Vánoce u televize: Co nás letos čeká? Co slibuje nová pohádka České televize?

Na co se těšit o Vánocích? Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Vánoce se blíží a s nimi i pravidelná porce vánočních pohádek. Filmů, které si spojujeme s Vánoci, je celá řada. Na jaké z nich se můžeme letos těšit? Co si budeme moci pustit v televizi na Štědrý den a jaká bude nová pohádka České televize?

Anděl Páně, 23. prosince

Pohádka režiséra Stracha je sice vánočním nováčkem, přesto je jednou z nejvyhledávanějších. Letos se na ni můžeme těšit den před Štědrým večerem, 23. prosince ji bude vysílat první program České televize. Po ní bude následovat muzikál Noc na Karlštejně natočený podle díla Jaroslava Vrchlického.

Kdo by raději zhlédl něco zahraničního, může zapnout program Nova Cinema, kde v 17:40 přijde na řadu třetí díl Harryho Pottera – Vězeň z Azkabanu.

Na Nově se 23. prosince bude promítat moderní verze pohádky o Popelce z roku 2015. Po ní si spraví chuť všichni, kterým bude o letošních Vánocích vadit nedostatek sněhu. Snímek Mystery, Aljaška sledující hokejový tým z aljašské vesnice Mystery, bude dozajista dostatečnou náhradou.

Štědrý den a Tři oříšky pro Popelku

Ještě výživnější nálož pohádek přijde samozřejmě na Štědrý den. Již dopoledne na Primě Hotel Transylvánie, zdařilý animovaný film z roku 2012. Deset minut před desátou hodinou pak můžeme přeladit na program Nova Cinema, kde přijde na řadu další animovaná pohádka, tentokrát Polární expres z roku 2004.

Po poledni se pytel s pohádkami roztrhne. Na prvním programu České televize Honza málem králem ve 12:50. Na Nově ve čtvrt na jednu Z pekla štěstí, na Nova Cinema Princ a chuďas.

Dále stojí za pozornost druhý díl úspěšného animovaného filmu o zeleném zlobrovi, Shrek 2 přijde na řadu v půl třetí na programu Nova.

A pak už se můžeme těšit na klasiku. Pět minut před čtvrtou na ČT1 Šíleně smutná princezna, po ní následuje Byl jednou jeden král s Janem Werichem v hlavní roli, pak Kouzelník Žito a nakonec pohádka, bez které bychom si Vánoce snad ani nemohli představit, Tři oříšky pro Popelku.

Na Nově od čtvrt na devět Tři bratři, pohádka z roku 2014 s Vojtou Dykem, Tomášem Klusem a Zdeňkem Piškulou v hlavní roli. Po Třech bratrech pak přichází další vánoční klasika, Láska nebeská. Na Primě si pak přijdou na své ti, které už léta okouzluje malý Kevin. Sám doma ve čtvrt na devět.

Skvělá pohádka, nebo další průměr?

Tak jako každý rok se i letos vyhlíží pohádka, kterou uvede Česká televize 26. prosince. V loňském roce se moc nevydařil Nejlepší přítel se Zdeňkem Piškulou v hlavní roli. Letos se můžeme těšit na pohádku s názvem O zakletém králi a odvážném Martinovi, která vznikla v česko-slovenské koprodukci. Jejím režisérem je osmačtyřicetiletý Peter Bebjak, kterého mohou znát diváci třeba díky loňskému filmu Čára. Ve filmu se pak představí třeba mladý slovenský herec Richard Autner, kterého zas můžeme znát ze snímku Jak jsme hráli čáru, či slovenská herečka Simona Kollárová. Z českých herců figuruje na seznamu třeba Lukáš Vaculík.

Příběh pohádky je následující: Princezna Michaela se vydává hledat Svarogovo začarované království, aby zachránila svého otce. Cestou potkává slepého kováře Martina, který se Michaele zalíbí. Když se Martin dozví, že je princezna v nebezpečí, vydává se ji zachránit. Na to, jak to dopadne, a především na to, jak kvalitní pohádka bude, si musíme počkat do středečního večera.