Nový seriál Most!: Promarněná šance stojící na vulgaritách a ději, o který rádi přijdete

Část prvního dílu se odehrává v rámci natáčení Pošty pro tebe
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dobrý nápad chycený za špatný konec. Seriál Most! se jeví jako poměrně nepovedená sonda do nitra stejnojmenného města v severozápadních Čechách. Byť se občas objeví kvalitní záblesky a člověk se i zasměje, finální produkt je až příliš nucený, nevybroušený a přitažený za vlasy. Stavět dnes seriál na vulgárních výrazech je velmi, velmi naivní. Tím spíš v České televizi.

Politická nekorektnost, opravdu velká spousta vulgarismů a pokus vykreslit sociální soužití v Mostě. Takový by měl být nový seriál České televize. Jenomže už v prvních minutách zjistíte, že tady něco nesedí.

Rasista a cikán vedle sebe v hospodě jen proto, aby se dalo do někoho rýpat? Vážně věříte, že by se tam hoši takto sešli a neskočili si po krku? Navíc dobrá polovina rádoby vtipů je spíš na vykulení očí a poklepání si na čelo než na ukázku chrupu.

Sprosťárny za každou cenu

Scenárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský měli pravděpodobně zajímavý nápad. Jenže se ho nezhostili dobře. A možná jim to dokonce brzy došlo, takže se snažili seriál neustále kořenit peprnými výrazy. Těsně po deváté hodině večer tak na vás z obrazovky létají slova jako pí*a, mrd*a, čur*k, hov*o a mnoho dalších. Kdo viděl seriál Trpaslík z dílny těchto dvou pánů, překvapen být bohužel nemůže. Úroveň podobná, byť tady je pro sprostá slova snad i místo.

Kdyby totiž měly vulgarismy a některé ne zrovna slušné obraty význam a sedly jako prd*l na hrnec, nikdo by asi moc neprotestoval. Protože do skupiny sociálně slabých i do hospody taková mluva zkrátka patří. V Mostě! jsme však až příliš často svědky nuceného šroubování sprostého slova za každou cenu i tam, kde být nemusí. A to už je špatně.

Na tohle fakt chcete koukat? Proč?

Slogan seriálu říká: "Tam, kde se bojí bílí černých, hloupí chytrých, Češi Němců, muži žen, heterosexuálové transsexuálů, Mostečáci Litvíňáků. A všichni samoty." Klade si tedy za cíl nastavit zrcadlo, ukázat pravou tvář a snad i doufá, že se někdo pozná. Dobře, ale co dál? Bohužel téměř vůbec nic.

Proč se má divák téměř hodinu dívat na celou dobu znechucený a otrávený výraz Martina Hofmanna, který hraje hlavní roli ztroskotance Luďka Říhy? Kdo večer nutně potřebuje získat pocit, že každý na světě je hovado, a zopakovat si slovník nespisovné češtiny? Možná se takoví jedinci najdou, ale moc jich nebude. 

Promarněný potenciál

Největší problém seriálu je zkrátka ten, že mu nevěříte. Znovu se vracíme k nucenému a šroubovanému scénáři. To je totiž linka, které se Most! nepřetržitě drží. Jako by se jeho tvůrci nechtěli odchýlit, nemohli, báli se, nebo kdo ví proč. Sociální témata? Ano, dobrý nápad. Ale ne takto, pánové. Méně je někdy více, tady to platí stoprocentně. A pokusy o osvětu tímto způsobem, bylo-li to tak myšleno? Ne, díky.

Je to přitom velká škoda, potenciál na dobré dílo tu určitě byl. A to už vůbec nemluvíme od neustále omílaném prostředí severu Čech, tím spíš, když pár minut předtím skončilo velmi povedené pokračování seriálu Rapl odehrávající se převážně v Ústí nad Labem. 

Klíčová slova: