Boj s lupiči či tři duchové: Nejznámější příběhy, které se odehrály během Štědrého dne

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Štědrý den je tu a s ním všechny tradice. I štědrovečerní večeře a rozbalování dárků se však může vymknout kontrole. Přečtěte si několik štědrovečerních příběhů, jejichž hrdinové prožili trochu jiné Vánoce.

Charles Dickens: Vánoční koleda

Charles Dickens je jedním z nejslavnějších spisovatelů devatenáctého století a Vánoční koleda jedním z jeho nejslavnějších děl. Jejím protagonistou je lakomý obchodník Ebenezer Skruž, kterého během vánoční noci navštíví trojice duchů. Duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch Vánoc příštích Skružovi pomohou nahlédnout na vlastní život.

Mrzutý škudlil si uvědomí, že v životě kromě peněz nic jiného nemá. Peníze mu navíc vánoční štěstí nepřinesou, a tak se Ebenezer Skruž rozhodne, že následující Vánoce nechce prožít v osamění. Vánoční koleda je jedním z nejoblíbenějších příběhů spojených s vánočními časy. Dodnes se často uvádí v divadlech a opakovaně vychází v knižní podobě.

Sám doma

To malý Kevin z filmu Sám doma zažije trochu jiné vánoční dobrodružství. Rodiče jej nechají samotného doma a on se musí vypořádat s dvojicí nešikovných lupičů, kteří se rozhodnou vyloupit dům McCallisterů právě o Vánocích.

Kevin nachystá mnohé léčky ve snaze ubránit rodinné sídlo před vánoční pohromou. Komedie z roku 1990 je dosud jedním z nejoblíbenějších vánočních filmů vůbec a není divu, že si jej v televizi můžeme opakovaně připomínat téměř každé Vánoce.

Malý a roztomilý Kevin McCallister, to je dozajista nejslavnější role herce Macaulaye Culkina. Ten od dob Kevina bohužel proslul především coby věčný průšvihář.

Karel Jaromír Erben: Štědrý den

A opět z trochu jiného soudku… Karel Jaromír Erben je jedním z nejslavnějších českých spisovatelů vůbec. Jeho nejznámější dílo, Kytice z pověstí národních, je složena z balad. A jedna z nich nese název Štědrý den.

V té se dvě mladé dívky, Hana a Marie, rozhodnou zkusit štěstí s jedním starým vánočním zvykem. Jdou na Štědrý večer k jezeru a pohlédnou do ledové vody, v níž se jim má zjevit budoucnost. Jedna v jezeru vidí svatbu, druhá pohřeb.

Věštba se v závěru balady skutečně naplní. Zatímco jedna dívka se do roka šťastně vdá, druhá zemře.