Jsou psychicky labilní a milují krev. Monstra z hororů, na které nezapomenete

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Krvelační zabijáci z hororů nás děsí už desítky let. Za tu dobu se vyskytlo mnoho monster. Většinu z nich jsme nadobro zapomněli. Někteří se však drží v myslích diváků po generace. Kteří to jsou? Která monstra z hororů jsou nejděsivější? 

Leatherface

Děsivý zabiják ze série Texaský masakr motorovou pilou Leatherface je pro leckoho synonymem vraždící zrůdy. Není tajemstvím, že postava děsivého zabijáka s motorovou pilou, který si z pokožky svých obětí šije masky, je inspirován skutečně žijícím člověkem. Ed Gein byl americký sériový vrah. Často byl pokládán za nekrofila a kanibala, on však tyto domněnky vyvracel – tvrdil, že mu jeho oběti nevoněly.

Edův otec byl alkoholik a matka náboženská fanatička, což je takřka modelová konstelace vedoucí ke vzniku filmových vrahů. Při prohlídce Geinova zchátralého domu našla policie masky vyrobené z lidské kůže. Podobně využil Gein lidskou kůži k výrobě mnoha dalších nástrojů – peněženky, obalu na nůž, holínek. Podle všeho padlo tomuto vrahovi za oběť minimálně 15 žen. Nemenší počet obětí má na svém kontě i filmový Leatherface. A oběti pořád stoupají, jelikož stoupá počet filmů, v nichž se toto monstrum objevuje. Původní film z roku 1974 je dnes klasikou.

Jason Voorhees

Z další mnohadílné série pochází nás druhý zabiják. Jason Voorhees je monstrem spojeným s hororovou řadou Pátek třináctého. I tento vrah nosí masku, není však šita z lidské kůže. Jasonova maska pochází z úplně jiného prostředí – z hokejového kluziště. Jason nosí k zakrytí své znetvořené tváře starou masku hokejových brankářů. Zajímavé je, že Jason se sice objevil již v prvním díle Pátku třináctého, avšak pouze jako součást vzpomínek své matky. Vraždit začal až od dílu druhého. A to proto, že se za svou zavražděnou matku mstil. Jason se rovněž objevil ve snímku Freddy vs. Jason, v němž si "dává co proto" s další hororovou figurkou z osmdesátých let – s Freddym Kruegerem z Noční můry v Elm Street.

Michael Myers

I třetí vrah skrývá svou tvář pod maskou. Michael Myers používá masku běžně spojovanou s Halloweenem. Aby ne, když z filmové série Halloween pochází. Poprvé se Michael Myers objevil ve snímku Halloween z roku 1978. Ještě jako mladý chlapec zavraždil starší sestru. Po více než deseti letech pak utekl z psychiatrické léčebny a pomocí dlouhého nože, jenž se pro něj stal typickým, vraždil dál. Ve středu jeho zájmu se ocitla mladší sestra. Naposledy se Myers vyskytl ve dvojici snímků Halloween a Halloween II z roku 2007, respektive 2009, jejichž režie se ujal známý zpěvák a režisér Rob Zombie. Minimálně první z těchto filmů můžeme s klidným srdcem doporučit.

Samara Morganová

Děsivá postava filmové série Kruh Samara Morganová byla psychicky labilní dívka, jež se dokázala uklidnit, jen když kolem ní byla voda. Její adoptivní otec nenašel jiné východisko z její situace než ji utopit. Hodil ji proto do studně, kde Samara umírala sedm dní. Proto se dodnes mnozí fanoušci filmu Kruh baví tím, že volají na neznámá čísla a děsí příjemce větou: "Za sedm dní zemřeš." Touto větou se totiž ve snímcích Kruh ohlašovala i Samara. Jak to s příjemci dopadlo, asi mnozí z nás ví. Samara se stala i jednou z hlavních postav parodické série Scary Moovie.