu i dvojice moderátorů. Distinguovaný Marek Eben a elegantní Tereza Kostková jsou velmi vhodně vybraným moderátorským tandemem. Uvolněné a přátelské atmosféře, která je pro StarDance typická, napomáhá i to, že se s mnohými tanečníky osobně znají. A tak si Marek Eben může sem tam dovolit utrousit peprnou poznámku, která nevyznívá útočně, ale ani lacině. A to v současné televizní produkci rozhodně není samozřejmostí.  

Asi se nemusíme ptát, zda po ukončeném devátém ročníku další řada bude, ale spíš kolik řad nás ještě čeká. Určitě by nebylo překvapením, kdyby se počet zdvojnásobil. StarDance má totiž tu výhodu, že si drží kvalitu, a přestože se model show během let nijak zvlášť nezměnil, diváci si nemusí stěžovat. Do stereotypu StarDance nezabředl.

Vzpomeneme si jistě na mnohé televizní show, jimž se něco takového stalo. Jejich první řada zcela zastiňuje ty následující. To se týká třeba Superstar nebo Vyvolených.

Kdy bude další?

Zdá se však, že jak Tvoje tvář má známý hlas, tak Superstar s námi mohou být ještě hodně dlouho. A doufejme, že i Marek Eben s Terezou Kostkovou StarDance jen tak neopustí. Už během léta se v médiích obvykle objevují jména účastníků nadcházejícího ročníku. Na informaci o tom, kdo bude v případné desáté řadě, si tak musíme ještě nějakou dobu počkat. Pokud by byla sestava stejně dobrá jako letos, nemohli bychom si stěžovat.