Velký přehled vánočních pohádek. Na které nezapomeneme a které se řadí mezi propadáky?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Rok 2018 pomalu končí a s ním i Vánoce. Jako každý rok, i letos jsme o Vánocích a těsně před nimi měli možnost seznámit se hned s několika novými pohádkami. Některé se povedly, jiné se zařadily do kategorie propadáky. Pojďte se podívat, jak to s letošními novými pohádkami bylo.

Když draka bolí hlava

Měl to být podařený a úspěšný hit. Pohádku Když draka bolí hlava doprovázela poměrně bohatá reklamní kampaň. Z plakátů se navíc usmíval Karel Gott, na kterého čeští diváci zkrátka a jednoduše slyší. Nyní je však tento snímek režiséra Dušana Rapoše na Česko-slovenské filmové databázi v žebříčku nejhorších filmů vůbec. Tohle se totiž skutečně nepodařilo. Zlatý slavík mluvil slovensky a to se mnohým nelíbilo. A nelze se divit, slovenština totiž nejslavnějšímu českému zpěvákovi evidentně nesedí. Horší však byla naprosto nezvládnutá animace či dost otřesné herecké výkony.

Celkově působí pohádka Když draka bolí hlava až amatérsky. A dá se předpokládat, že jak se do kinosálů vřítila, tak z nich taky zmizí a v příštích letech o ní uslyšíme jen stěží. O čem však patrně uslyšíme ještě mnohé, to je jiná pohádka, která láká na jméno Karel Gott. V příštím roce by do kin měl zamířit snímek Bubeník a princezna režiséra Alexe Vladimíra Pietera. A dá se bohužel předpokládat, že si Gott působením v tomto filmu zrovna nepřilepší. Když se totiž na internetu objevily první ukázky z této pohádky, lidé se nestačili divit. Animace vypadala naprosto strašně a pokusy o vtip, které trailer provázely, taky zrovna nefungovaly. Můžeme tak jen doufat, že výsledek bude alespoň o něco málo uspokojivější.

Kouzelník Žito

I na tuto pohádku by diváci, kteří na Štědrý večer zapnuli první program České televize, nejraději zapomněli. Snímek režiséra Zdeňka Zelenky měl být jedním ze žhavých vánočních taháků. Nakonec z toho však byl průšvih a především herci z tohoto snímku museli čelit mnoha fórům, které kolovaly po sociálních sítích.

Podobně jako Když draka bolí hlava, i Kouzelník Žito se na naší největší filmové databázi pohybuje velice nízko. Ačkoliv nebyl zas až tak špatný, dá se očekávat, že i Kouzelník Žito upadne záhy v zapomnění.

Čertí brko

Režisér Marek Najbrt uvedl v letošním roce hned dva celovečerní filmy. Prvním byla politická satira Prezident Blaník a druhým pohádka Čertí brko. Avšak i Čertí brko lze vlastně označit za povedenou politickou satiru. Čertí brko není v žádném případě klasická pohádka. Odpovídají tomu i reakce diváků v kinosálech. Zatímco děti sledovaly snímek tak trochu nechápavě, dospělí se výborně bavili. V mnoha postavách totiž lze zcela jasně spatřit karikatury významných českých politiků.

Čertí brko se rozhodně neřadí mezi nejlepší filmy letošního roku, avšak mezi mnoha nezdařenými pohádkami je příjemným osvěžením. Už jen proto, že dokáže pobavit.

O zakletém králi a odvážném Martinovi

Na Slovensku vysílali tuto pohádku na Štědrý večer. Tedy v době, kdy u nás dávali Kouzelníka Žita. Film O zakletém králi a odvážném Martinovi jsme mohli zhlédnout až 26. prosince. A s odstupem můžeme Slovákům pouze závidět. Tato pohádka režiséra Petera Bebjaka je zřetelně inspirována především nesmrtelnou klasikou – Mrazíkem. Mnohdy je té inspirace až příliš, mezi nesčetnými čerty, které se objevují ve většině současných pohádek, však představuje žádoucí výjimku.

Vodníkova princezna

Pohádka ve znakovém jazyce, to je Vodníkova princezna režisérky Aleny Derzsiové. Česká televize započala tradici pohádek pro sluchově postižené a Vodníkova princezna se zařadila například vedle Nejkrásnějšího daru z loňského roku. A rozhodně nezklamala!